Quantcast

S. Demiray: didžiausias iššūkis vadovams šiandien – išlaikyti verslo augimą

  • Teksto dydis:

Nors dabartinė ekonominė ir geopolitinė situacija pasaulyje itin neaiški, verslų vadovai tikisi šviesesnės ateities ir ruošiasi būsimiems iššūkiams. 2023 m. pabaigoje bendroves „Deloitte“ atlikta pasaulinė apklausa rodo, kad dauguma CEO (88 proc.) viliasi, jog per ateinančius 12 mėnesių įmonės augimas gerės.

Apklausoje dalyvavę vadovai teigia, kad verslo augimo palaikymas yra vienas iš didžiausių iššūkių, su kuriais šiandien susiduriama. Reguliavimas kartu su geopolitiniu nestabilumu, infliacija, darbo jėgos, įgūdžių stygiumi tapo svarbiu išorės verslą trikdančiu veiksniu. Tokioje sudėtingoje aplinkoje vadovams vertėtų ieškoti būdų, kaip padidinti įmonės atsparumą.

Apklausos dalyviai pabrėžė, kad daugiausia rūpesčių keliantys klausimai yra susiję su darbo jėgos transformavimu, nuolat atsinaujinančių technologijų naudojimu, talentų iš išorės atradimu pritraukiant bei samdant darbuotojus.

69 proc. CEO išlieka optimistiški dėl savo įmonės veiklos 2024 metais. Deja, beveik pusė (48 proc.) tebėra pesimistiški pasaulio ekonomikos atžvilgiu. Vos 7  proc. respondentų tikisi, kad pasaulio ekonomika augs. 36  proc. mano, jog taip pat gerai seksis ir jų atstovaujamai sričiai, o 68  proc. teigiamai vertina būtent savo įmonės veiklos prognozes.

Net 77 proc. vadovų tvirtina, kad tvarus kursas bei naujovės jiems padėjo pritraukti ir išlaikyti profesionalius darbuotojus.

 

Pusė apklausoje dalyvavusių įmonių vadovų nurodė, kad palūkanų normos dydis turėjo nedidelę įtaką jų investavimo strategijai. Likę pasiskirstė beveik po lygiai, teigdami, kad palūkanos normos paveikė jų investavimo strategiją labai stipriai arba apskritai nepaveikė. Tokia skirtis rodo, kad beveik pusė verslininkų turėjo iš esmės peržiūrėti savo verslo investicijas arba palikti viską taip, kaip buvo suplanuota anksčiau.

Tyrimo duomenimis, dirbtinis intelektas (DI) vadovams nebėra tik populiarus žodis – vadovai po truputį pereina nuo vertinimo ir eksperimentavimo prie platesnio jo pritaikymo 2024-aisiais.

Talentų pritraukimas bei išlaikymas ir toliau lieka daugelio organizacijų strategijos tikslu ir socialine atsakomybe, o tvarumo vertinimas ir ataskaitų teikimas yra pagrindinės sritys, kurioms įmonės teikia pirmenybę. Net 77 proc. vadovų tvirtina, kad tvarus kursas bei naujovės jiems padėjo pritraukti ir išlaikyti profesionalius darbuotojus. 58 proc. darbuotojų tai suteikė daugiau prasmės atlikti savo darbą ir gerbti vadovą. 54 proc. pripažino, kad klientai bei partneriai šiais laikais iš visų verslų tikisi socialinių iniciatyvų ar investicijų į tvarumą.

Akivaizdu, kad, nepaisant ekonominio ir geopolitinio neapibrėžtumo, CEO išlieka optimistiški dėl savo įmonių augimo ir ateities galimybių. Dabartiniai iššūkiai reikalauja iš vadovų naujoviškų sprendimų ir atsparių verslo strategijų kūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių