Quantcast

Darželiuose nemažai laisvų vietų, bet nusidriekė laukiančiųjų eilė: kas vyksta?

  • Teksto dydis:

Vilnietė Grita augina du vaikus. Vienas jų pradėjo lankyti mokyklą, kitam dveji, tad laikas žvalgytis darželio. Moteris planuoja rinktis privatų darželį. Vietos valstybiniuose darželiuose dingsta greit – tenka stoti į eilę, o šiuo metu joje laukia daugiau nei tūkstantis vaikų, praneša LNK.

Anot Vilniaus savivaldybės administracijos patarėjos švietimo klausimais Alinos Kowalewskos, šiuo metu eilėje laukia 1289 vaikai, kurie nėra gavę vietos darželyje.

„Skundų visada būna, kiekvienais metais. Šiemet, aš sakyčiau, gal netgi mažiau. Tačiau mes patys turim pradėję savo tyrimą“, – teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Tarnyba sako, jog toks tyrimas – ne pirmas. Situacija stebima kiekvienais metais.

„Tikrinam visiškai visas savivaldybes, prieinamumą darželių ir poreikį taip pat, kiek iš tikrųjų yra. Tai reikia pasakyti, kad lyginant savivaldybes, žinoma, Vilniaus miestas labai šoka su savo problematika, laisvų vietų trūksta. Ir tas iš tikrųjų yra labai ir nepatrauklu miestui, ir vaikų teisės nėra užtikrinamos iki galo“, – kalbėjo E. Žiobienė.

Vis dėlto savivaldybė atsako – laukiančiųjų panašiai būna kasmet ir priduria, jog situacija nėra drastiška, nes sostinės darželiuose vietų dar yra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Pabrėžtina, kad Vilniaus mieste taip pat yra dar ir laisvų vietų darželiuose. Tai šiuo metu galima matyti ir sistemoje – yra 716 laisvų vietų“, – tikino A. Kowalewska.

Vietos tuščios, o laukiančiųjų eilė nusidriekė, nes tėvai įstaigas dažniausiai renkasi pagal lokaciją – retas kuris trokšta ir gali sau leisti piko valandomis kelyje praleisti po kelias valandas. Tačiau savivaldybė ramina ir kalba apie naujai statomus ir projektuojamus bent keturis darželius.

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, savivaldybė imasi tam tikrų žygių, bet tie žygiai yra per maži patenkinti visų vaikų poreikius.

Tuo tarpu privatūs darželiai trina rankomis. Nors dažnai jie lieka vienintelis išsigelbėjimas šeimoms.

„Situacija labai įvairi. Vieni privatūs darželiai yra jau nuo pavasario užsipildę pilnai ir sudarinėja laukiančiųjų eilę, kituose vietų nėra, bet atsiras nuo rugsėjo 1-osios, kai dalis vaikų išeis į valstybinius darželius. Kai kuriuose yra laisvų vietų“, – sakė Nevalstybinių ugdymo įstaigų asociacijos atstovė Ieva Jagminienė.

Pirmumo kriterijai ne kartą analizuoti ir teismuose.

Privatininkai sako, kad privatų darželį tėvai renkasi dėl vietos, ugdymo metodikos, kaina – taip pat svarbu. Mėnuo darželyje kainuoja tiek, kiek kai kurie tėvai net neuždirba. Kai kurie kainuoja nuo 400 iki 600 eurų, tačiau yra ir tokių, kurių kaina – virš 1000 eurų. Vilniaus savivaldybė siūlo išmoką privačiam darželiui, bet net gavus išmokas tokie darželiai įperkami ne kiekvienam.

Kaip darželiuose, taip ir mokyklose, tam tikrose teritorijose, kurios smarkiai plečiasi, klasės perpildytos.

„Ne kartą jau čia buvo kreiptasi ir į STT, ir įvairūs patikrinimai, ypatingai labiau dėl mokyklų gal, ne tiek dėl darželių. Ir tie pirmumo kriterijai ne kartą analizuoti ir teismuose“, – pasakojo E. Žiobienė.

Tad dalyje mokyklų formuojamos didesnės klasės su vienu ar dviem mokiniais papildomai.

Anot savivaldybės per keletą artimiausių metų sostinėje turėtų atsirasti dar septynios mokyklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai „simona“

tai „simona“ portretas
Ponia Austėja, suklydai rašydama savo vardą.

Simona

Simona portretas
Ar pagal E.Žiobrienę privatūs darželiai yra blogis? Jeigu Lietuvos įstatymai tai leidžia, jų vietų skaičius turėtų būti priskaičiuojamas ir sumuojamas.. Mes neišsivaduosime iš sovietinio mąstymo, jei galvosime kad tik valdiški darželiai yra gėris. Reikalinga konkurencija. Kas nori mokėti, leiskime tai daryti, bet ne pastoviai gasdinikme STT.

Taigi

Taigi portretas
Pilna tu sovietinių mini getų kokios problemos su pisuoklių galvomis
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių