Quantcast

Užstato sistema pasiteisino: jau pasiektas 2020 metų tikslas

  • Teksto dydis:

Taros užstato sistema Lietuvoje veikia mažiau nei dvejus metus, o VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) skelbia jau pasiekęs 2020 metams iškeltą užduotį.

„Rezultatai kalba patys už save. Užstato sistemos efektyvumas yra rekordinis, ir jau dabar pavijome ilgiau nei dešimtmetį panašias sistemas turinčias Skandinavijos šalis. Bet tai dar ne riba: esame išsikėlę dar ambicingesnių tikslų, kuriuos ketiname pasiekti ateinančiais metais“, – sako USAD generalinis direktorius Gintaras Varnas.

Pernai, pirmaisiais užstato sistemos metais, USAD Lietuvoje surinko 415 mln. vienetų taros arba apie 74 proc. į rinką išleistų pakuočių. Šįmet šis rodiklis pasiekė 92 proc., o per visus metus numatoma surinkti 525 mln. vnt. į rinką išleistų pakuočių. Diegiant sistemą, tokį procentą buvo numatyta pasiekti tik 2020 metais.

Ateinančiais metais USAD ketina surinkti per 93 proc. į rinką išleistų vienkartinių užstatinių pakuočių.

Žaliavas parduoda aukščiausia kaina

G. Varnas pastebi, kad didžiausią visų užstatinių pakuočių dalį, net 51%, sudaro alaus pakuotės, 21% tenka gaiviųjų gėrimų pakuotėms, dar 20% tenka vandens pakuotėms. Alaus pakuočių surinkimas yra didesnis nei vidutinis ir siekia 96%. Manoma, kad to priežastis galėtų būti šiais metais mažėjantys alaus pardavimo kiekiai Lietuvoje bei suaktyvėjusi prekyba alumi pasienio parduotuvėse Latvijoje ir Lenkijoje.

Vertinant užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių rūšis, didžioji dalis jų yra pagamintos iš plastiko (60 proc.) ir aliuminio (34 proc.), likę 6 proc. tenka stiklinėms ir plieninėms pakuotėms.

Surinktos ir supakuotos pakuotės pasiekia USAD Skaičiavimo centrą, kuriame antrinės žaliavos paruošiamos pardavimui. „Mūsų surinktos antrinės žaliavos yra labai švarios, neužterštos kitais priedais ir atliekomis, priešingai nei rūšiuojamų atliekų konteineriuose. Be to, mes vienoje vietoje konsoliduojame didelį pakuočių kiekį. Todėl kasmet mūsų skelbiami viešieji konkursai sulaukia didžiausių Europoje perdirbėjų dėmesio, o mes už antrines žaliavas gauname geriausias kainas Lietuvoje“, – sako G. Varnas.

Reaguoja į pokyčius

Taros surinkimo rezultatams gerinant visus rekordus, iškilo poreikis peržiūrėti ir pardavėjams mokamus tarifus už pakuočių surinkimą. Siekiant įvertinti pardavėjų faktiškai naudojamus išteklius ir patiriamas sąnaudas, USAD kartu su Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir VšĮ „Desa“ užsakė išsamų auditą, kurį anksčiau šįmet atliko viena patikimiausių pasaulio audito kompanijų „Ernst & Young Baltic“.

Auditas parodė, kad sistemos efektyvumas nuo jos veiklos pradžios augo, o nuosekliai augant surenkamos taros kiekiui, mažėjo vienam taros vienetui tenkantys fiksuoti surinkimo kaštai. Kaip jau buvo skelbta anksčiau, remiantis audito išvadomis, nuo ateinančių metų pardavėjams mokami tarifai bus diferencijuojami pagal pakuočių tipus ir surinkimo būdą, rankomis ir taromatais.

Taip pat, atsižvelgiant į užstato sistemos efektyvumą ir įvertinus jos kaštus, USAD valdyba patvirtino naujus tarifus už pakuočių sutvarkymą visiems gėrimų gamintojams ir importuotojams. Vidutiniai tarifai gamintojams kitąmet mažės 3 proc., o USAD pajamos iš jų subsidijų sumažės 7 proc., lyginant su šiais metais.

USAD numato tiek prekybininkams, tiek gamintojams ir importuotojams taikomus tarifus ateityje peržiūrėti kasmet. Manoma, kad užstato sistemos rezultatai jau pasiekė savo piką, ir ateityje nenumatoma, kad tarifai reikšmingai keistųsi.

USAD yra pelno nesiekianti viešoji įstaiga, kurios tikslas – vykdyti užstato sistemos administratoriaus funkcijas, užtikrinant sistemos skaidrumą ir efektyvumą. USAD steigėjai yra Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Girnius

Girnius portretas
Vadinasi uzsibrezti tikslai buvo nerealiai zemi. Galesit uodega sau glostyt, kai supirkinesit visa mazmenineje prekyboje parduodama tara tiek stikline, tiek plastikine tiek skardines.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių