Quantcast

Trečdalyje savivaldybių didžiausias darbdavys – valstybė: įspėja apie problemas

  • Teksto dydis:

Trečdalyje Lietuvos savivaldybių didžiausias darbdavys yra valstybė, rodo SEB banko atlikta analizė. Yra tokių savivaldybių, pavyzdžiui, Ignalinos, Visagino, Kelmės, Kalvarijos, Skuodo, kur 14–16 didžiausių darbdavių iš 20 yra savivaldybės ar valstybės įmonės. Apskritai, 50–60 proc. visų darbo vietų tose savivaldybėse kuria valstybės sektorius.

Daugelyje savivaldybių didžiausias darbdavys dažniausiai yra mokykla, darželiai, šilumos, vandens tiekėjas, poliklinikos.

Kaip sako banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas, tai yra ilgalaikė situacija, rodanti, kad tam tikri regionai turi problemų dėl demografinės situacijos, verslo pasitraukimo, galbūt ir dėl savivaldybės politikų interesų.

„Iš ten yra pasitraukęs stambesnis verslas. Didesnių įmonių nebelikę. Daugiau negu pusę darbo vietų generuoja viešasis sektorius. Tampa akivaizdu, kad ten savivaldybės meras yra vos ne pagrindinis darbdavys. Darbo vietos yra priklausomos nuo to, kokią politiką vykdo centrinė valdžia“, – aiškina T. Povilauskas.

Jo teigimu, susiklosčiusios situacijos negalima vertinti vienareikšmiškai – yra ir gerų, ir blogų pavyzdžių. „Gerai yra tuomet, kai tos įmonės moka dideles algas. Yra pavyzdžių, kai dideli darbdaviai savivaldybėse moka mažas algas. Čia nėra gerai. Yra kitų pavyzdžių. Pavyzdžiui, Kazlų Rūdoje yra didžiulis medžio drožlių fabrikas, kur algos siekia apie 1000 eurų ir jis sukuria kelis šimtus darbo vietų. Čia yra gerasis pavyzdys“, – pasakoja analitikas.

Išsamiau – įraše.

LRT nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių