Quantcast

Už konkurenciją ribojančius susitarimus pernai nubausta 71 įmonė

Konkurencijos teisės pažeidimų - kartelių - tyrimai pastaraisiais metais tampa vis sudėtingesni. 2015-2018 m. Konkurencijos taryba nustatė 13 konkurenciją ribojančių susitarimų, baudų sulaukė 71 įmonė, iš jų 36 nubaustos pernai.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, praėjusiais metais institucija nustatė du konkurenciją ribojančius susitarimus. Pripažinta, kad Lietuvos notarų rūmai ir jų prezidiumo nariai, nustatydami atlyginimo už notarinius veiksmus dydžius ir jų apskaičiavimo tvarką, sudarė konkurenciją ribojantį susitarimą. Kartelį sudarė ir 26 vairavimo mokyklos bei Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacija, susitarusios pakelti vairavimo kursų kainas Vilniuje, Kaune bei Jurbarke. Iš viso pažeidėjams skirta 707 800 eurų baudų.

Asociacijos veiksmus tyrę Konkurencijos tarybos ekspertai užfiksavo, kad 15 sostinės mokyklų ne tik susitarė padidinti visų vairavimo mokymo kategorijų (A, B, C, CE, D) ir jų kombinacijų įkainius, tačiau siekė, kad nustatytą kainų lygį taikytų ir kitos vairavimo mokyklos Vilniuje. Susitarimo dalyviai, valdantys vairavimo aikšteles, grasino konkurentams nutraukti su jais sudarytas aikštelių nuomos sutartis, jeigu šie nepakels paslaugų įkainių iki nurodyto kainų lygio.

Pagal pranešimą, į draudžiamą susitarimą įtraukti kuo daugiau konkurentų siekė ir keli sostinėje veikiantys proginių drabužių nuomos ir pardavimo salonai, sudarę kartelį ir susitarę taikyti vestuvinių suknelių matavimo mokestį. Už šį pažeidimą 2017 m. 12 bendrovių nubaudusi Konkurencijos taryba išsiaiškino, kad pasiūlymą taikyti bendrą mokestį 2016 m. iš viso gavo 22 Vilniaus salonai.

Konkurencijos tarybos narė Dina Lurje teigė, kad pastaraisiais metais ypač išryškėjo tendencija, patvirtinanti, kad konkurenciją ribojančių susitarimų tyrimai tampa sudėtingesni, didėja atliekamų tyrimų apimtis, tiriamų ūkio subjektų bei atliekamų tyrimo veiksmų skaičius.

Praėjusiais metais konkurencijos ekspertai iš viso tyrė 92 ūkio subjektus, veikiančius skirtinguose pramonės, prekybos ir paslaugų teikimo sektoriuose: notarinių paslaugų, vairavimo mokymo paslaugų, statybų, automobilių atsarginių dalių, paukštienos prekybos, komunalinių bei teritorijų tvarkymo paslaugų.

Tiek Konkurencijos taryba, tiek teismai susitarimus dėl kainų nustatymo vertina kaip sunkius konkurencijos teisės pažeidimus, nepaisant to, kokio dydžio ūkio subjektai būtų juos sudarę.

Konkurencijos tarybos nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių