Quantcast

Tyrimas: santaupas vasaros atostogoms kaupia ne visi

  • Teksto dydis:

Daugelis šeimų Lietuvoje sistemingai planuoja namų ūkio ir laisvalaikio biudžetą. Išlaidų klausimas tampa ypač aktualiu atšilus orams bei pradėjus mąstyti apie vasaros atostogas. Juk namiškiams svarbu, kad atostogų lūkesčiai neviršytų šeimos finansinių galimybių. Artėjant pramogų sezonui, visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai” atlikta apklausa atskleidė gyventojų šeimos biudžeto ypatumus ir skolinimosi įpročius.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė apklaustų Lietuvos gyventojų vasaros atostogų išlaidoms padengti planuoja naudoti turimas santaupas ar specialiai laisvalaikiui numatytas pinigines lėšas. Didžioji dalis taip atsakiusiųjų priklauso vidutinio amžiaus (30-39 m.) gyventojų grupei.

Vartojimo kreditas tampa puikia alternatyva skolinimuisi iš draugų ar artimųjų.

Kita dalis apklaustųjų, beveik keturi iš dešimties, pramogauti ketina leidžiant pastarojo mėnesio uždarbį. Kiek mažesnė dalis respondentų ketina skolintis iš giminių ar pažįstamų bei neatmeta galimybės pasinaudoti vartojimo kreditu.

Pasak bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorės Giedrės Štuopės, atsakingo skolinimosi galimybę Lietuvos gyventojai renkasi dėl įvairių priežasčių, o viena jų – atostogos.

„Vis dažniau pastebime, kad vartojimo kreditas tampa puikia alternatyva skolinimuisi iš draugų ar artimųjų,– pasakoja finansų ekspertė.

G. Štuopės teigimu, imti vartojimo kreditą labiausiai linkę jaunesni žmonės, uždirbantys daugiau nei vidutinį atlyginimą, respondentai turintys aukštąjį išsilavinimą ir atsakingai vertinantys savo galimybes.

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, jog ketvirtadalis dirbančių šalies gyventojų vasaros atostogų metu vienam šeimos nariui ketina vidutiniškai išleisti daugiau nei 300 Eur, labai panaši dalis (24%) – nuo 150 iki 300 Eur.

Pastebima, kad vaikų vasaros atostogoms didesnes sumas skirti yra linkusios šeimos, gyvenančios miestuose, o   tėvai iš mažesnių Lietuvos gyvenviečių apsiriboja mažesnėmis sumomis.

Trys iš dešimties tėvų, turinčių mokyklinio amžiaus vaikų, vieno vaiko vasaros atostogoms vidutiniškai planuoja skirti iki 100 Eur, o penktadalis – nuo 100 iki 200 Eur. Taip pat yra ir tokių, kurie nėra linkę iš anksto planuoti savo būsimų išlaidų ar išvis negalvoja apie pinigų sumą, skiriamą vaikų vasaros pramogoms.

2019 m. kovo 25 d. – balandžio 10 d. atlikto tyrimo metu apklausta 1000 suaugusiųjų Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 118 atrankos taškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Smegenys išsiplaukite,žmonės neturi pinigų atliekamų,kaip gali kaupti kam nors.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių