Quantcast

LVAT: vaistinių ir Konkurencijos tarybos ginčas teisme negali būti stabdomas

Pirmosios instancijos teismo sprendimas laikinai stabdyti Lietuvos vaistinių asociacijos ir aštuonių vaistais prekiaujančių bendrovių bei Konkurencijos tarybos ginčo nagrinėjimą dėl pernai gruodį joms skirtų milijoninių baudų yra neteisėtas, galutinai nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

LVAT praėjusį trečiadienį patenkino Konkurencijos tarybos skundą ir panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) rugpjūčio 9 dienos nutartį bei nurodė bylą nagrinėti.

„Pirmosios instancijos teismas nepagrįstai (...) sustabdė šią administracinę bylą, todėl atskirasis skundas tenkinamas, skundžiama pirmosios instancijos teismo nutartis panaikinama ir byla perduodama nagrinėti tam pačiam pirmosios instancijos teismui“, – rašoma LVAT nutartyje.

Bendrovėms ir asociacijai apskundus milijonines baudas bei pareikalavus panaikinti tarybos nutarimą arba sumažinti baudas, VAAT rugpjūtį sustabdė bylos nagrinėjimą, kol bus priimtas ir įsiteisės teismo sprendimas kitoje byloje pagal Vaistinių asociacijos skundą tarybai dėl pareigūnų veiksmų atliekant tyrimą.

Tuo metu Konkurencijos taryba teigė, kad teismas, sustabdydamas bylą, nesilaikė proceso operatyvumo ir efektyvumo principų bei sudarė sąlygas vilkinti bylą, kol bus išspręsta kita byla dėl savo reikšmę praradusių klausimų.

Vaistinių asociacija taip pat laikėsi pozicijos, kad bylos stabdymas nėra tikslingas, „Eurovaistinė“, EVD, EVRC ir „Siromed Pharma“ palaikė tarybos prašymą panaikinti VAAT nutartį. Tam pritarė ir „Benu Vaistinė Lietuva“ bei „Tamro“, o „Limedika“ ir „Gintarinė vaistinė“ prašė tarybos skundą nagrinėti teismo nuožiūra.

Konkurencijos taryba pernai gruodį asociacijai ir vaistų prekybos ir konsultacijų bendrovėms, susitarusioms dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, skyrė apie 72,6 mln. eurų baudų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių