Quantcast

Naujamiestyje rudas vanduo bėgs iki pat metų pabaigos: gyventojams už jį dar teks ir susimokėti

  • Teksto dydis:

Vilniečių, gyvenančių Naujamiestyje, namuose iš čiaupo drumstas vanduo bėga jau kelis mėnesius. Rudo vandens nerekomenduojama naudoti nei maisto gamybai, nei juo praustis. Vilniečiai geriamąjį vandenį į namus nešasi iš vandenvežių. Sakoma, kad ši situacija gali tęstis iki pat metų pabaigos, praneša LNK.

Gyventojai netveria pykčiu

„Šiai nelaimei jau greitai antras mėnuo bus. Dabar plauna tuos vamzdžius, tai nesąmonė, bėga kaip kava. Vakar pirmą kartą išsimaudžiau. Turiu tokį brangų termostatinį maišytuvą, tai sakė nusukti, nes jis suges“, – sakė vienas vietinis.

Anot jo, dėl tokio vandens genda ir technika, pavyzdžiui, indaplovės: „Siaubas. Blogiausia tai, kad iš pradžių niekur nebuvo jokių žinučių, nieko nepranešė. Čia ir unitazai, visa buitinė technika, skalbyklės“.

Vyras prisipažino, kad jam dėl tokio vandens sugedo maišytuvas: „Remontavau termostatinį maišytuvą, kuris kainuoja virš 200. Man remontas kainavo 54 eurus“.

„Jau atsibodo atsukinėti maišytuvus, kranus valyti. Viskas užsikiša. Kada pasibaigs tas cirkas?“ – piktinosi kitas vietinis.

Jis netikėjo, kad valstybė galėtų kompensuoti patirtus nuotolius: „Kompensuos kaip už šildymą, kaip už viską. Iš kur pinigų ta valstybė paims?“

Stop kadras

Už rudą vandenį teks susimokėti

Kada situacija Naujamiestyje galėtų pasikeisti, pasakojo „Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė-Smalskė.

Šiai nelaimei jau greitai antras mėnuo bus. Dabar plauna tuos vamzdžius, tai nesąmonė, bėga kaip kava.

„Situacija nuo to, kas buvo maždaug prieš mėnesį, yra ženkliai pagerėjusi, tačiau Naujamiestyje dar yra atkarpų, kur vandens kokybė netenkina. Netenkina nei gyventojų, nei mūsų, nes mūsų brigados vis dar važiuoja ir plauna magistralinius skirstomuosius tinklus, kad ta vandens kokybė būtų maksimaliai gera ir žmonės galėtų gerti vandenį iš čiaupo“, – teigė R. Saulytė-Smalskė.

„Bendrovė susidėliojusi planus iki šių metų galo išplauti vandentiekio tinklus, pačias labiausiai manganu ir geležimi apsinešusias atkarpas, maždaug 40 km. Iš viso naujamiestyje turime per 200 km vandentiekio tinklų. Identifikavome, kurios atkarpos yra labiausiai užterštos, ir plausime iki šių metų pabaigos. Vienose ar kitose atkarpose kokybė gali laikinai dar būti suprastėjusi, bet tikimės, kad išplovus maždaug dešimtmetį prie šios problemos nebesugrįšime“, – aiškino „Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovė.

„Jau senokai ne tik su Naujamiesčiu taikoma dvejopo vandens atvežimo praktika. Ypač skausmingose vietovėse, kur didelis kiekis gyventojų susiduria su laikinu vandens kokybės suprastėjimu, mes pastatome vandens cisterną, žmonės atsineša savo talpas ir prisipila vandens tiek, kiek jiems reikia. Kitas sprendimo būdas, kurį taikome ypač jei tai yra pensinio amžiaus žmonės, neįgalūs žmonės, – mes tą vandenį pristatome, jiems tereikia paskambinti į mūsų dispečerinę, pasakyti, koks yra vandens poreikis ir jeigu toje atkarpoje mes vykdome darbus, vandenį pristato mūsų brigados“, – sakė R. Saulytė-Smalskė.

Kaip ji teigė, nors vanduo iš čiaupų bėga rudas, gyventojai už jį vis tiek turi susimokėti: „Esame reguliuojamų paslaugų tiekėjas, mūsų veiklą griežtai apriboja ir reguliuoja įstatymai, kurie numato, kad jeigu per vandens apskaitos prietaisus tam tikras vandens kiekis ištekėjo, deja, mes neturime jokios išeities, jokių teisinių argumentų ir svertų nerinkti mokesčių už suteiktą paslaugą“.

Stop kadras

„Rudas vanduo iš čiaupo yra mokamas, tačiau mes tikrai suprantame, kad tokio vandens gerti negalima, tai vienas mūsų sprendimas yra alternatyvus vandens tiekimas, o antras sprendimas, kurį padarėme kartu su draudikais, – kadangi žmonės skundėsi, kad vanduo sugadino buitinę techniką ir užsikišo tam tikri filtrai, tai bendrovė priėmė sprendimą, kad visus nuostolius, jeigu tai yra tikrai sugadinta šio nekokybiško vandens, bendrovė kompensuos. Vartotojams, kurie patyrė tokių nuostolių, reikia parašyti bendrovei bendruoju paštu, nurodyti, kas sugedo ir tokiu atveju nuostoliai bus padengti“, – šnekėjo R. Saulytė-Smalskė.

Rudas vanduo iš čiaupo yra mokamas, tačiau mes tikrai suprantame, kad tokio vandens gerti negalima.

„Pirmiausias sprendimas buvo pasidomėti, kaip šį klausimą sprendžia pasaulis, tai yra tik du sprendimo būdai – visus vamzdynus pakeisti naujais arba juos plauti. Nėra pasaulyje šalies, kad būtų nutiestos alternatyvios trasos, nes tai yra beprotiškai brangu ir sukeltų daug nepatogumų patiems vartotojams“, – tikino komunikacijos vadovė.

Esą vasarą bendrovė teigė, kad rugsėjis – paskutinis mėnuo, kada iš čiaupų Naujamiestyje bėgs rudas vanduo, tačiau dabar jau teigiama, kad tai gali užtrukti iki šių metų pabaigos.

„Vasarą mes šią problemą identifikavome pradėję vienos avaringiausių atkarpų atnaujinimo darbus. Pamatėme, kad problema yra kur kas didesnė, pradėjome gilintis ir pamatėme, kad yra daugiau atkarpų, kurios yra tikrai užterštos. Tos atkarpos atnaujinimo darbus mes jau pabaigėme netgi anksčiau nei planavome, tačiau bendrovė priėmė kitą sprendimą – išplauti vamzdynų atkarpas. Nėra kito sprendimo, žmonės anksčiau ar vėliau vis tiek būtų susidūrę su šia problema ir mes juos vis tiek turėtume išplauti, tad geriau dabar. Nors tikrai girdime ir tikrai sulaukiame daug priekaištų, tačiau negalime pasiūlyti nieko alternatyvaus“, – kalbėjo R. Saulytė-Smalskė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooooooooooooooo \\\\\.../////

Jooooooooooooooo   \\\\\...///// portretas
Daugiabučių privilegijos ir "malonumai",dar ir nuožmus karas kur pasistatyti 'tačkę' namo sugįžus.

susimokėti?

susimokėti? portretas
kas tai turi padaryti? vandens tiekėjas turi tiekti vandenį atitinkanti higienos normas, nežino, kad turi praplauti vamzdžius prieš tiekiant vartotojui, klausimas ką jie ten veikia? ir už tai reikia mokėti? Už ką: žalą žmogaus organizmui? už gadinimą buitinės technikos ir papildomas vartotojų išlaidas susijusias su blogo vandens tiekimu?

AK

AK portretas
Skaitome Klaipėdoje, kaip Naujamiestyje rudas vanduo bėga. Baik degraduoti, dienrašti "Klaipėda".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių