Quantcast

Iš užsienio į Lietuvą grįžęs ūkininkas ragina kitus pasimokyti iš jo patirties

  • Teksto dydis:

Palikęs vadovo darbą Anglijoje, Audrius Meseckas prieš ketverius metus grįžo į Suvalkiją ir ėmėsi seniai brandintos minties – šilauogių auginimo. Net ir jam pačiam šiek tiek neplanuotai Vilkaviškio rajone, Stirniškių kaime, galiausiai įsikūrė netradicinis ūkis, kai jame apsigyveno ir danielių banda.

Ūkininkas neslėpė, kad būtent Europos Sąjungos parama jį paskatino imtis gyvūnų auginimo ir ragina kitus smulkiuosius ūkininkus nepraleisti galimybės ja jau netrukus pasinaudoti.

Smulkieji ūkininkai paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ galės teikti nuo kovo 1 d. iki kovo 31 d. Vienam ūkininkui gali būti skirta iki 15 tūkst. eurų išmoka.

Už pirmą gautą paramą – traktorius ir 11 danielių

A. Meseckas apie šilauogių auginimą pradėjo galvoti dar 2014 m. Norėdamas užsidirbti ūkiui reikalingoms investicijoms, jaunas vyras tuomet ketveriems metams išvyko į Daniją ir Angliją. „Užsienyje dirbau žemės ūkio srityje, tad kaupėsi ne tik pinigai, bet ir patirtis. Galop 2017 m. pakilus iki vadovo pareigų šiltnamiuose, man jau nebebuvo įdomu pasilikti svetur dar vienam sezonui, tad pasirinkau grįžti į Lietuvą ir imtis ūkininkavimo“, – pasakojo ūkininkas.

Tuomet dar nė 30-ies neturėjęs A. Meseckas nusprendė pradėti ne tik uogininkystės verslą, bet iškart kurti mišrų ūkį, ir ne visai įprastą.

„Mačiau, kaip kaime karvės išnyko, tad ieškojau kažko įdomesnio ir pelningesnio, – veiklos pradžią prisiminė ūkininkas. – Važinėjant po Lietuvos ūkius labiausiai sudomino danieliai, kurių priežiūra – minimali, palyginus su kitais gyvūnais“.

A. Meseckas du kartus pasinaudojo parama pagal KPP priemonę „Parama smulkiesiems ūkiams“. Pirmą kartą už gautą išmoką ūkininkas įsigijo pirmuosius vienuolika danielių, traktorių šilauogyno priežiūrai ir pašarų gamybai bei šilauogių sodinukų. Antruoju paramos etapu investicijas skyrė produkcijos perdirbimui.

„Įsigijau liofilizatorių, giluminį šaldiklį, mikroautobusą su vėsinimo įranga bei statybines medžiagas ūkinio pastatui atnaujinimui. Dabar galiu pardavinėti ne tik šviežias uogas, bet ir jas perdirbti – džiovinti šaltyje, t. y. liofilizuoti, taip pat pagaminti sulčių, bandome atrasti džiovintų ir skanėstų – pastilių – receptūras. Be gautos paramos uogų perdirbimas būtų buvę daug tolimesni planai“, – pripažino stirniškietis.

Dabar galiu pardavinėti ne tik šviežias uogas, bet ir jas perdirbti – džiovinti šaltyje, t. y. liofilizuoti, taip pat pagaminti sulčių, bandome atrasti džiovintų ir skanėstų – pastilių – receptūras.

Ūkininkas džiaugėsi, kad gautos išmokos leido iškart sukurti didesnio efektyvumo ūkį, pradėti nuo didesnių apimčių. „Reikia nebijoti naudotis tokia galimybe, nes su parama žymiai greičiau galima tapti konkurencingu ūkiu, iš kurio gautos pajamos reikšmingai prisidėtų prie šeimos biudžeto“, – ragino A. Meseckas, dabar auginantis beveik 50 danielių bandą ir turintis turi daugiau nei 1,5 tūkst. šilauogių krūmų.

Kas gali gauti paramą

Šiemet žemės ūkio ministro įsakymu buvo šiek tiek pakeistos priemonės įgyvendinimo taisyklės.

Svarbus pokytis yra kuriantiems mišrųjį ūkį, kuris nuo šiol apibūdinamas kaip ūkis, kurio pajamos, įgyvendinus verslo planą, gaunamos iš daugiau nei vieno žemės ūkio sektoriaus ir kurio pajamos nė iš vieno žemės ūkio sektoriaus nesudaro daugiau kaip 50 proc. visų ūkio veiklos pajamų. Atitinkamai, jei nors iš vieno žemės ūkio sektoriaus yra/bus gaunama daugiau kaip 50 proc. pajamų, toks ūkis yra/bus laikomas specializuotu.

Aktualu tai, kad atsirado naujas reikalavimas ir įsipareigojimas dėl investicijų registravimo ir naudojimo, – nuo šiol būtina visas verslo plane numatytas investicijas ne tik visiškai apmokėti, pristatyti į ūkį, bet ir įregistruoti viešuosiuose registruose (jei registracija privaloma) bei naudoti verslo plane numatytai veiklai vykdyti. Verslo planas nebus laikomas įgyvendintu, jei numatytos investicijos verslo plano įgyvendinimo metu nebus naudojamos ūkio veikloje.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į patikslintus reikalavimus išlaidoms – numatyta, kad investicijos turi būti naudojamos, bei nurodyta, kad jei investuojama į kitus sektorius (ne į pieninę galvijininkystę), investicijos privalo būti susijusios su kitu (ne pieninės galvijininkystės) žemės ūkio sektoriumi.

Paraiškos – tik elektroniniu būdu

Paraiškos NMA šiemet turi būti teikiamos elektroniniu būdu, naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema ŽŪMIS. Kartu su paraiška teikiami dokumentai turi būti elektroninės formos, t. y. popieriniai dokumentai, nuskenuoti PDF formatu.

Visais atvejais paraiška ir prašomi dokumentai gali būti teikiami ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 valandos.

Apie tai, kaip pildyti paramos smulkiesiems ūkiams paraišką, ją teikti NMA bei kitą pareiškėjams svarbią informaciją bus galima sužinoti NMA organizuojamoje tiesioginėje transliacijoje, apie kurią artėjant paraiškų rinkimui bus pranešta NMA svetainės skiltyje „Naujienos“.


Jau netrukus dėl paramos vystyti ir atnaujinti savo ūkius bus kviečiami kreiptis šalies smulkieji ūkininkai. Paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ atskirai bus priimamos paraiškos ūkininkų, užsiimančių pienine galvijininkyste, ir tų, kurie užsiima kita žemės ūkio veikla.

KADA RENKAMOS PARAIŠKOS?

Nuo kovo 1 d. iki kovo 31 d.

KAS GALI TEIKTI PARAIŠKAS?

Dėl paramos kviečiami kreiptis žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai asmenys, kurie iki paraiškos pateikimo dienos yra įregistravę savo vardu valdą ir ūkininko ūkį bei kurie bent paskutiniais metais prieš paraiškos pateikimo metus deklaruoja pasėlius ir (arba) registruoja ūkinius gyvūnus, taip pat atitinka mažos ar labai mažos įmonės reikalavimus.

KOKIOS PARAMOS GALIMA TIKĖTIS?

Pienine galvijininkyste užsiimantiems smulkiesiems ūkininkams šiemet bus skirta 5 mln. eurų, kitą žemės ūkio veiklą vykdantiems – 15,66 mln. euro.

Smulkusis ūkis gali gauti maksimalią 15 tūkst. Eur išmoką. Su paraiška pateiktą verslo planą būtina pradėti įgyvendinti per 9 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

KUR TEIKTI PARAIŠKĄ?

Paraiškos NMA šiemet turi būti teikiamos elektroniniu būdu, naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema ŽŪMIS. Kartu su paraiška teikiami dokumentai turi būti elektroninės formos, t. y. popieriniai dokumentai, nuskenuoti PDF formatu.

DAUGIAU INFORMACIJ OS

www.nma.lt ir zum.lrv.lt

Tel. (85) 252 6999 arba 1841.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Šaunu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių