Quantcast

V. Vasiliauskas: yra tikrai nemenka rizika, kad biudžeto deficitas didės

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad yra didelė rizika, jog kitų metų biudžeto deficitas didės.

„Mes manome, kad yra tikrai nemenka rizika, kad deficitas didės ir didės visų pirma dėl pandeminės situacijos. Matome, antroji banga, pavasaris, klausimas, ar nebus dar viena banga. Lėšų grynai pandemijai suvaldyti nėra numatyta, kaip buvo numatyta 2020 metais“, – teigė V. Vasiliauskas, pabrėždamas, kad jei dalis DNR plano projektų neatitiktų ES reikalavimų, tai turėtų įtakos biudžeto deficitui.

Taip, nuosmukis bus vienas mažiausių ES, bet atkreipiu dėmesį į deficito skaičių, tai jis prie didesnių.

„Jei tik dalis projektų atitiktų, jei tik dalį lėšų gautume, tai deficitas, be jokios abejonės, didėtų. Jei pusė lėšų nebūtų gauta, tai deficitas galėtų būti didesnis 0,8 proc., jei lėšų nebūtų gauta apie 20 proc., tai deficitas galėtų didėti 0,3 proc.“, – sakė jis.

Anot V. Vasiliausko, su DNR planu yra per daug skubama.

Tuo tarpu kalbėdamas apie finansų sistemos stabilumą, V. Vasiliauskas didelių rizikų neįžvelgė.

„Kadangi papildomai pinigų per papildomas priemones įliejama šiek tiek mažiau nei 0,5 mlrd. eurų, tai poveikis infliacijai yra maždaug 0,2 proc. punkto. Iš tikrųjų jis nedidelis. Kalbant apie finansų sistemos stabilumą, didesnių grėsmių čia neįžvelgiama“, – Seimo BFK sakė V. Vasiliauskas.

„Taip, nuosmukis bus vienas mažiausių ES, bet atkreipiu dėmesį į deficito skaičių, tai jis prie didesnių“, – pridūrė jis.

Kitąmet numatytas ne blogesnis negu 5 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių