Quantcast

Automobilio nuoma: jokių lipdukų ir varžybų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje prigijus automobilių dalijimuisi (angl. car-sharing) ir nuomai, ekspertai atskleidžia, kokiose situacijose vairuotojui neverta užmiršti, kad išnuomota transporto priemonė – ne jo nuosavybė.

Įpročiai keičiasi

„ES automobiliai – populiariausia transporto priemonė, kuria keliaujama dažniausiai. Vis dėlto ir įstatymų leidėjų, ir visuomenės reakcija į klimato krizę pastebimai keičia vairuotojų įpročius. Išsinuomoti automobilį patogu ne tik keliaujant užsienyje, bet ir vietoje, nes jau ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose trūksta patogių parkavimosi galimybių šalia namų“, – sakė bendrovės „Litideal“, Lietuvoje atstovaujančios tarptautiniam automobilių nuomos prekės ženklui „Avis“, klientų aptarnavimo vadovė Agnė Adukevičiūtė.

ES statistikos tarnybos duomenimis, 2022 m. mūsų šalyje 1 tūkst. gyventojų teko 589 automobiliai ir pagal šį rodiklį Bendrijoje buvome aštunti.

„2021-aisiais automobilių transportas šalyje sudarė 91,7 proc. viso susisiekimo, gerokai pralenkdamas kitas itin automobilizuotas šalis, tokias kaip Nyderlandai (85,4 proc.) ir Suomija (85,2 proc.)“, – teigė A. Adukevičiūtė.

Galimi papildomi mokesčiai

Anot pašnekovės, aktyviau automobilius nuomojasi didžiųjų šalies miestų atstovai: ir dėl sprendimo neturėti nuosavo automobilio, ir dėl kitų priežasčių – sugedus transporto priemonei, prireikus papildomo šeimos automobilio ir pan.

Sumaniusiems išsinuomoti automobilį kyla klausimų dėl mokumo ar kredito istorijos. A. Adukevičiūtė priminė, kad vairuotojų kredito istorija netikrinama, o tam tikru mokumo testu yra depozito rezervavimas pateikta mokėjimo kortele.

Nuomojamas automobilis klientui perduodamas su pilnu baku degalų arba įkrauta baterija, jei tai elektromobilis. Jei pasibaigus nuomai automobilis grąžinamas su degalų trūkumu ar ne iki galo įkrauta baterija, taikomi sutartyje numatyti papildomi mokesčiai.

„Dauguma vairuotojui tenkančių pareigų savaime suprantamos ir žinomos: laikytis Kelių eismo taisyklių, naudoti tik patvirtintą degalų rūšį, nenaudoti telefono be laisvų rankų įrangos. Be to, trumpam išsinuomotame automobilyje ar ant jo negalima klijuoti jokių savo lipdukų ar laikiklių, stumti ar vilkti priekabą, kitą transporto priemonę, važiuoti bekele ar dalyvauti varžybose, mokyti vairuoti, taip pat negalima be išankstinio susitarimo vežti gyvūnų, nebent šie keliauja transportavimui skirtose dėžėse“, – akcentavo A. Adukevičiūtė.

Trumpam išsinuomotu automobiliu negalima (be išankstinio susitarimo) vežti gyvūnų.

Dėl to vairuotojams primenama visada atidžiai susipažinti su trumpalaikės automobilio nuomos sutartimi prieš ją pasirašant.

Įbrėžimai: kieno rūpestis?

Prieš sėdant į nuomojamą automobilį patariama gerai jį apžiūrėti – ar nėra išorinių pažeidimų, kurie nebuvo nurodyti nuomos dokumentuose.

„Net jei prireikia automobilio trumpam, verčiau sugaišti minutę ir apeiti automobilį, pastebėjus pažeidimų – juos nufotografuoti telefonu. Tai bus ir įrodymas, kad automobilis buvo apibraižytas ar apgadintas dar prieš jums leidžiantis į kelionę. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į automobilio saloną – vairuotojai turi teisę reikalauti švarios, tvarkingos transporto priemonės“, – sakė A. Adukevičiūtė.

Pasak pašnekovės, būtent nuomojamo automobilio pažeidimai kelia didžiausią nerimą vairuotojams, nes, patekus į eismo įvykį ar parkavimosi metu apibraižius automobilį, neretai vengiama apie tai pranešti.

„Nutikus net mažiausiam įvykiui, reikėtų drąsiai informuoti apie situaciją. Nuomotojas suteiks visą reikalingą informaciją vairuotojui, prireikus padės susisiekti su policija, užpildyti eismo įvykio deklaraciją ar atvyks į įvykio vietą“, – vardijo A. Adukevičiūtė.

Įprastai trumpalaikės automobilių nuomos paslaugas teikiančios įmonės automobilius draudžia kasko draudimu. Vis dėlto, kam teks padengti dėl eismo įvykio susidariusius nuostolius, priklauso ir nuo pasirinkto draudimo paketo – su atsakomybe ar be jos. Klientai gali rinktis norimą pagalbos paketą – prireikus automobilvežio, nuleidus ratą, pasibaigus degalams.

„Įprastai trumpalaikei, ilgalaikei ir veiklos automobilių nuomai yra siūlomi nauji, gamintojų garantijas turintys automobiliai, tad jei pagalbos prireikia ten, kur negalime operatyviai pasiekti klientų, į pagalbą pasitelkiame partnerius“, – tvirtino A. Adukevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Feldfebelis Otto

Feldfebelis Otto portretas
Daina apie kačiukus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių