Quantcast

Valstybės kontrolė šiemet susitelks į COVID-19 problemas

  • Teksto dydis:

Valstybės kontrolė šiemet didelę dalį numatomų darbų sieja su koronaviruso COVID-19 pandemijos pasekmėmis ir su tuo susijusiais valdžios veiksmais, teigia valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

„Sudarydami 2021 metų veiklos planą orientavomės į tris mūsų nusistatytas prioritetines kryptis – ekonomikos skatinimo priemones, įrodymais grįstą valdymą ir saugią aplinką bei sveiką visuomenę. (...) Kitas svarbus aspektas mūsų plane yra COVID-19. Didelę dalį savo darbų ir turimų išteklių skirsime padėti valstybei kovoti su COVID-19 pandemijos sukeltomis pasekmėmis“, – pristatydamas Valstybės kontrolės 2021 metų veiklos planą sakė M. Macijauskas.

Jo teigimu, siekiant kurti kuo didesnę naudą priešakinėse kovos su koronavirusu linijose dirbančių institucijų darbuotojams, neatitraukiant jų nuo svarbių darbų, suplanuota daugiau greitų vertinimų.

„Sudarėme nuolat veikiančią grupę, kurios uždavinys bus stebėti Vyriausybės ir ministerijų sprendimus kovojant su COVID-19 sukeltomis pasekmėmis, analizuoti užsienio šalių patirtį, dalyvauti bendrose aukščiausių audito institucijų iniciatyvose pandemijos pasekmėmis vertinti tarptautinių lygiu“, – tvirtino M. Macijauskas.

Pasak jo, suplanuotas ne vienas auditas ir vertinimas, kurių rezultatai pateiks nepriklausomą informaciją apie sprendimų kovojant su COVID-19 efektyvumą.

„Net ir atliekant tuos auditus, kurie tiesioginiai nebus susiję su COVID-19 tema, bus siekiama atsižvelgti į šios ligos sukeltas pasekmes atskiroms viešojo sektoriaus sritims ir jose egzistuojančioms problemoms“, – sakė valstybės kontrolierius.

Iš Valstybės kontrolės 2021 metų veiklos plane numatytų 44 auditų ir vertinimų 22 atvejais bus analizuojami institucijų veiksmai, reaguojant į koronaviruso pandemiją.

Pasak valstybės kontrolieriaus pavaduotojos Živilės Kindurytės, šiais metais planuojama užbaigti 35 auditus ir pateikti jų ataskaitas bei pradėti 24 naujus.

„Šių metų plane turime nemažai COVID-19 ženklu pažymėtų darbų. Pavyzdžiui, sveikatos priežiūros tvarumo užtikrinimas, oficialiosios statistikos tvarkymas, pasirengimas ekstremaliosios situacijoms, pagalbos verslui išsaugoti likvidumą priemonių vertinimas ir kiti darbai“, – aiškino Ž. Kindurytė.

Kovo mėnesį planuojama pradėti analizuoti COVID-19 pasekmių psichikos sveikatai mažinimo priemones, balandį – sveikatos priežiūros sistemos veikla ekstremalios situacijos metu – bus vertinama, ko trūksta ir kas turėtų būti padaryta, kad šios paslaugos ne tik nesutriktų, bet ir įveiktų iššūkius.

Valstybės kontrolė, vykdydama fiskalinės institucijos funkcijas, šiais metais teiks septynias išvadas. Be to, bus atliekami trys Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų auditai, pristatytos išvados dėl 2020 metų nacionalinio finansinių ataskaitų rinkinio, valstybės biudžeto ir šešių fondų (Privalomojo sveikatos draudimo, „Sodros“ ir kitų) biudžetų ataskaitų rinkinių ir jų vykdymo.

2021 metais pirmą kartą planuojama pristatyti ir Pensijų anuitetų fondo finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinių ir lėšų bei turto valdymo, naudojimo ir disponavimo jais teisėtumo finansinio (teisėtumo) audito rezultatus.

„Šiemet pateiksime Ignalinos atominės elektrinės uždarymo proceso įvertinimą, kurį planuojame pristatyti birželio mėnesį. Ar imamasi pakankamų priemonių užtikrinti, kad kuo didesnė numatytų veiklų dalis būtų atlikta numatytais terminais, kaip įgyvendintos Europos Audito Rūmų atliktų auditų metų teiktos rekomendacijos, siekiant išvengti didesnės finansinės naštos ateityje“, – sakė Ž. Kindurytė.

Pasak jo, dar viena sritis, susijusi su ilgalaikiais tikslais, yra slaugos ir socialinių paslaugų senyvo amžiaus žmonėms vertinimas. Pernai pradėto audito metu daugiausiai dėmesio skiriama paslaugų prieinamumui, ar jos patenkina šių asmenų poreikius, saugumo aspektus, paskelbus ekstremalią padėtį ir karantiną. Rudenį ketinama pristatyti skurdo mažinimo priemonių vertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kol susitelks baigsus covidas, prasidės vovidas ir taip be pabaigos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių