Quantcast

Pristatys siūlymą įpareigoti tikrinti dirbančių su vaikais teistumą už seksualinius nusikaltimus

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė antradienį Seimui pristatys siūlymą įpareigoti darbdavius kasmet tikrinti, ar dirbantieji su vaikais nėra teisti už seksualinius nusikaltimus.

Tokiam siūlymui prieš kelias savaites pritarė Vyriausybė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADD) siūlo, kad toks patikrinimas vyktų asmeniui pateikus neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą. Apie svarstymus jį įteisinti pradėta kalbėti pernai rugpjūčio pabaigoje.

Anot SADM, tokio kodo galiojimas turėtų būti tikrinamas ir savanorių, praktiką, stažuotę besiruošiančių atlikti atžvilgiu. Tą daryti siūloma kartą per metus, siekiant išvengti darbdavių apkrovimo papildomais įpareigojimais.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimais taip pat norima įtvirtinti draudimą dirbti su vaikais ne tik tiems, kurie apkaltinamuoju teismo nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais, bet ir tiems, kurie padarė nusikalstamas veikas, bet buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, arba tokiu atveju, jei kaltininkas ir nukentėjęs asmuo susitaikė, taip pat esant lengvinančioms aplinkybėms.

Pakeitimuose taip pat numatomas skubesnis reagavimas į policijos pareigūnų pranešimą apie galimą seksualinį smurtą prieš vaiką. Jame nurodoma, kad į tokį galimą pažeidimą turi būti reaguojama per vieną valandą.

Anksčiau spartesnė pagalba buvo numatyta reaguojant į vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje.

Tuo metu Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimu siūloma įvesti baudas darbdaviui, jei šis nepatikrina, ar asmuo gali dirbti su vaikais.

Už nepatikrintą kodą būtų skiriamos nuo 300 iki 500 eurų siekiančios baudos. Didesnės baudos – nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. eurų – būtų skiriamos nustačius, kad organizacijoje dirba, stažuojasi, savanoriauja ar atlieka praktiką dirbti su vaikais dėl savo teistumo negalintis žmogus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių