Quantcast

ŽŪR pirmininkas: 8 mln. eurų paramos paskirstymo modelis mus tenkina

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) ketinant 8 mln. eurų paramą už laikomas karves paskirstyti tik labiausiai nukentėjusiems pieno gamintojams, Lietuvos žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininkas Arūnas Svitojus sako, kad toks paramos paskirstymo modelis ūkininkus tenkina.

„Išėjome gana pozityviai nusiteikę, ir kai kurie ūkininkai įvardijo, kad įvyko stebuklas, praregėjimas, kad iš tikrųjų reikia galvoti apie tą sektorių, apie tuos žmones, kurie tikrai labiausiai turi gauti tam tikrą paramą ir naudą“, – po susitikimo su ministru penktadienį žurnalistams sakė A. Svitojus.

„Ta sklaida mus tenkina ir ministerija šiandien įsiklausė. Tie priimti sprendimai iš tikrųjų turėtų patenkinti bent 90 proc. pieno gamintojų“, – pridūrė jis.

ŽŪR pirmininkas neatmetė, kad planuojamu paramos skirstymo modeliu gali būti nepatenkinti stambūs žemės ūkio rinkos dalyviai.

Ta sklaida mus tenkina ir ministerija šiandien įsiklausė.

„Aišku, šitoje vietoje gali būti nepatenkintos tam tikros korporacijos, kurios turi nemažus lašinius, pelnus, ir jos norėtų taip pat gauti tą socialinę paramą. Tačiau socialinė parama turėtų keliauti gal į Socialinės apsaugos (ir darbo – BNS) ministeriją, o čia yra skiriama parama ūkiui, šeimos ūkiui, tvariam ir teisingam vystymuisi“, – kalbėjo A. Svitojus.

8 mln. eurų parama būtų paskirstyta tiems ūkiams, kurių parduodamo natūralaus pieno pirmojo šių metų ketvirčio vidutinė kaina yra mažesnė nei 35 centai už litrą. Ministerijos skaičiavimu, tokių ūkininkų būtų apie 90 procentų.

Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams taip pat prašo pagalbos Europos Komisijos (EK) – skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis. Ministras Kęstutis Navickas sako, kad derybinių argumentų dar turi, tačiau nėra tikras, ar parama bus suteikta.

Ketvirtadienį pienininkai surengė protesto akcija prie Seimo. Jie reikalavo didesnės paramos bei ministro atsistatydinimo.

Prezidentūra teigė, jog 8 mln. eurų parama pieno gamintojams nėra adekvati sprendžiant kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų krizę. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad problemą išspręsti galima didinant ūkininkų derybines galias jiems kooperuojantis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai nebegaus Ukraina tų aštuonių milijonų ? Vai vai vai .....kokia gėda....

pagaliau

pagaliau  portretas
geras sprendimas, sveikinu ministra, nes tikrai yra dideliu ukiu lietuvoje, kur pieno kaina jie gauna ir 34-40 centu uz litra, nuskirausti yra mazieji ukininkai iki 100 karviu dauguma. didieji ukininkai nuostoliu nepatiria, be to rekomenduociau karviu augintojams maziems ukininkams tapti grudu augintojais, pelno bus visada, nereikes ryta vakar kiekviena diena be iseiginiu dirbti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių