Quantcast

Techninės apžiūros ataskaitose bus daugiau informacijos

  • Teksto dydis:

Naujų, nuo 2021 m. sausio 1 d. įregistruotų lengvųjų automobilių ir lengvųjų komercinių transporto priemonių privalomosios techninės apžiūros (TA) ataskaita bus papildyta svarbia informacija – degalų ir energijos sąnaudų rodikliais.

Pirma peržiūra – 2024 m.

Duomenys apie degalų ir energijos sąnaudas TA centruose renkami jau nuo 2023 m. gegužės 23 d., tačiau iki šiol jie neatsispindėdavo rezultatų ataskaitoje.

Lietuvoje šie pokyčiai įteisinami remiantis Europos Komisijos (EK) keliamais reikalavimais valstybėms narėms rinkti transporto priemonių degalų ir energijos sąnaudų duomenis. Šie reikalavimai privalomi visoje ES, nes transporto priemonių išmetamo CO2 kiekio mažinimas yra vienas iš ES ilgalaikių tikslų.

Turėdamos duomenis ES institucijos galės vertinti, kaip kinta realiomis važiavimo sąlygomis išmetamų teršalų kiekio, degalų arba energijos sąnaudų skirtumas, ir stebėti, ar išmetamo CO2 kiekio normomis veiksmingai mažinamas transporto priemonių išmetamo CO2 kiekis. Pirma surinktų duomenų peržiūra numatyta 2024 m.

Mokėti nereikės

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) atnaujina privalomosios transporto priemonių TA rezultatų ataskaitos pildymo tvarkos aprašą.

Jeigu automobilis buvo pirmąkart įregistruotas nuo 2021 m. sausio 1 d. ir turi sąnaudų stebėsenos įtaisą, atnaujinus Tvarkos aprašą, transporto priemonės valdytojas galės su šia informacija susipažinti rezultatų ataskaitoje. Duomenų surinkimas automobilio savininkui nieko nekainuos.

„Duomenys apie automobilio sąnaudas padės tiek vairuotojams, tiek TA centrams įvertinti, ar transporto priemonė veikia tinkamai. Taip pat vairuotojai turės galimybę stebėti, kaip realiomis važiavimo sąlygomis užfiksuojamos degalų ar energijos sąnaudos koreliuoja su tipo patvirtinimo procedūrų metu nustatytais minėtų sąnaudų duomenimis, kuriuos pagal ES teisės aktus ir remdamasis atliktais bandymais deklaruoja transporto priemonės gamintojas“, – teigė LTSA transporto veiklos skyriaus patarėjas Simonas Mažionis.

Turės teisę atsisakyti

Automobilio savininkas (asmuo, kurio vardu yra įregistruota transporto priemonė) turės teisę atsisakyti, kad būtų renkami duomenys apie jo automobilio degalų ir energijos sąnaudas.

Apie tokį sprendimą savininkas arba valdytojas turės pranešti TA įmonei iš anksto, prieš atliekant privalomąją apžiūrą, raštu (laisvos formos tekstu) LTSA administracijai (Švitrigailos g. 42, Vilnius), e. paštu (ltsa@ltsa.lt).



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Aktualesnė būtų informacija apie techninės apžiūros centrų vadovų išlaidas.

Pilietis

Pilietis portretas
Visai neaktuali informacija, pretekstas kelt kaina tiktai

:)))

:))) portretas
as tai rinkciau informacija per kiek karves shudu pervaziavo automobilis...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių