Quantcast

Vilniaus Antakalnio kapinėse palaidotas režisierius R. Tuminas

  • Teksto dydis:

Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje, palaidotas režisierius Rimas Tuminas.

Pagerbti R. Tumino atminimo į Vilniaus mažąjį teatrą trečiadienį atvyko prezidentas Gitanas Nausėda, teatro bendruomenė.

Prasidėjus intensyviai Rusijos invazijai Ukrainoje dėl R. Tumino darbo Maskvoje režisierių kritikavęs kultūros ministras Simonas Kairys laidotuvėse nedalyvavo.

Režisierius Rimas Tuminas mirė šių metų kovo 6 d., eidamas 73-iuosius metus.

Per savo gyvenimą R. Tuminas režisavo daugiau kaip 70 spektaklių Lietuvos ir užsienio (Islandijos, Italijos, Izraelio, Kinijos, Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos) teatruose. Dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Vaidybos ir režisūros katedroje, taip pat Vilniaus dailės akademijoje.

1990-aisiais R. Tuminas įkūrė Vilniaus mažąjį teatrą. Iki 1994 metų režisieriui skirta Lietuvos nacionalinė premija, dar po ketverių metų, 1998-aisiais, R. Tuminas apdovanotas LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

Nuo 2007-ųjų iki 2022-ųjų R. Tuminas dirbo meno vadovu Maskvos Valstybiniame akademiniame Jevgenijaus Vachtagovo teatre. 2021-aisiais jam skirta ir Rusijos vyriausybinė premija.

2022 m., prasidėjus intensyviai Rusijos invazijai į Ukrainą, dėl savo darbo Rusijoje R. Tuminas sulaukė kritikos Lietuvoje. Tų pačių metų kovą Vilniaus mažasis teatras su režisieriumi nutraukė darbo sutartį. 2022-ųjų gegužę R. Tuminas nutraukė darbą Maskvoje, iš jo buvo atimta vyriausybinė premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krymas kieno?

Krymas kieno? portretas
Kodel ne Maskvoje laidojo?

Tik tiesa

Tik tiesa portretas
Amž at velionio. Bet. Tai tik padugnių kultūra. Juos lietuviai laikė pajuokai. Kiekvienas ūkininkas turėjo žydą, kurisišmėždavo šikinyką naktimis ir su išmatų bačka važinėdavo kad niekas nematytų jo dvokiančio ir jo bjaurios į gyvulį panašios juodais šeriais apaugusios duktės Aidos ar Dalės, Juditos ar Šūdbergaitės, o kai žydas pinigų užsimanydavo, savo dukrą Aidą nuskusdavo, nugrimuodavo ir duodavo naudoti vietoje šikinyko kaimo bernam . Lietuviai nuo seno į Aidos ar Dalės užpakalį sukišdavo savo supuvusių išmatų krūvą ur paskui jos durpės matydavo, kad nėščios. Tada kartais varydavo girtas Dales ar Aidas pašokti, duodavo už tai papirisą. Tai toks yra tikras teatras. Ir jūs visą eterį užpylėte šiukšlių kultūra. Ar suprantate? Savo padugnių tarpe viešinkitės. Lietuviai į žydų bordelius nevaikšto.

15 m vachtangovo

15 m vachtangovo portretas
teatre Moskvoje, kuriant pagal rusiškus kūrinius.Miškas vilką šukė.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių