Quantcast

Šv. Kotrynos bažnyčioje – kompozitoriaus A. Martinaičio jubiliejinis vakaras

  • Teksto dydis:

Kaip dažnai, girdėdami skambančią melodiją, susimąstote apie ją sukūrusį žmogų? Ar kyla minčių, kas slepiasi po taškelių ir brūkšnelių kratiniu, atlikėjų rankose virstančiu sielą virpinančiu muzikiniu audiniu? Ar kada domėjotės kaip vyksta, kiek trunka kūrybinis procesas?

Paslapties šydą šiek tiek praskleis kompozitorius Algirdas Martinaitis, jau šį ketvirtadienį (gegužės 7 d.) pakviesiantis į savo jubiliejinį autorinį vakarą, rengiamą kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kameriniu orkestru (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

A. Martinaitis komponuoja įvairiems instrumentams, orkestrams, chorams, rašo muziką operoms, spektakliams bei kino filmams. Jo kūryba nuolat atliekama festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Muzikos kritikai  pastebi A. Martinaičio melodijų lyriškumą, teatrališkumą, to neneigia ir pats kūrėjas.

„Didelę įtaką padarė teatras, poreikis susipažinti su įvairia muzika, nuo senojo Egipto iki dabartinių laikų įvairiausių triukšmo mikstūrų, kas sumodeliuojama elektronika. Teatras padėjo skirtingas melodijas mylėti viena meile, – vienam spektakliui rašai varlių daineles, kitam – graikiškųjų tragedijų chorus, sumaišytus su įvairiomis elektroninėmis kombinacijomis. Paskui atsitinka taip, kad rašant kūrinį „sau“, kažkas „prisigretina“ ir iš teatro muzikos...“ (ištrauka iš A. Martinaičio interviu, išspausdinto „Bernardinai.lt bibliotekų“ serijos knygoje „Pasaulis yra gražus: pokalbiai apie kūrybą“).

A. Martinaitis vienas pirmųjų buvo įvertintas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija, po kurios sekė kiti reikšmingi kūrybos įvertinimai: „Kristoforo“ premija už muziką teatrui, „Auksinis scenos kryžius“ už spektaklius „Sirano de Beržerakas“, „Life Life“, „Eglutė pas Ivanovus“. Kompozitorius už nuopelnus Vilniaus kultūrai buvo apdovanotas ir Vilniaus savivaldybės premija.

Gegužės 7-ąją į Šv. Kotrynos bažnyčios sceną kartu su Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kameriniu orkestru žengs dainininkės Asta Krikščiūnaitė, Monta Martinsone, smuikininkė Rūta Lipinaitytė ir pianistė Lina Šatkutė. Programoje skambės „Artizarra“ orkestrui ir fortepijonui, „Palaimingoji vigilija“, „Serenada panelei Europai“, „Trijų m‘art komedijų sezonas“ ir „Tolimosios daina“. Vakarą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Šis koncertas - ne vien tik puiki galimybė pasiklausyti kompozitoriaus kūrinių bei turiningai praleisti laiką. Autorinio vakaro formatas suteikia išskirtinę progą apsilankyti pasaulyje anapus partitūros ir iš arčiau pažinti žmogų, kuris savo patirtis, pasaulėjautą bei daugybę kitų dalykų išreiškia muzikinėmis kompozicijomis. „Su savo muzika gyvenu vienuose marškiniuose“, - šypsosi kompozitorius. Na, o kas iš to išeina, pamatysite patys gegužės 7 d. 19 val.  Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių