Quantcast

Strategija dėl viešojo sektoriaus algų didinimo Ministrų kabineto dar nepasiekė

Vyriausybės sudaryta komisija šią savaitę vis dar derina strategiją dėl viešojo sektoriaus atlyginimų didinimo, kuris po patikslinimo turėtų būti svarstomas Vyriausybėje.

„Strategijos projektas šiuo metu derinamas Vyriausybės darbo reglamento nustatyta tvarka iki balandžio 12 d. Gavus pastabas ir pasiūlymus, projektas bus patikslintas ir nustatyta tvarka teikiamas svarstyti Vyriausybei. Tik Vyriausybei pritarus, bus teikiamas Seimui“, – teigiama Eltai atsiųstame Vyriausybės atsakyme.

Po paskutinio komisijos posėdžio kovo 15 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė ragino atidėti pritarimą dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo strategijos.

„Pritarimą dėl strategijos būtinai reikia atidėti, kol nėra suderinta Nacionalinė kolektyvinė sutartis, nes matome prieštaravimų ir akivaizdų apribojimą mūsų deryboms. (...) Šiuo metu mums yra visiškai neaiškus pasakymas, kad bus skiriamas (papildomas. – ELTA) finansavimas 120 mln. eurų. Tai yra strategijos darbo grupėje pasakyta, tačiau, kai atėję į Nacionalinės kolektyvinės sutarties derybas pateikiame savo siūlymą ir laikomės to susitarimo, kad turi didėti atlyginimai mažiausiai uždirbantiems, Vyriausybės pusė sako, kad pinigų nėra, o skirti galima tik 16 mln. eurų. Mūsų klausimas – kur pasiskirsto visi kiti pinigai? Mes turime labai neigiamos patirties – ne vieną kartą matėme, kai skiriamas papildomas finansavimas sugula į vadovų kišenes“, – po posėdžio sakė I. Ruginienė.

Vis dėlto Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas po posėdžio džiaugėsi, kad artėjama strategijos užbaigimo link.

„Artėjame prie pabaigos dėl viešojo sektoriaus didinimo strategijos. Šiandien aptarėme dar kitus papildomus siūlymus ir, manau, kad labai aiškiai deklaruosime, kad algų didėjimas viešajame sektoriuje reikalingas, ir nuo 2020 m. juos didinsime žymiai – nuo 10 iki 25 proc. skirtinguose sektoriuose“, – po posėdžio sakė Deividas Matulionis.

Jis taip pat prasitarė, kad siūloma nauja priemonė kelti viešojo sektoriaus atlyginimus – jų bazinio dydžio indeksavimas.

„Siūlomas viešojo sektoriaus bazinio dydžio indeksavimas, kurio nebuvo iki šiol, – visame viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų atlyginimas augtų tam tikru procentu. Pasiūlėme, kad tai būtų 2 proc. dydis su galimybe išsiderėti didesnį bazinį dydį nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje“, – teigė D. Matulionis.

Profsąjungų atstovė pritarė tokiam siūlymui.

Kaip teigė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas, gydytojų atlyginimas turėtų pasiekti 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydį.

„Kultūros darbuotojams atlyginimus (nuo kitų metų. – ELTA) siūloma didinti 15 proc., slaugytojams, gydytojams numatytas didelis atlyginimų augimas, kitais metais turėtų pasiekti 3 VDU gydytojų atlyginimas ir 1,5 VDU – slaugytojų. Socialinių darbuotojų atlyginimai bus didinami ne mažiau kaip 15 proc., ikimokyklinio ugdymo pedagogų – ne mažiau kaip 15 proc. Mokytojų atlyginimai taip pat bus didinami, kokiu procentu, dar turime diskutuoti“, – tuomet sakė D. Matulionis.

Sudaryti komisiją Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti Vyriausybė nutarė pernai, tačiau derybos tarp valdžios atstovų ir profsąjungų vyko vangiai. LPSK anksčiau net skelbė, kad svarstys pasitraukti iš komisijos, nes ji, jų teigimu, yra tik imitacija streikams numalšinti, o ne rezultatams pasiekti.

Strategiją tikimasi pabaigti ir Seimui pateikti balandį. Anksčiau planuota, kad strategija Seimui bus pateikta iki kovo 10-osios – pavasario sesijos pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių