Quantcast

Statybų atstovai: pagreitį sektoriaus augimui suteikia besivystančios technologijos

  • Teksto dydis:

Statybų sektoriaus specialistai sako, kad pagreitį statyboms suteikia ne tik auganti paklausa, bet ir itin sparčiai besivystančios technologijos.

„Technologijos statybas pakeitė neatpažįstamai, dabar jos vyksta daug tiksliau, daug greičiau, o ir procesai daug sudėtingesni. Viena labiausiai pasikeitusių sričių - projektavimas. Trimatė grafika ir projektavimo programos leidžia itin tiksliai suprojektuoti pastatus, juos stumdyti erdvėje ir lengvai transformuoti. Kompiuteryje galima „pastatyti“ ištisus rajonus ir perstatinėti juos tol, kol bus rastas tinkamiausias sprendimas“, - pranešime cituojamas Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas.

Tačiau už vizualinius skaitmeninių statybų laimėjimus, pasak jo, svarbesni konkretūs technologiniai sprendimai.

„Pradedant tuo, kad 3D projektas yra labai tikslus, leidžia tiksliai apskaičiuoti medžiagų poreikį, baigiant kompiuterinėmis simuliacijomis. Programos leidžia tiksliai numatyti, kokios bus šildymo sąnaudos pasukant pastatą pasaulio krypties atžvilgiu, didinant ar mažinant langus. Tai itin aktualu statant komercinės paskirties pastatus - šiandien galime užsakovui iškart pateikti projektinį sprendimą su tiksliai apskaičiuotais pastato eksploatacijos kaštais“, - sakė D. Gedvilas.

Kaip rašoma pranešime, dar vienas technologijų indėlis į statybų procesą - skaitmeninės informacijos kaupimas. Dabar pildomas statybų žurnalas, kuriame kaupiama visa informacija apie pastato konstrukcijas, paslėptus mazgus.

„Iškilus problemai užtenka sėsti prie kompiuterio, peržiūrėti paslėptų darbų nuotraukas, susipažinti su įgyvendintais sprendimais ir galima numatyti, kas nutiko bei ką reikia daryti, norint ištaisyti padėtį“, - teigė D. Gedvilas.

Skaitmeninė statyba, pasak jo, keičia ne tik statybų greitį, bet ir padeda atsakyti į klausimą, kaip keisis miestų veidas.

„Lyginant su Vakarų Europos miestais, sostinėje gyvenamasis plotas turėtų augti trečdaliu, net jei nesikeis gyventojų skaičius. Bet Vilniuje gyventojų daugėja, tad vien gyvenamųjų būstų plotas turi gerokai padidėti, kad pasiektume vakariečių komforto lygį. Nekalbant apie komercinių pastatų trūkumą“, - sakė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Pasak jo, sostinėje artimiausiu metu statybininkams ir investuotojams įgyvendinti savo projektus ir planuoti investicijas taps dar paprasčiau. Ketinama pristatyti detalųjį Vilniaus miesto planą, kuris padiktuos statybų tendencijas bei investicijas artimiausiam dvidešimtmečiui.

„Yra numatytos aiškios vizijos, pateiksime tikslius skaičius, kur koks užstatymo tankumas, aukštingumas planuojamas, kur žalieji plotai, kur gyvenamosios, o kur - komercinės zonos. Jei anksčiau projektuotojams reikdavo interpretuoti projektavimo sąlygas pagal bendruosius aprašus, dabar sąlygos ir galimybės bus žinomos aiškiai“, - sakė M. Pakalnis.

Jo teigimu, Vilniuje siekiama sukurti tokį komfortą, kad jo teikiami privalumai nusvertų gyvenimo privačiame name užmiestyje naudas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių