- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nealkoholiniam alui gėrimų rinkoje kelią skinantis vis greičiau, lietuvių pamėgto nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ istorija artėja prie solidaus jubiliejaus. Receptui, iš kurio vėliau pašalinamas alkoholis, tuoj sukaks 30 metų. Jis užrašytas dar 1995-aisiais, kai aludariai išvirė pirmą tokią partiją.
Nepavaldus laikui receptas
Nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ atsirado kone kartu su dar jauna lietuviško nealkoholinio alaus rinka. Tačiau alaus someljė Jonas Lingys sako, kad jo skoniui – jau beveik 30 metų, nes verdamas jis iš tiek laiko gyvuojančio recepto, tik pats gamybos procesas ilgesnis ir sudėtingesnis.
„Atradome formulę, kuri per dešimtmečius įgijo ne tik išskirtinį statusą ir įrodė, kad yra nepavaldi laikui, bet ir tapo nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ siela. Nenuostabu, kad jis greitai išsikovojo savo pozicijas tarp nealkoholinio alaus mėgėjų ir ne tik. Vis dėlto pagaminti nealkoholinį alų kur kas sudėtingiau nei alkoholinį. Mūsų aludariai darbą pradeda taip pat, kaip ir virdami tradicinį alų: pirmiausia iš keturių aukščiausios kokybės ingredientų – salyklo, apynių, mielių ir vandens – išverdamas klasikinis lageris. Štai tuomet seka papildomas žingsnis – alkoholio pašalinimas. Čia svarbiausia užduotis – tai atlikti išsaugant tikrąjį skonį, kvapą, tekstūrą“, – aiškino J. Lingys.
Neatkartota technologija
Pasak alaus someljė, praktikuodamiesi atlikti paskutinį gamybos žingsnį aludariai pasiekė, kad nealkoholiniame „Švyturio Ekstra“ išliktų turtingas ir išskirtinis visų gamyboje naudojamų ingredientų sukurtas skonis.
Atradome formulę, kuri per dešimtmečius įgijo ne tik išskirtinį statusą ir įrodė, kad yra nepavaldi laikui, bet ir tapo nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ siela.
„Mes naudojame membraninę mikrofiltraciją – tai gana sudėtingas ir už kitus kur kas brangesnis metodas, tačiau viską atperka gėrimo kokybė, kadangi vartotojams galime pasiūlyti sodrų, nepakitusių skoninių savybių nealkoholinį alų. Be mūsų, nė viena alaus darykla Lietuvoje tokios įrangos neturi. Tai yra šio nealkoholinio gėrimo skonio priežastis – aukso spalvos alus pasižymi tvirta balta puta ir puikiai subalansuotu skoniu, persmelktu švelnaus apynių kartumo“, – vardijo J. Lingys.
Klasika ir be alkoholio
J. Lingys vertina, kad nors nealkoholinio alaus pasirinkimas pastaraisiais metais pagausėjo, lietuvių favoritai iš esmės nesikeičia. Tai – klasikinis lageris.
„Nealkoholinis lageris nuo kitų alaus rūšių skiriasi tuo, kad tai lengviausio skonio alus, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Lagerio tipo mielės fermentuoja misą žemoje temperatūroje, jos nusėda indo apačioje – vyksta vadinamoji apatinė fermentacija. Specifinį švelnų skonį ir skaidrumą šis alus įgauna dėl lėto alaus mielių poveikio ir vėsaus brandinimo. Pirminę fermentaciją mūsų aludariai įprastai atlieka 7–12 °C temperatūroje, paskui vyksta ilga antrinė fermentacija arba brandinimas 0–4 °C temperatūroje, kai ir susiformuoja galutinė aromatų puokštė“, – pasakojo J. Lingys.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kviečia į renginį „Lietuvai – 1015“: grilio sezono atidarymas ir rekordas
Gegužės 9 d. Griliai.lt kviečia Jus į neeilinį renginį, kuriame turėsite galimybę drauge atšvęsti Lietuvos paminėjimo rašytiniame šaltinyje ir jos de facto pripažinimo 1015-ąsias metines, pradėti naująjį grili...
-
„Citus“ ekspertai: neišsipildę pirkėjų lūkesčiai dėl „Euribor“ nusviedė Vilniaus rinką metus atgal
Naujausi „Citus“ analitikų stebimi rinkos duomenys atskleidžia, kad nors pirminėje Vilniaus būsto rinkoje pasiūla išaugo, paklausa po pirmojo šių metų ketvirčio aktyvumo sumažėjo iki prieš metus matyto lygio, o Kaune ...
-
Lietuvos energetikos agentūros vadove paskirta A. Bagočiutė1
Nuolatine Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadove paskirta iki šiol laikinai jai vadovavusi Agnė Bagočiutė. ...
-
„Tele2“ – tvariausia telekomunikacijų bendrovė Europoje, skelbia „Financial Times“
„Tele2“ grupė pripažinta tvariausia telekomunikacijų sektoriaus įmone Europos klimato lyderių reitinge. Šį sąrašą kasmet sudaro „Financial Times“ ir statistikos bendrovė „Statista“. Bendrame reitinge, ...
-
Siūloma dar metams pratęsti bankų laikinojo solidarumo mokestį1
Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus ir jo pavaduotojas Andrius Palionis siūlo dar metams – iki 2025 -ųjų pabaigos – pratęsti bankų laikinojo solidarumo mokestį. ...
-
Bankrotavo „Memel Logistics“: visi darbuotojai – atleidžiami7
Krovinius tarptautiniais maršrutais visoje Europoje gabenanti įmonė „Memel Logistics“ atleidžia visus 39 darbuotojus ir pranešė apie tai Užimtumo tarnybai. ...
-
„Pieno žvaigždės“ išmokės 6,3 mln. eurų dividendų1
Viena didžiausių pieno perdirbimo įmonių šalyje „Pieno žvaigždės“, praėjusiais metais uždirbusi 13,3 mln. eurų audituoto grynojo pelno, šiemet dividendams skiria 6,3 mln. eurų, arba 0,14 euro akcijai. ...
-
„Rokiškio sūris“ dividendams vėl skyrė 5,25 mln. eurų
Viena didžiausių pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Rokiškio sūris“ dividendams šiemet kaip ir praėjusiais metais skyrė 5,25 mln. eurų – 15 centų akcijai. ...
-
Į naujos kadencijos „Baltpool“ ir „Litgrid“ valdybą išrinkti nauji nariai
Tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ naujos kadencijos valdyboje dirbs keturi nauji nariai – Dainius Liulys, Mindaugas Navikas, Simona Grinevičienė ir Valdemaras Bagdonas. ...
-
Į „Amber Grid“ valdybą išrinkti trys nauji nariai
Gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ naujos kadencijos valdyboje dirbs trys nauji nariai – Peteris Loofas Healthas (Peteris Lofas Helthas), Alexanderis Feindtas (Aleksanderis Feintas) ir Darius Kašauskas. ...