Quantcast

Taršus verslas turės geriau informuoti gyventojus apie būsimą veiklą

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sugriežtino tvarką, kaip visuomenė turės būti informuojama apie planuojamą aplinką teršiančio verslo veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimą, pirmadienį pranešė ministerija.

Vienas reikalavimų – nurodyti, ar atsižvelgta ir kaip į gyventojų pastabas. Nesant šios informacijos strigtų veiklos leidimų išdavimo procedūros.

Teigiama, kad visuomenė galės geriau susipažinti su tokio vertinimo rengimo dokumentais.

„Tai padės gyventojams gauti išsamesnę informaciją, kaip atsižvelgiama į jų išsakytas pastabas projekto viešo aptarimo metu, aktyviau įsitraukti į vertinimo procesą, kuriant švarią ir saugią gyvenamąją aplinką“, – teigiama ministerijos pranešime.

Dabar planuojant ar vykdant ūkinę veiklą, kuriai reikia nustatyti sanitarinės apsaugos zonas (SAZ), kai neatliekamas poveikio aplinkai vertinimas (PAV), įmonės privalo parengti planuojamos veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitą ir ją pristatyti gyventojams per viešą susirinkimą, o jų pasiūlymai ir jų svarstymas turi būti fiksuojami susirinkimo protokole.

Tai padės gyventojams gauti išsamesnę informaciją, kaip atsižvelgiama į jų išsakytas pastabas projekto viešo aptarimo metu.

Iki šiol to ir užtekdavo, tačiau pagal naują tvarką tokio vertinimo ataskaitos rengėjas privalės nurodyti, kaip atsižvelgta ar neatsižvelgta į gyventojų pastabas, atsakyti į jų pastabas ir šią informaciją pateikti visuomenei.

Be to, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) turės būti pateikti visi dokumentai, susiję su visuomenės informavimu, kitu atveju NVSC negalės tokios ataskaitos priimti.

Seimas praėjusių metų gruodį įteisino privalomą poveikio sveikatai vertinimą. Jį teks atlikti taršiam verslui, kuris iki 2022 metų pabaigos nespėjo arba delsė įregistruoti SAZ aplink savo teritorijas.

Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų svarstymo Seime imtasi reaguojant į situaciją dėl formuojamos SAZ aplink Vilniaus paukštyną – į ją patektų ne tik gyventojų sklypai, bet ir kelios švietimo įstaigos, kurioms būtų taikomi įvairūs statybų, remonto, sklypų perdalijimo ar komercinės veiklos apribojimai.  

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas ir NVSC praėjusių metų pabaigoje Vilniaus paukštynui pasiūlė atlikti poveikio sveikatai ir aplinkai vertinimus.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

t.y.

t.y. portretas
teršti galės, tik privalės apie tai paskelbti savo internetiniame puslapyje, kurių niekas neskaito.

ttt

ttt portretas
valdininkų milijonas, bet niekas už sprendimus neatsako. Viskas dabar palikta gyventojams. Gausis baisus balaganas, nes ir gaidžio giedojimas kai kam didžiausias triukšmas. Manau, turi būti teisiškai įvertinti saugos kriterijai ir atstumai ir privalomai montuojamos taršos sekimo stotelės.

Nepatogūs klausimai

Nepatogūs klausimai portretas
Ir ką mums daryt jei informuos? O jei neiformuos ir barstys nuodus iš viršaus lėktuvais? Juk tai jau senai vyksta, bet tylu kaip per pagrabą, apie chemtrailus. Kodėl?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių