Quantcast

Šeštadienį į Lukiškių aikštę kviečia tradicinis Žolynų turgus

Birželio 17 d. Lukiškių aikštėje vyks tradicinis Žolynų turgus, kuriame lankytojų lauks ne tik vaistažolių, kulinarijos gaminių ir tautodailės dirbinių mugė, bet ir gausi kultūrinė programa: koncertai, paskaitos, pasidainavimai, vainikų pynimas ir aktyvios pramogos vaikams bei suaugusiesiems.

Renginyje skambės tiek folkloras, tiek šiuolaikinės muzikos atlikėjų kūryba. Scenoje džiugins folkloro ansamblio „Laukis“ merginos, dainuosiančios tradicines vasaros laikotarpio – rugių lankymo, kupolinių – dainas ir sutartines. Taip pat bus galima išgirsti ir ukrainiečių folklorą, atliekamą grupės „Namysto“. Čia pat bus surengti ir šokiai – Žolynų turgaus lankytojus išjudins tradicinių šokių melodijas grojantys folkloro atlikėjai Darius Bagdonavičius ir Mikas Kurtinaitis.

15 val. koncertą surengs atlikėja ir dainų kūrėja Jausmė, eksperimentuojanti su koncertinių kanklių skambesiu. Ji pasidalins savąja kūryba, persipynusia su folkloro, soulo, dubo, džiazo, elektronikos elementais, o vakaro programą 19 val. užbaigs naujosios elektrinės estrados duetas „Superkoloritas“.

Pastaroji grupė, savo lietuviška pajūrio muzika kurs ypatingai šiltą, nostalgišką ir vasarišką atmosferą. Mintimis į kurortą klausytojus nukelsiantis duetas savo muzikoje jungia senosios estrados aidus, tropinius garsus ir surfroko motyvus. „Superkolorito“ kūryboje nemažai retro futuristinio skambesio, jaukių elektrinių garsų, šiltų sintezatorių, pukšinčių ritmo mašinų, senoviškų vargonėlių, aidų. Pajūrio nostalgijai pasiduoda ir poetiniai lietuviški tekstų rimai, todėl patys atlikėjai savo atliekamą muzikos žanrą vadina „elektrine estrada“.

Duete groja ir dainuoja Giedrė Nalivaikaitė ir Adomas Koreniukas, suvieniję jėgas dar ne taip seniai – karantino laikotarpiu, bet jau spėję išleisti debiutinį albumą ir pelnyti apdovanojimą už savo kūrybą. Kurdami dainingas vokalines melodijas ir dainuodami poetiška lietuvių kalba, atlikėjai sako tęsiantys senosios lietuvių estrados tradicijas.

Žolynų turgaus veiksmas vyks ne tik scenoje bei pačioje mugėje, bet ir Lukiškių aikštės pievoje, kurioje bus pramogų visai šeimai: čia bus galima pūsti milžiniškus muilo burbulus, žaisti judrius lauko žaidimus, padainuoti kartu su folkloro ansamblio „Laukis“ narėmis bei pasimokyti ukrainiečių liaudies dainų su etnomuzikologe Halyna Pšeničkina, išbandyti gyvenimo medžio burtus su Loreta Lichtarovičiene. Mugės erdvėje bus galima pasidaryti laikiną tatuiruotę augaliniais chna dažais ir nusipinti arba įsigyti pagrindinį Rasų šventės atributą – žolynų vainiką.

Žolynų turgus – tai Vilniaus etninės kultūros centro atgaivintas XX a. pr. reiškinys, kuris nuo 2007 m. vėl tapo kasmetiniu renginiu, puoselėjančiu gilias Rasų ir Vilniaus miesto tradicijas, apjungiančiu ekologinio gyvenimo būdo idėjas ir folklorą.

ŽOLYNŲ TURGAUS PROGRAMA

Birželio 17 d., šeštadienis

SCENA

12 val.  Pokalbis apie žaliąsias miesto erdves su miesto antropologe Jekaterina Lavrinec

13 val.Giedrė Radzevičiūtė: „Žolininkės daržo vaistiniai augalai sveikatinimuisi“

14 val. Folkloro ansamblis „Laukis“

15 val. Atlikėja „Jausmė“

16 val. Pokalbis apie gamtinį apželdinimą su botanike Vilma Gudyniene

16 val. Ukrainiečių folkloro grupė „Namysto“

17 val. Tradiciniai šokiai su folkloro atlikėjais Dariumi ir Miku

19 val. | Naujosios elektrinės estrados duetas „Superkoloritas“

PIEVA

12–20 val. Lauko žaidimai vaikams ir suaugusiesiems

14–16.30 val. Muilo burbulai

15–16 val.Pasidainavimai su folkloro ansambliu „Laukis“

17.30–18.30 val. Ukrainietiški pasidainavimai su etnomuzikologe Halyna Pšeničkina

18–19 val. Gyvenimo medžio būrimai su Loreta Lichtarovičiene

KŪRYBINĖ ERDVĖ MUGĖJE

12–17 val. Vainikų pynimas

16–19 val. Laikinos chna tatuiruotės



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių