Quantcast

Slovakijoje pašautas premjeras R. Fico: gyvybei gresia pavojus

Slovakijos premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas) trečiadienį buvo sužalotas šaunamuoju ginklu po išvažiuojamojo vyriausybės posėdžio, jo gyvybei gresia pavojus, pranešė vyriausybė, pavadinusi incidentą pasikėsinimu nužudyti.

Jis buvo pašautas Handlovos mieste ir skubiai nugabentas į ligoninę. Užpuolikas sulaikytas įvykio vietoje.

„Šiandien, po vyriausybės posėdžio Handlovoje, buvo pasikėsinta į Slovakijos Respublikos ministrą pirmininką Robertą Fico“, – sakoma vyriausybės pranešime socialiniuose tinkluose.

Jis sraigtasparniu buvo nugabentas „į Banka Bystricą gyvybei pavojingos būklės, nes kelionė į Bratislavą užtruktų per ilgai dėl skubios intervencijos būtinybės“, teigiama pranešime.

Į 59-erių R. Fico, vadinamą Kremliui draugišku populistu, buvo šauta kelis kartus, sakoma pranešime jo oficialiame „Facebook“ puslapyje.

„Patvirtiname, kad buvo įvykdytas išpuolis prieš ministrą pirmininką“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Matejus Neumannas (Matejus Neumanas).

Apie 150 km į šiaurės rytus nuo sostinės esančios Handlovos ligoninės direktorė Marta Eckhardtova (Marta Ecchardtova) sakė, kad „R. Fico buvo atvežtas į mūsų ligoninę ir gydomas mūsų kraujagyslių chirurgijos klinikoje“.

Ji nedetalizavo R. Fico, prie vyriausybės vairo stovinčio nuo praėjusių metų, patirtų sužalojimų.

Anot gerai informuoto leidinio „Standard“ šaltinio, šaulys R. Fico vienu šūviu pataikė į pilvą, viena kulka per pilvą pateko į klubo kaulą ir vienas šūvis pataikė į petį. Premjerui pilvo ertmėje prasidėjo kraujavimas, kurio gydytojai kol kas negali sustabdyti, nurodė leidinys.

Šalies vidaus reikalų ministras vėliau trečiadienį patvirtino, kad premjero gyvybei gresia pavojus ir kad jis tebėra operacinėje po daugybinių šūvių.

„Iš operuojančių gydytojų gavome informacijos, kad ministro pirmininko būklė kritinė, jo gyvybei gresia pavojus ir jis vis dar yra operacinėje“, – žurnalistams ligoninėje, kurioje gydomas R. Fico, sakė Matušas Šutajus-Eštokas.

Slovakų vicepremjeras: tai – politinis išpuolis

Dienraštis „Dennik N“ teigė, kad jo reporteris girdėjo kelis šūvius ir matė, kaip apsaugininkai pakėlė premjerą nuo žemės ir įkėlė į automobilį.

Leidinio „Pravda“ puslapyje paviešintame vaizdo įraše girdimi penki paleidžiami šūviai.

Šalies prezidentė Zuzana Čaputova pranešė, kad policija sulaikė šaulį.

„Policija sulaikė užpuoliką ir kuo greičiau pateiks daugiau informacijos“, – teigiama Z. Čaputovos pareiškime.

Anot vietos televizijos, šauliui – 71 metai. Remiantis slovakų žiniasklaidos pranešimais, užpuolikas yra J. Č., aktyvistas, žinomas Slovakijos rašytojas.

„Visiškai neįsivaizduoju, ką tėvas galvojo, ką planavo ir kodėl taip atsitiko“, – Slovakijos naujienų portalui „Aktuality“ sakė įtariamojo sūnus.

Šalies gynybos ministras, vicepremjeras Robertas Kalinakas (Robertas Kaliniakas) tvirtino, kad tai buvo politinis išpuolis.

„Tai, kas įvyko, yra politinis išpuolis. Tai visiškai aišku, ir mes turime į tai reaguoti“, – sakė jis žurnalistams per spaudos konferenciją Banska Bystricos ligoninėje, į kurią po išpuolio buvo nuvežtas premjeras.

Dienraštis „Dennik N“ teigė, kad jo reporteris girdėjo kelis šūvius ir matė, kaip apsaugininkai pakėlė premjerą nuo žemės ir įkėlė į automobilį.

Slovakų vidaus reikalų ministras M. Šutajus-Eštokas teigė, kad pirminis tyrimas rodo, jog pasikėsinimas į premjerą turėjo „aiškią politinę motyvaciją“.

R. Fico taip pat vadovavo vyriausybei 2006–2010 ir 2012–2018 metais.

Nuo praėjusių metų spalio, kai stojo prie vyriausybės vairo, R. Fico išsakė keletą pastabų, kurios pablogino Slovakijos ir kaimyninės Ukrainos santykius.

Jis, be kita ko, abejojo Ukrainos suverenumu ir ragino siekti kompromiso su Rusija.

Jis taip pat išprovokavo masinius protestus dėl prieštaringai vertinamų pakeitimų, įskaitant žiniasklaidos įstatymą, kuris, pasak kritikų, pakenks visuomeninės televizijos ir radijo RTVS nešališkumui.

Po incidento surengtoje spaudos konferencijoje parlamento narys Lubošas Blaha (Liubošas Blaha), priklausantis R. Fico partijai „Smer“, užsipuolė jo kritikus.

„Jūs, liberalioji žiniasklaida ir progresyvieji politikai, esate kalti. Robertas Fico kovoja už savo gyvybę dėl jūsų neapykantos“, – kalbėjo L. Blaha.

Kaip pranešė slovakų leidinys „Pravda“, socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame sulaikytas įtariamasis ministro pirmininko pašovimu, kaip manoma, J. Č., pasakoja apie priežastis, dėl kurių nusprendė pasikėsinti į premjerą.

„Aš nesutinku su vyriausybės politika“, – sako jis į kamerą jį filmuojančiam asmeniui ir užsimena apie žiniasklaidos „likvidavimą“, puolimą prieš RTVS ir buvusio aukšto rango Teisėjų tarybos teisėjo atleidimą.

Ataką pasmerkė virtinė lyderių

Incidentą iškart pasmerkė virtinė Europos ir pasaulio šalių bei tarptautinių organizacijų atstovų.

Slovakijos prezidentė Z. Čaputova pasmerkė „brutalų ir negailestingą“ išpuolį prieš premjerą.

„Esu sukrėsta, – teigė Z. Čaputova. – Linkiu Robertui Fico daug stiprybės šiuo kritišku momentu ir greito atsigavimo po šio išpuolio.“

Išrinktasis šalies prezidentas, ilgametis R. Fico sąjungininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis), šį išpuolį pavadino „precedento neturinčia grėsme Slovakijos demokratijai“.

„Jei kitas politines nuomones reiškiame su pistoletais aikštėse, o ne rinkimų apylinkėse, keliame pavojų viskam, ką kartu sukūrėme per 31-erius Slovakijos suvereniteto metus“, – teigė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasmerkė išpuolį kaip „siaubingą smurto aktą“.

J. Bidenas teigė, kad jis ir pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden) „meldžiasi, kad jis greitai pasveiktų, o mūsų mintys yra su jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala pavadino žinią apie išpuolį sukrečiančia.

 

Scanpix nuotr.

„Tikiuosi, kad ministras pirmininkas kuo greičiau pasveiks. Negalime toleruoti smurto, jam neturi būti vietos visuomenėje“, – sakė jis socialiniame tinkle „X“.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sakė: „Robertai, šią labai sunkią akimirką mintimis esu su jumis.“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pareiškė, kad yra „giliai sukrėstas žinios apie bailų išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką Fico“.

O. Scholzas „X“ taip pat paragino sustabdyti „smurtą [...] Europos politikoje“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) „X“ teigė esąs sukrėstas įvykio ir jį pasmerkė.

„Mano mintys ir solidarumas su juo, jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“, – sakė jis.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pavadino incidentą „bjauriu išpuoliu“.

„Griežtai smerkiu bjaurų išpuolį prieš ministrą pirmininką Robertą Fico. Tokiems smurto aktams nėra vietos mūsų visuomenėje ir jie kenkia demokratijai, mūsų brangiausiam bendram gėriui. Savo mintimis esu su premjeru Fico, jo šeima“, – socialiniame tinkle „X“ sakė U. von der Leyen.

„Tikiuosi, kad ministras pirmininkas kuo greičiau pasveiks. Negalime toleruoti smurto, jam neturi būti vietos visuomenėje“, – sakė jis socialiniame tinkle „X“.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sakė: „Robertai, šią labai sunkią akimirką mintimis esu su jumis.“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pareiškė, kad yra „giliai sukrėstas žinios apie bailų išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką Fico“.

O. Scholzas „X“ taip pat paragino sustabdyti „smurtą [...] Europos politikoje“.

Robertai, šią labai sunkią akimirką mintimis esu su jumis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) taip pat „X“ pareiškė esąs „sukrėstas šios naujienos“.

„Niekas negali pateisinti smurto ar tokių išpuolių. Savo mintimis esu su ministru pirmininku ir jo šeima“, – sakė jis.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė buvęs sukrėstas ir esąs pasibaisėjęs dėl trečiadienio incidento.

„Linkiu jam stiprybės greitai pasveikti. Mintimis esu su Robertu Fico, jo artimaisiais ir Slovakijos žmonėmis“, – rašė J. Stoltenbergas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pasmerkė „šokiruojantį išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką“,  pranešė jo biuras.

A. Guterreso atstovas spaudai Farhanas Haqas (Farhanas Hakas) pareiškime sakė, kad „šią sunkią akimirką jis mintimis yra su ministru pirmininku ir jo artimaisiais“.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas trečiadienį pareiškė esąs labai sukrėstas dėl „baisaus išpuolio prieš mano draugą“ R. Fico.

„Mane labai sukrėtė baisus išpuolis prieš mano draugą ministrą pirmininką Robertą Fico. Meldžiamės už jo sveikatą ir greitą pasveikimą! Telaimina Dievas jį ir jo šalį!“ – rašė nacionalistu vadinamas vengrų lyderis „X“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasmerkė „pasibaisėtiną“ išpuolį, per kurį buvo pašautas Slovakijos premjeras Robertas Fico, ir palinkėjo jam greitai pasveikti.

„Griežtai smerkiame šį smurto aktą prieš mūsų kaimyninės šalies partnerės vyriausybės vadovą“, – socialiniuose tinkluose pareiškė jis.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) irgi sakė esanti sukrėsta.

Scanpix nuotr.

„Su giliu sukrėtimu sužinojau žinią apie bailų išpuolį“, – sakoma jos pareiškime, kuriame pabrėžiama, kad Italijos vyriausybė „griežčiausiai smerkia visų formų smurtą ir išpuolius prieš pagrindinius demokratijos ir laisvės principus“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pasmerkė ataką, pavadinęs ją siaubinga, ir palinkėjo jam greitai pasveikti.

„Griežtai smerkiame šį smurto aktą prieš mūsų kaimyninės valstybės partnerės vyriausybės vadovą. Reikėtų dėti visas pastangas, kad smurtas netaptų norma jokioje šalyje, jokioje formoje ar sferoje“, – sakoma jo žinutėje.

Įvykį pasmerkė ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, išpuolį prieš R. Ficą pavadindamas „baisiu nusikaltimu“ ir išreikšdamas viltį, kad jis greitai atsistatys.

„Pažįstu Robertą Fico kaip drąsų ir tvirtą žmogų. Labai tikiuosi, kad šios savybės padės jam atlaikyti šią sudėtingą situaciją“, – sakoma Kremliaus išplatintame V. Putino pareiškime.

G. Nausėda smerkia ataką prieš Slovakijos premjerą, reikalauja nuodugnaus tyrimo

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasmerkė incidentą, per kurį pašautas Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico, ir reikalauja nuodugnaus tyrimo.

„Šokiruojanti žinia iš Bratislavos. Griežtai smerkiu pasikėsinimą į Slovakijos ministrą pirmininką R. Fico. Tokie smurto aktai turėtų būti visiškai netoleruotini, – socialinio tinklo „X“ paskyroje rašė Lietuvos vadovas. – Raginu atlikti nuodugnų tyrimą ir linkiu premjerui R. Fico visiškai pasveikti“.

 

 

 

 

 

 

 

 


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu...

nesuprantu... portretas
Mane stebina tik viena - kaip sitas zmogus galejo tapti premjeru??? Tauta pamirso Prahos Pavasari, rusu tankus traiskancius zmones???

Biblijoje parasytas Dievo zodis - akis uz aki, dantis uz dan

Biblijoje parasytas Dievo zodis - akis uz aki, dantis uz dan portretas
Liberast-fasistai jau zudo NORMALIUS zmones. Isvada: NORMALUS ZMONES dabar jau turi teise taip pat ZUDYTI liberastus. MIRTIS linerast-pi.de.ra.ms,

ohoho

ohoho portretas
vaitkistai-vatnikai-maršistai rašo pievas.Gal jiems smegenis nurovė tie žemai skraidantys sraigtasparniai?
VISI KOMENTARAI 97

Galerijos

Daugiau straipsnių