Quantcast

Naują areną ketinančiai statyti sostinės valdžiai – kritika: apetitas auga bevalgant

  • Teksto dydis:

Sostinės valdžios ketinimai Vilniuje statyti naują krepšinio areną sulaukė kai kurių miesto politikų kritikos ir įtarimų galimais neskaidriais ryšiais.

Sostinės meras, konservatorius Valdas Benkunskas praėjusią savaitę paskelbė, jog savivaldybė planuoja statyti naują krepšinio areną.

Buvęs Seimo narys bei sostinės politikas Žilvinas Šilgalis socialiniame tinkle „Facebook“ metė įtarimus, kad tokie planai – sostinės krepšinio klubo „Rytas“ savininkų įtaka.

„Apetitas auga bevalgant. Nacionalinė afera dar labiau pučiama, jau ir trečdalio milijardo negana, tai Vilniaus valdantieji sugalvojo kaip dar daugiau vilniečių pinigų iššvaistyti pridengiant dar vienos krepšinio arenos statyba ir taip dar labiau išpučiant neracionalaus komplekso su taip vadinamu Nacionaliniu stadionu kainą. Ir kaip paaiškinti, kam tada neseniai, vėlgi už vilniečių pinigus, buvo nupirkta „Jeep“ arena tam pačiam krepšinio klubui?

Beje, taip pat stipriai permokant. Švaistūnų ir piktnaudžiautojų godumui ribų nėra, bet baisiausia, kad tos Vilniaus valdžios laiminamos ciniškai sudėliotos vilniečių pinigų pasisavinimo schemos niekas nesustabdo. Sunkiai įmanoma misija, kai ant stalo virš trečdalio milijardo vertinant visą projekto apimtį. Klausimas – kiek dešimčių milijonų iš jų po stalu“, – sakė Ž.Šilgalis.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir Vilniaus miesto tarybos narys Aleksandras Nemunaitis. Jis piktinasi svarstymais sostinėje pastatyti dar vieną areną, kurioje, veikiausiai, galėtų žaisti ir Vilniaus „Ryto“ krepšinio komanda. Šiuo metu pastaroji komanda dalį savo varžybų žaidžia „Avia Solutions Group“ arenoje.

„Gerbiamas mere, jeigu šis jūsų noras ir planai tėra meilė krepšiniui ir už jos nėra korupcijos, tai skirkite šiuos pinigus vaikų trenerių algoms“, – į sostinės merą viešu laišku kreipėsi A. Nemunaitis.

„Duosiu Jums pavyzdį, kaip tai veikia. Daug kas žavisi Islandijos futbolo fenomenu. O jo esmė, kad kažkada Islandija priėmė sprendimą dėl brangiai apmokamų vaikų trenerių „importavimo“ į šalį. Šiandien šalyje dirba apie 700 UEFA licencijas turinčių vaikų trenerių. Štai jums ir rezultatas. Pastatai neduoda naudos sportiniams rezultatams, žmonės duoda. Už jūsų naujos arenos biudžetą galima 5 metus mokėti algą 200 aukščiausios kategorijos vaikų treneriams ir išauginti naujus krepšinio talentus“, – teigė jis.

Pasak jo, būtent ši aplinkybė kelia pasipiktinimą.

A. Nemunaitis, be to, atvirai dalijosi įtarimais, kad sostinės savivaldybės veiksmus – tiek įsigyjant dabartinę „Jeep“ areną, tiek planuojant statyti naują – lemia klubo „Rytas“ pagrindinio dalininko, verslininko bei viešųjų ryšių specialisto Dariaus Gudelio interesai ir įtaka.

„Vilniaus savivaldybė prieš pat rinkimus „Jeep“ areną įsigijo daugiau nei 1 mln. eurų brangiau nei verslininkas Gediminas Žiemelis atsisakė ją pirkti (t. y., 30 proc. brangiau). Prieš sandorio tvirtinimą buvo perdaryta turto vertinimo ataskaita – tiksliau atsirado tas brangus vertinimas. Tai suma lygi maždaug 50-ties vaikų trenerių metinei algai. Keista tyla. Priminsiu, kad šia arena 90 proc. laiko naudojasi privatus krepšinio klubas „Rytas“.

Kitaip tariant už Vilniečių pinigus privačiam klubui nuperkama arena už gerokai brangiau nei kiti atsisako ją pirkti. Tiesa, Vilniaus savivaldybė yra klubo mažasis dalininkas. Turbūt tai yra tikslas, kad gražiau panašūs „sandoriai“ atrodytų“, – pažymėjo A. Nemunaitis.

Jis teigė, kad, jo nuomone, D. Gudelio ir jo verslo įtaka neapsiribojo tik savivalda.

„Prieš 2019 metų prezidento rinkimus „Ryto“ pagrindinis dalinininkas D. Gudelis (tai toks nuosavybės statusas, kai iš subjekto gali tik gauti naudą, bet neprivalo įdėti jokių lėšų) taip pat buvo „VIP Viešosios informacijos partnerių“ ir „MIG marketingo idėjų generatoriaus“ savininkas. Šios įmonės už daugiau nei 2,5 mln. eurų sudarė sutartis su įvairiomis valstybės institucijomis: Nacionaline mokėjimo agentūra, Žemės ūkio ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Aplinkos ministerija ir kitomis. Prezidento rinkimus laimėjus ne D. Gudelio aptarnaujamam kandidatui jau po rinkimų, pasibeldė į duris.

Kaip matosi iš detalių, įmonė „VIP Viešosios informacijos partnerių“ įtariama prieš pat rinkimus pervedusi 2 mln. eurų „Tez tour“ (beje, ją įkūrė ir ilgą laiką valdė Rusijos turizmo sektoriaus verslininkai, ne kartą apdovanoti už indėlį į Rusijos turizmą aukščiausių Rusijos vadovų), kuri šiuos pinigus, kaip įtarė tyrėjai, už procentus išplovė ir išgrynino. Greičiausiai logiškai, prezidento rinkimai kainuoja brangiau nei mero“, – svarstė A. Nemunaitis, kuris savo įtarimus dėl Rusijos šešėlio rėmė ir nuorodomis į Lietuvos žiniasklaidos publikacijas.

Pasak jo, tai, kad visos šios galimos operacijos praėjo be pasekmių, greičiausiai ir padrąsino žengti naują žingsnį – naujos arenos statybas.

„Natūralu, jeigu niekas nepasibeldė dėl 1 mln. eurų, galima juk apie kažką didesnio pagalvoti. Ir sugalvojo, o kodėl nepastačius už miestiečių pinigus naujos 7000 vietų arenos privačiam klubui. Plika akimi sakyčiau, kad tai maždaug 35–40 mln. eurų. Čia be 30 proc. procentų antkainio. Sakyčiau neblogai. Jeigu sugalvos 10 000 vietų (mano supratimu ji netelpa į tą sklypo vietą pagal visus STR), tai statybinė sąmata viršys 60 mln. eurų.

Šiandien „Rytas“ naudojasi „Avia Solutions Group“ arena ir moka už ją praktiškai tik dalį pajamų nuo bilietų.

Kitaip tariant, apie 1 proc. nuo būsimos naujos arenos sąmatos. Beje, ši arena nepriklauso kitam klubui, „Wolves“, kuris irgi yra arenos nuomininkas. Man akis bado visa šita situacija ir skauda širdį, kad šiandien krepšinį sportuoja gerokai mažiau vaikų nei futbolą. Ir man akis bado, kaip juodosios komunikacijos specialistas kuriasi privačią lesyklėlę“, – skelbė A. Nemunaitis.

Vilniaus meras žurnalistams praėjusią savaitę teigė, jog nauja arena galėtų iškilti šalia statomo Nacionalinio stadiono.

„Kaip žinia, savivaldybė vysto daugiafunkcinio komplekso statybas ant Šeškinės kalno, kur bus stadionas. Ten pat yra suplanuoti kiti infrastruktūros įrenginiai, tai toje šviesoje, toje vietoje yra svarstoma galimybė pastatyti ir areną“, – LNK žinioms sakė meras.

„(Arena – ELTA) nebūtų dedikuota kažkokiai konkrečiai krepšinio komandai, bet būtų reikalinga miestui. Dabar mieste turime tik dvi arenas. Jei jų nebūtų, Vilniuje neturėtume, kur žaisti profesionalaus krepšinio“, – atkreipė dėmesį V. Benkunskas.

Komentuodama planus šalia Nacionalinio stadiono pastatyti ir dar vieną areną, sostinės savivaldybė pažymėjo, kad kol kas per anksti kalbėti apie konkrečias detales.

Gerbiamas mere, jeigu šis jūsų noras ir planai tėra meilė krepšiniui ir už jos nėra korupcijos, tai skirkite šiuos pinigus vaikų trenerių algoms.

„Vilniaus miesto savivaldybė šiuo metu nagrinėja galimybę koreguoti Sporto centro, kuris ir dabar yra suplanuotas daugiafunkcio komplekso projekto apimtyje, sprendinius iš esmės nedidinant pastato tūrio, tik perplanuojant vidaus erdves taip, kad dalis jų būtų pritaikytos profesionalaus sporto varžyboms ir kultūriniams renginiams su žiūrovais.

Galimi sprendiniai dar nėra visapusiškai įvertinti, todėl juos pristatyti dar per anksti. Visi esminiai pakeitimai, jei bus nuspręsta juos įgyvendinti, bus atspindėti koncesijos sutartyje, atliekant sutarties keitimus ar pasirašant susitarimus dėl papildomų darbų, kaip to reikalauja teisės aktai, ir pristatyti savivaldybės tarybai. Todėl jei įvertinus visas aplinkybes būtų nuspręsta, kad pakeitimai reikalingi, jie būtų pristatyti viešai“, – Eltai teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Privaciam klubui valdiska arena?

Anonimas

Anonimas portretas
ANKSČIAU PONAI FUNDAVO BAŽNYČIAS DABAR ŽYDIŠKO ŽAIDIMO KREPŠINIO ARENAS...

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
Gal kokia įmonė (kad ir „Do architecs“) pasiilgo savivaldybės užsakymų?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių