Quantcast

Trakuose sutarta stiprinti tarptautinę paramą Ukrainos transporto infrastruktūrai

Trečiadienį Trakuose susitikę 30 šalių transporto ministrai bei tarptautinių institucijų atstovai sutarė toliau stiprinti tarptautinę paramą atstatant Ukrainos transporto infrastruktūrą.

Tarptautinio transporto forumo (ITF) aukšto lygio susitikime išreikštas siekis plėtoti naujus logistikos maršrutus ir strategines jungtis su Ukraina, trečiadienį pranešė Susisiekimo ministerija.

„Siekiame suteikti visokeriopą pagalbą Ukrainai jos transporto sektoriaus atstatymo darbuose, tai – vienas esminių Lietuvos pirmininkavimo Tarptautiniam transporto forumui prioritetų“, – pranešime teigė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Po susitikimo Trakuose bendrame 20 šalių pareiškime sutarta didinti tarptautinę paramą neatidėliotiniems Ukrainos transporto sistemos poreikiams.

Ministerija pranešė, kad trečiadienį Trakuose apie ketinimus konkrečiais įnašais prisidėti prie Ukrainos transporto atstatymo projektų bei CIG4U veiklos pranešė keliolika Tarptautinio transporto forumo šalių. Vokietija taip pat paskelbė nusprendusi teikti finansinę pagalbą CIG4U sutartų projektų įgyvendinimui.

Šiuo metu Ukrainoje, prisidedant Lietuvai, Kanadai ir Švedijai, įgyvendinami pirmieji ITF projektai kelių, geležinkelių ir kitose srityse. 

Tarptautiniam transporto forumui priklauso 66 šalys narės, tai vienintelis globalus forumas, vienijantis pasaulio susisiekimo srities politikus, praktikus, analitikus ir apimantis visas transporto rūšis.

M. Skuodis siūlo svarstyti jos oro erdvės atvėrimą

susisiekimo ministras Marius Skuodis ragina pradėti kalbėti ir apie šios šalies oro erdvės atvėrimą civiliniams skrydžiams.

„(Ukrainos – BNS) aviacijos oro erdvė yra uždaryta. Man atrodo ateina laikas kalbėti, kad Ukrainai reikia atidaryti oro erdvę“, – žurnalistams Trakuose, kur trečiadienį vyksta aukšto lygio susitikimas, skirtas aptarti paramą Ukrainai susisiekimo srityje, sakė M. Skuodis.

„Gal pasakysiu ir radikaliai, bet ir civiliniams skrydžiams iš Lvivo pakilę lėktuvai gali skristi tiesiai į Lenkijos oro erdvę, bet tam reikia padaryti labai daug darbų“, – pridūrė susisiekimo ministras.

Ukrainos oro erdvė civiliniams skrydžiams yra uždaryta nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją šalyje.

Jungtinių Tautų specializuotos techninės agentūros Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) generalinio sekretoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas sako, kad Rusijos sukelto karo padaryta žala Ukrainos transporto infrastruktūrai siekia apie 4,7 mlrd. JAV dolerių.

„Karas vis dar tebevyksta, tačiau mes turime pasirūpinti, kad tiek transportas, tiek susisiekimas Ukrainos žmonėms būtų suteiktas tvirtu lygiu“, – prieš susitikimą žurnalistams teigė T. Lamanauskas.

„Visas šis susisiekimas ekonominiam vystymuisi yra svarbus bet kuriuo metu – ypač karo“, – pridūrė JT agentūros atstovas.

Ukrainos bendruomenių, teritorijų ir infrastruktūros vystymo viceministras Anatolijus Komirnas teigė, kad šalis norėtų tapti transeuropinio transporto tinklo (TEN-T) dalimi, didinti eksportą į Europos Sąjungą (ES) geležinkeliu, sausumos keliais.

„Mums reikia didelio palaikymo, nes kasdieniai apšaudymai iš Rusijos sunaikino mūsų transporto infrastruktūrą, mūsų civilinę infrastruktūrą ir mes suprantame, kad būdami kandidatais į Europos Sąjungą turime būtų atsparūs ir atitikti (reikalavimus – BNS) kaip jos narė“, – sakė A. Komirnas.

Pirmininkaudama Tarptautiniam transporto forumui, Lietuva su Švedija, Kanada ir Ukraina praėjusių metų pabaigoje pristatė bendradarbiavimo ir paramos Ukrainai platformą CIG4U. Ji leidžia šalims keistis aktualia informacija apie neatidėliotinus Ukrainos transporto sistemos poreikius, prisidėti prie ilgalaikių jungčių atkūrimo projektų.

Lietuvos susisiekimo ministerijos teigimu, pagalba Ukrainai – esminis šalies pirmininkavimo Tarptautiniam transporto forumui prioritetas.

Tarptautiniam transporto forumui priklauso 66 šalys narės, tai vienintelis globalus forumas, vienijantis pasaulio susisiekimo srities politikus, praktikus, analitikus ir apimantis visas transporto rūšis.


Šiame straipsnyje: Trakaikaras Ukrainojesusisiekimo sritisparama Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių