Quantcast

Vilkikų eilės Lietuvos-Baltarusijos pasienyje nemažėja

Nuo vasario pradžios smarkiai išaugus vilkikų eilėms pasienyje su Baltarusija jos ir toliau nemažėja – beveik visuose pasienio punktuose išvažiuoti iš Lietuvos penktadienį laukė maždaug po pusantro šimto, o Baltarusijos pusėje – šimtai vilkikų.

Minskas kaltina su Baltarusija besiribojančias ES valstybes nevykdant susitarimo dėl sunkvežimių praleidimo.

Lietuvos muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius sako, kad eiles lemia pandeminė situacija, muitinės darbą papildomai apkraunantys išaugę kontrabandos srautai bei nevykstanti komunikacija su Baltarusijos tarnybomis.

„Bendravimas su Baltarusija praktiškai nevyksta, (...) dėl kokių priežasčių pas juos būna situacija, kai naktį po kelias valandas nevažiuoja transporto priemonės į Lietuvos pusę, mes (atsakymų – BNS) negauname“, – BNS sakė V. Volungevičius.

Pasak muitinės atstovo, papildomų trikdžių sukėlė ir tai, jog kai kurios įmonės nesuderino savo informacinių sistemų su vasario 9 dieną atnaujinta muitinės tranzito sistema.

„Jie neatliko namų darbų ir įvyko tam tikri trikdžiai, kada pasienyje dirbantys muitinės tarpininkų atstovai negalėjo pateikti elektroniniu būdu deklaracijų dėl to, kad jų naudojamos informacinės sistemos negalėjo susikalbėti su muitinės sistemomis“, – sakė V. Volungevičius.

Jo teigimu, įtakos eilėms turi ir pernai lapkritį uždarytas Kužnicos-Bruzgių postas Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, per kurį atvykdavo daugiau nei 580 vilkikų.

Visas šitas srautas, dar apie 600 krovininių transporto priemonių, pasklido į Lietuvą.

„Visas šitas srautas, dar apie 600 krovininių transporto priemonių, pasklido į Lietuvą“, – teigė V. Volungevičius.

Jo teigimu, vilkikų eilės išaugusios ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Lenkijos pasienyje su Baltarusija.

Baltarusijos valstybės sienos komitetas penktadienį pareiškė, kad nė viena su Baltarusija besiribojančių ES šalių nevykdo susitarimo dėl sunkvežimių praleidimo, skelbia naujienų agentūra „Interfax“. Komiteto duomenimis, per pastarąją parą į Lietuvą įleisti sunkvežimiai sudarė tik 66 proc., o į Lenkiją ir Latviją – po 73 proc. galimo pralaidumo.

Bendras laukiančių vilkikų skaičius Baltarusijos pasienyje su ES šalimis penktadienio rytą priartėjo prie 5,25 tūkst.: į Lietuvą – apie 2,7 tūkst., į Latviją – apie 1,18 tūkst., į Lenkiją – beveik 1,37 tūkst. vilkikų.

Lietuvos pasienio kontrolės punktų direkcijos duomenimis, Medininkų punkto aikštelėje penktadienį ryte leidimo įvažiuoti į Baltarusiją laukė 193, Šalčininkų – 160, Raigardo – 130, Lavoriškių – 20 vilkikų, o patikros laukimo laikas siekia nuo 5 iki 42 valandų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių