Quantcast

Žirmūnų gyventojai, padėkite užkardyti smurtą: reaguoti prašoma ne tik šunų mylėtojų

Trečiadienio rytą socialiniuose tinkluose, Gyvūnų gerovės iniciatyvų (GGI)  grupėje, buvo patalpintas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip Žirmūnuose, Apkasų gatvėje, moteriškos lyties atstovė žiauriai elgiasi su dobermanų veislės šunimi. Grupės administratoriai kreipėsi į žmones, prašydami padėti surasti šunį vedžiojusį asmenį. Plačiau apie šį atvejį kalbėjomės su VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ įkūrėja ir vadove Beatriče Vaitiekūnaite.

„Greičiausia ši moteris gyvena arba Žirmūnuose, arba kažkur netoliese, nes ne pirmą kartą yra matomas jos žiaurus elgesys su šituo šunimi. Turime informacijos,  kurios kol kas negalime viešinti“, – pokalbį pradėjo Beatričė.

Vaizdo įrašą GGI vadovė gavo iš žmogaus, kuris užfiksavo moters žiaurų elgesį su šunimi. 

„Tai, kas matoma vaizdo įraše, yra fizinis smurtas prieš gyvūną. Šuo ne tik tampomas, matosi, kaip spiriama šuniui į snukį. Būna atvejų, kai galima abejoti – kai lyg ir fiksuojamas netinkamas elgesys su augintiniu, tačiau bausti lyg ir nėra už ką. Tai stebint šį vaizdo įrašą, abejonių dėl smurto nekyla. Tai – akivaizdus fizinis smurtas“, –  neabejojo B. Vaitiekūnaitė.

– Gal galite įvardinti vaizdo įraše matomo šuns veislę ir kuo ji ypatinga?

– Tai – dobermanų veislės šuo su nukirptomis ausimis. Šiuo atveju problemų turi ši moteris, o ne šuo ar jo veislė. Bet kokią veislę galima dresuoti agresyviais metodais ir padaryti iš jos agresyvų šunį: nesvarbu, ar tai jorkšyras, retriveris ar dobermanas. Dobermanas neturi jokių agresyvių savybių. Jis yra tiesiog šuo. 

– Kas gresia žiauriai su gyvūnu besielgiančiam žmogui?

– Taip su gyvūnų besielgiančiam žmogui gresia teisinė atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnu (bauda nuo 150 iki 2000 eurų) ir gyvūno suluošinimą (pagal  LR ANK 346 str. 16 d, GGAĮ 4 str. 2 d 3, 12, 25 punktus).

– Jei pavyks surasti šuns šeimininką, kokia tikimybė, kad šuo jam bus paliktas?

– Deja, dažniausiai tokiais atvejais šuo paliekamas šeimininkui. Šiuo atveju situacija išties dviprasmiška. Gyvūno konfiskavimui teisėsauga ko gero nematys pagrindo. Tačiau yra gerai tai, kad šis atvejis bus fiksuotas. Pasikartojus smurtiniam elgesiui prieš gyvūną, jau bus matoma istorija. Mums labiausiai neramu dėl to, kad tokie žmonės po to, kai būna išviešinti, paskui taip nesielgia tik būdami viešumoje – jie jau žino, kad aplinkiniai tai mato ir fiksuoja. Tačiau smurtauti linkęs žmogus ir toliau tai daro, bet jau už uždarų durų. 

– Kodėl žmonės turėtų reaguoti matydami žiaurų elgesį su gyvūnu?

– Reaguoti yra būtina. Nes smurtas prieš gyvūnus yra labai glaudžiai susijęs su smurtu prieš žmogų. Jei smurtaujantis prieš gyvūną asmuo nesustabdomas laiku, tai moksliniais tyrimai įrodyta, jog jam yra tarsi uždegama žalia šviesa toliau smurtauti prieš kitas silpnąsias grupes: vaikus, moteris, senyvo amžiaus žmones. Juk dauguma liūdnai pagarsėjusių smurtautojų savo smurto „karjerą“ pradeda nuo gyvūnų. Todėl reaguoti turėtų ne tik gyvūnų mylėtojai. Būtina suprasti, kad tai – didžiulė problema, kurios pasekmės prilygsta katastrofai, jei toks asmuo nėra sustabdomas laiku. 

Būtina suprasti, kad tai – didžiulė problema, kurios pasekmės prilygsta katastrofai, jei toks asmuo nėra sustabdomas laiku.

– Ar galima bandyti pateisinti vaiką arba paauglį, kuris su gyvūnu elgiasi taip, kaip matome vaizdo įraše?

– Jokiais būdais. Teisinė atsakomybė už žiaurų nepilnamečio elgesį su gyvūnu atitenka tėvams ir tikrai negalima to praleisti pro pirštus. Ypatingai blogas ženklas, kai tokie agresijos požymiai pasireiškia vaiko elgesyje. Niekas neturi teisės smurtauti. 

– Jei žmonės atpažins vaizdo įraše matomą asmenį, kur jie gali apie tai pranešti?

– Jie gali pranešti mums, VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ ir mes pasirūpinsime teisine dalimi. Galima rašyti adresu info@ggi.lt , taip pat galima pranešti siunčiant pranešimą  feisbuke grupėje „GGI - Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ arba instagrame grupėje „gyvunu_geroves_iniciatyvos“. Taip pat galima skambinti telefonu +37061603366.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita  portretas
Žiauriai elgiasi!!!...Būtina atkreipti dėmesį!!!..Šuo traumuojamas!!!...Bus didelės pasekmės!!!.…Matosi reikalinga pagalba dresūroje šuniui ir šeimininkei!!!...

nebeturit ka veiki

nebeturit ka veiki  portretas
nieko cia nera suo neklauso ir tiek

Ponai zoofilai!

Ponai zoofilai! portretas
Nustokite tersti aplinka ir atsikniskite nuo normaliu su savo problemomis!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių