Quantcast

Už variklio plovimą – bauda

Prieš parduodant automobilį pardavėjai neretai stengiasi iššvarinti ne tik mašinos išorę bei vidų, bet ir nuplauti variklį. Tačiau tai daryti autoplovyklose draudžiama, apie tai reikėtų pranešti plovyklos operatoriui. Automobilio variklio švara reikėtų pasirūpinti tam skirtose vietose.

Orams šylant, vis dažniau automobilių plovyklose pasitaiko vairuotojų, kurie ne tik plauna automobilių kėbulus, bet ir variklius.

Tai dažniausiai daro mašinų perpardavinėtojai.

Pasak Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento Komunikacijos skyriaus vedėjos Laimos Grižaitės, variklių plovimas teršia aplinką, nes nuo variklio nuplaunamos medžiagos – kenksmingos.

„Jeigu variklių ar detalių plovimui naudojamas ne vanduo ar paviršiaus aktyvios medžiagos, bet kitos medžiagos – tirpikliai ar tirpiklių turintys preparatai, plovimo metu susidarantys skysčiai negali patekti į nuotekų tinklus ir turi būti tvarkomi kaip pavojingos atliekos“, – pasakojo L. Grižaitė.

Ketinant plauti automobilio variklį, privaloma kreiptis į specializuotas plovyklas.

Įprastų plovyklų gamybinių nuotekų valymo įrenginiai nėra pritaikyti apvalyti tirpikliuose esančių cheminių medžiagų, todėl tokie skysčiai be valymo patenka į gamtinę aplinką. Kad to išvengtume, varikliai turi būti plaunami specialiai pritaikytose vietose.

„Ketinant plauti automobilio variklį, privaloma kreiptis į specializuotas plovyklas. Patalpose privalo būti įrengta ant grindų nutekėjusių skysčių surinkimo sistema, kuri negali būti sujungta su jokiais nuotekų tinklais. Įprastai tokios paslaugos savitarnos plovyklose nėra suteikiamos“, – sakė skyriaus vedėja.

Pastebėjus, kad žmogus plauna automobilio variklį savitarnos plovykloje, pirmiausia reikėtų kreiptis į plovyklos operatorių, kuris turėtų sustabdyti plovyklos veiklą ir apie įvykį informuoti Aplinkos apsaugos departamentą.

Už aplinkos teršimą pavojingomis cheminėmis medžiagomis numatyta administracinė atsakomybė ir užtraukia baudą nuo 60 iki 120 eurų, pakartotinai padarius nusižengimą, bauda išaugs nuo 550 iki 1,2 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Nebejuokinkit mano suplysusiu batu... Nuvarai i plovykla kur ale su "aktyviom putom"... tai blee nueda net masinos zenkliuko klijus ir po plovmo jis nukrito man..., ragu nikeli nuede baltai.... Ir kai tokia chemija plaunami auto ir cia viskas "gadzio", nors vos ne dazus sueda ir tassssss "aina" i nuotekas... Ir dabar: kai - jei plausi varikli... tai siaubas - baubas... Sues chemija ta beleka, nieko ten tarsesnio apart tos viska edancios "aktyviu putu" chemijos nera... - NERA!!!! O glusom zmogom galiu pridurti tik tiek: kai per lietu vaziuoji, daznai net visas variklis per groteles apsipurskia ir sudreksta... na ir... nulasa nuo jo... tai per lietu kad nei viena masina nevaziuotu... ania bobeles? O siaip tai neleistina tepalu nuotieki kontroliuoja tech apziura... nuotekio ner - koks skrtumas, kad plauni varikli... jis svarenis uz masinos isore!!!!

H

H portretas
Baudžiavinė valstybė .

vacka

vacka portretas
dūrina ta zmogiuką kaip beišgali, kol žmonės tikės valdziomis tol bus dar didesni bispridielai
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių