Quantcast

Sparčiai kylant atlyginimams Lietuvą ragina investuoti į švietimą

Ekspertai nerimauja, kad dėl darbuotojų trūkumo Rytų Europoje atlyginimai auga per greitai. Pasak specialistų, šioms valstybėms, tarp kurių ir Lietuva, būtina kuo greičiau investuoti į švietimo sistemą ir aukštos kvalifikacijos specialistų ruošimą, kad atlyginimai augtų dėl sukuriamos aukštesnės pridėtinės vertės.

Portalas „Bloomberg“ rašo, kad, pavyzdžiui, Vengrijoje ir Rumunijoje atlyginimai pastaraisiais metais augo daugiau kaip dešimtadaliu. Nedarbo lygis čia svyruoja apie 4 procentus. Tuo metu Europos Sąjungoje algos vidutiniškai auga 2,5 procento, kai nedarbas siekia daugiau kaip 7 proc.

Ekspertai nerimauja dėl tokio spartaus ir niekuo nepagrįsto atlyginimų didėjimo ir sako, kad Rytų Europos šalims būtina sekti tokių valstybių kaip Pietų Korėja pavyzdžiu, kuri investuodama į švietimą ir aukštos kvalifikacijos specialistus per kelis dešimtmečius iš pigios darbo jėgos šalies tapo aukštųjų technologijų centru.

Tiesa, Rytų Europos valstybės konkuruoja dėl didžiųjų kompanijų dėmesio, siūlydamos  kurti paslaugų centrus, kuriuose atlyginimai aukštesni nei šalių vidurkis. Sparčiausias darbo vietų tokiuose centruose augimas fiksuojamas Rumunijoje. Čia jis augo trečdaliu. Lenkijoje penktadaliu, Lietuvoje – dešimtadaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nabagelis

nabagelis portretas
KO KRIOKI VAZIUOK KUR MOKA DAUGIAU BET NE SEDI IR KRIOKIA BET TU MYLI LIETUVA NES VISVIEN NEISVAZIUOJI TAI BET MEILE TEVYNEI varkselis

Anonistui

Anonistui portretas
Na taip, troliams ruskiai tikrai atlyginimu nekelia, nes juos laiko siukslem. Ir jie yra teisus...

Anonimas

Anonimas portretas
Ir Lietuva yra ne rytu šalis o Šiaurės kur rumunija randas ir kur Lietuva
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių