Quantcast

GIPL rangovė „Alvora“ įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą

  • Teksto dydis:

Žiniasklaidai paskelbus apie Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotas galimai rusiškas detales, projekto rangovė „Alvora“ įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Kaip matyti Viešųjų pirkimų tarnybos pateikiamame nepatikimų tiekėjų sąraše, į jį „Alvora“ įtraukta kovo 15 dieną.

Kaip skelbta anksčiau, projekto užsakovė „Amber Grid“ taip pat pareikalavo banko išmokėti „Alvorai“ suteiktas garantijos lėšas.

„Amber Grid“ bankui „Luminor“ praėjusį penktadienį pateikė reikalavimą išmokėti 5,8 mln. eurų GIPL garantijos lėšų. Anot bendrovės, tai pirmas žingsnis, siekiant užsitikrinti tų dujotiekio detalių, kurios neturi reikiamų sertifikatų, pakeitimą rangovo sąskaita.

Įmonė taip pat skelbė rengianti detalių pakeitimo planą, ruošianti tarptautinį konkursą, kurio metu bus atrinktas naujas rangovas.

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius apie planus kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą pranešė praėjusį trečiadienį, kai Seimo Audito komitetas aiškinosi situaciją dėl GIPL.

Žiniasklaidai paskelbus ir įmonei nustačius dalies dujotiekio detalių sertifikavimo trūkumus, „Amber Grid“ 2023 metų birželį kreipėsi į prokuratūrą, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pasak portalo „15min“, „Amber Grid“ sausio 16 dieną pateikė 21 punkto pretenziją „Alvorai“ – jos pareikalauta iki kovo 8 dienos pašalinti darbų trūkumus, pateikiant jungiamųjų detalių sertifikatus.

Apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius. Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis GIPL pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių