Quantcast

K. Navickas siūlo pataisas, kaip geriau kontroliuoti augalų apsaugos priemones

Institucijos neturi įgaliojimų kontroliuoti, ar Lietuvoje naudojamos augalų apsaugos priemonės yra falsifikuotos arba patenka į šalį neteisėtai, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Todėl jis siūlo įstatymu suteikti įgaliojimus Valstybinei augalininkystės tarnybai pašalinti neaiškios kilmės, sudėties ar kokybės nepaženklintus produktus iš rinkos.

„Turime problemą, bet nesuteikiame įgaliojimų kontroliuojančiai institucijai (Valstybinei augalininkystės tarnybai – BNS). Turime šitą situaciją, ją būtinai reikia keisti“, – Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje trečiadienį sakė K. Navickas.

„Institucijos, kurių funkcija yra tikrinti, turi turėti instrumentus ir konfiskuoti, sunaikinti ir galų gale taikyti baudžiamąsias priemones tiems mišiniams, kurie patenka į mūsų rinką nelegaliai“, – tikino jis.

Kaip Seimo narys Augalų apsaugos įstatymo pakeitimus parengęs ministras siūlo nustatyti, kad toks produktas būtų laikomas falsifikatu, jei neteisingai nurodyta jo pakuotė, etiketė, pavadinimas, sudėtis ar atskiros sudėtinės medžiagos arba gamintojas, kilmės šalis ar produkto registruotojas.

Pakeitimais norima panaikinti teisines spragas, dėl kurių neaiškios kilmės, sudėties ar kokybės nepaženklintas produktas būtų laikomas falsifikatu. Įstatymas leistų Valstybinei augalininkystės tarnybai pašalinti tokius produktus iš rinkos.

„Įstatymu teikiama būtent tai, kad į rinką patektų ir būtų naudojamos tos cheminės medžiagos, kurios yra patikrintos, kurios gamintojas neša pilną atsakomybę už jos kokybę“, – kalbėjo ministras.

Pakeitimais norima panaikinti teisines spragas, dėl kurių neaiškios kilmės, sudėties ar kokybės nepaženklintas produktas būtų laikomas falsifikatu.

 

„Bet kuris vartotojas, kuris norės pasigilinti, galės pasigilinti kaip atrodo tos veikliosios medžiagos“, – teigė jis.

Tuo metu, pasak komiteto pirmininko Viktoro Pranckiečio, K. Navicko pataisos skirtos ne neteisėtos prekybos augalų apsaugos priemonėmis užkardymui, o teisėtos prekybos kontrolei.

„Šis įstatymas skirtas legalios prekybos kontrolei ir jokiu būdu ne nelegalios prekybos. Nelegali prekyba reglamentuojama kitais įstatymais. Galbūt kada perkelsime reglamentą (...), atsiras baudžiamoji atsakomybė“, – posėdyje sakė V. Pranckietis.

Asociacijos „CropLife Lietuva“ vadovė Zita Varanavičienė komiteto posėdyje sakė, kad į Lietuvą patenka gerokai daugiau neteisėtų augalų apsaugos produktų nei į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis.

„Lietuva pagal nelegalių produktų rinką yra labiau Lotynų Amerikos, Afrikos šalis nei ES šalis. Pastangos užkardyti nelegalią prekybą yra būtinos“, – teigė Z. Varanavičienė.

Pasak jos, gegužės 20 dieną įsigalios ES direktyva, kuri įpareigos Bendrijos šalis nustatyti baudžiamąją atsakomybę už nelegalių cheminių medžiagų naudojimą žemės ūkyje.

„Šiandien Lietuvoje baudžiamosios atsakomybės nėra. Su Rumunija ir Bulgarija esame tokia raudonoji dėmė. Pirmas žingsnis yra šitas įstatymas“, – sakė „CropLife Lietuvos“ vadovė.

Komitetas projektą nusprendė grąžinti iniciatoriams tobulinti atsižvelgiant į Seimo kanceliarijos, Teisingumo ministerijos, Vyriausybės, Žemės ūkio ministerijos ir kitų institucijų pastabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių