Quantcast

Žiemos pokštų kaina: lūžę kaulai ir tūkstantinės išmokos

  • Teksto dydis:

Žiemos žabangos gyventojų sveikatai kasmet padaro žalos už tūkstančius eurų, atskleidžia gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ statistika. Tačiau šaltuoju metų laiku tykančių pavojų išvengti galima jiems tinkamai pasiruošus.

Per praėjusią žiemą „Aviva Lietuva“ savo klientams išmokėjo daugiau nei 250 tūkst. eurų išmokų už patirtus sužalojimus. Tuo tarpu šis žiemos sezonas jau dabar kėsinasi gerokai viršyti buvusius rezultatus – išmokų pagal draudžiamuosius įvykius skaičius, prognozuojama, turėtų išaugti daugiau nei trečdaliu.

Šaltuoju metų laiku dažniausiai kreipiamasi dėl rankų ir kojų kaulų lūžių, kūno sumušimų ir raiščių patempimų. Vidutinė išmoka už tokias traumas svyruoja apie 700-800 eurų, o didžiausios išmokos siekia ir kelis tūkstančius eurų. Nors žiemą, palyginti su vasaros sezonu, draudžiamųjų įvykių užfiksuojama vidutiniškai 6-7 proc. mažiau, būtent šaltuoju metų laiku vienokius ar kitokius sužalojimus patiria daugiau nei kas penktas į „Aviva Lietuvą“ besikreipiantis klientas.

Šaltuoju metų laiku dažniausiai kreipiamasi dėl rankų ir kojų kaulų lūžių, kūno sumušimų ir raiščių patempimų.

„Vasarą daug laiko praleidžiame lauke, dažniau atostogaujame, užsiimame aktyviomis pramogomis, todėl nenuostabu, kad ir traumų patiriame dažniau. Tačiau žiemą kartais užtenka išeiti iš namų ir neatsargiai pastatyti koją ant nenuvalyto šaligatvio, ir jau turime sumušimą, raiščių patempimą ar net kaulo lūžį“, – traumų priežastis komentuoja „Aviva Lietuvos“ vyr. draudimo rizikos vertintojas, gydytojas Šarūnas Žemaitis.

Gydytojo teigimu, augant kelionių į žiemos pramogų kurortus kiekiui, didėja ir patyrusiųjų draudžiamuosius įvykius skaičius. Pasak jo, žiemos atostogos savo svarba nė kiek nenusileidžia vasaros atostogoms, ir jas renkasi vis daugiau šalies gyventojų.

„Atostogoms kalnuose besiruošiantis žmogus negaili pinigų slidinėjimo inventoriui, apgyvendinimui, maistui ir, be abejo, lauktuvėms. Tačiau gyvybės draudimu pasirūpina ne visi – neretas dar vengia draustis savo gyvybę ar sveikatą, nes tikisi, kad žiemos atostogos praeis saugiai ir be pasekmių. Deja, ne visiems jos baigiasi sėkmingai“, – pasakoja Š. Žemaitis.

Paprasčiausias būdas apsidrausti vykstant į kelionę – turėti su savimi Europos sveikatos draudimo kortelę. Tačiau gydytojas primena, kad net ir turint šią kortelę, vertėtų pagalvoti apie nuolatinę papildomą apsaugą nuo nelaimingų atsitikimų ne tik kelionės metu, bet kuri padėtų ir visus metus.

„Kad ir kokios puikios būtų draudimo apsaugos, geriausia apsauga šaltą žiemą – šaltas protas ir atsarga. Jeigu planuojate kur nors eiti, išeikite penkiomis minutėmis anksčiau. Jeigu ketinate daug slidinėti, pradėkite fiziškai ruoštis dar vasarą – stiprūs raumenys ir sąnariai atlaikys intensyvius krūvius. Galiausiai, nepervertinkite savo galimybių – kur kas smagiau džiaugtis žiemiškais įspūdžiais, o ne priverstinai drybsoti ant sofos su ištiesta sugipsuota koja. Šios universalios taisyklės galioja kiekvieną žiemą“, – sako Š. Žemaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių