Quantcast

Klaipėdoje – knygos „Prelato Kazimiero Stepono Šaulio dokumentai“ sutiktuvės

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Klaipėdoje vyks knygos „Prelato Kazimiero Stepono Šaulio dokumentai“ sutiktuvės. Apie iškilų dvasininką ir svarbų valstybininką kartu su leidinio sudarytoju istoriku Algimantu Katiliumi kalbės jo kolegė Vilma Žaltauskaitė.

Valstybininkas, parlamentaras, pedagogas, Kauno arkivyskupijos generalvikaras prelatas Kazimieras Steponas Šaulys (1872–1964) kilęs iš pietvakarių Žemaitijos – iš Stemplių kaimo, dabartinio Šilutės rajono.

Šis iškilus žmogus didžiąją gyvenimo dalį pragyveno Kaune, bet niekada neatitolo nuo artimųjų ir gimtųjų vietų.

Jis buvo keleto knygų autorius, publicistas, įtakingas krikščionis demokratas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, iškilus ir kartu labai santūrus žmogus.

Svarbų gyvenimo lūžį K. S. Šaulys patyrė 1944-ųjų vasarą, antrąkart artinantis sovietų okupacijai nusprendęs trauktis į Vakarus.

Po ilgų ir nelengvų klajonių jis pasiekė Lugano miestą Šveicarijoje, kur įsikūręs sulaukė garbaus 92 metų amžiaus.

Visą gyvenimą daug skaitęs ir rašęs žmogus paliko ateinančioms kartoms vertingų tekstų.

Dalį jų, Kauno arkivyskupijos archyve ir Lietuvos nacionaliniame muziejuje saugomus pamokslus, laiškus, įtemptųjų 1944–1945 m. dienoraščius, istorikas dr. Algimantas Katilius surinko į vieną knygą.

Šiuos dokumentus, padedančius atskleisti autoriaus asmenybę, jis palydėjo informatyviu įvadu.

Penktadienį, gegužės 17 d., 17 val., Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2) vyks Lietuvos nacionalinio muziejaus išleisto pamokslų, laiškų ir dienoraščių rinkinio „Prelato Kazimiero Stepono Šaulio dokumentai“ pristatymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių