Quantcast

Tyrimas: Lietuva pagal investicinį patrauklumą pernai smuko į 24-tą vietą

  • Teksto dydis:

Lietuva pagal tiesioginių užsienio investicijų (TUI) patrauklumą pernai buvo 24–toje vietoje Europoje – keturiomis pozicijomis žemiau nei 2022-aisiais, rodo naujausias bendrovės EY tyrimas „Europe Attractiveness Survey“.

Pernai į šalį pritraukti 28 investicijų projektai, 2022–aisiais jų buvo apie 47. Latvija šiame reitinge yra 28-toje, o Estija – 34-toje vietoje.

„Naujausi EY tyrimo duomenys siunčia signalą visai Europos Sąjungai ir Lietuvai, kad būtina skubiai imtis veiksmų, kurie padėtų Europos ekonomikai išlikti konkurencinga, tuo metu kai JAV ir Kinijos pozicijos stiprėja“, – pranešime sakė EY Konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas Linas Dičpetris.

Anot jo, investuotojai daugiausia dėmesio skiria mokymo centrų plėtrai, taip pat galima tikėtis plėtros mokslinių tyrimų srityje. Be to, svarbu investuoti ne vien į infrastruktūrą ir gamyklas, bet ir į žmones.

Pagal TUI projektų sukurtas darbo vietas, tenkančias 1 mln. gyventojų, Lietuva reitinge užima 11-tą vietą ir per metus nusmuko šešiomis pozicijomis. Pernai TUI šalyje sukūrė daugiau beveik 1,7 tūkst. naujų darbo vietų – 2,1 karto mažiau nei 2022–aisiais.

Šiemet steigti naujas arba plėsti jau pradėtą veiklą Lietuvoje planuoja apie 68 proc. apklaustų investuotojų, Europoje – 72 proc.

Visoje Europoje pernai buvo 5,69 tūkst. TUI projektų – 4 proc. mažiau nei prieš metus. Patraukliausios ir išlieka didžiosios rinkos – Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Ispanija ir Turkija. Šie projektai sukūrė beveik 320 tūkst. darbo vietų – 7 proc. mažiau negu 2022 metais.

EY teigimu, šią tendenciją lėmė ekonomikos sulėtėjimas ir aukšta infliacija, didėjanti geopolitinė įtampa bei išaugusi energijos kaina.

Nurodoma, kad labiausiai sumažėjo investicinių projektų į verslo ir paslaugų centrus, programinės įrangos ir IT paslaugų verslus. Projektų daugėjo įrangos ir elektronikos gamintojų, finansų bei transporto ir logistikos sektoriuose.

Pasak L. Dičpetrio, karas Ukrainoje ir neprognozuojamos kaimynės Rusija ir Baltarusija daugumai potencialių užsienio investuotojų kelia didžiausią susirūpinimą, tačiau bendras požiūris į Baltijos regiono patrauklumą yra labai panašus, kaip ir į visos Europos. Pasirinkusi tinkamas kryptis ir sprendimus Lietuva gali kilti aukštyn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Armonautai

Armonautai portretas
Su Lenzberginiais puikiai atliko savo uzduotis

Pamačyjo

Pamačyjo portretas
Kai Kučinskas su šaulio uniforma prie savivaldybės pastatė barikadas, investuotojai plūste pūlsta į Kauną

Anonimas

Anonimas portretas
Štai kaip stengiasi valdantieji ir Armonaitė
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių