Pereiti į pagrindinį turinį

I.Degutienė: prabangos mokestis - socialinio teisingumo klausimas

2011-12-07 12:30
I.Degutienė: prabangos mokestis - socialinio teisingumo klausimas
I.Degutienė: prabangos mokestis - socialinio teisingumo klausimas / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Seimo pirmininkė, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) viena lyderių Irena Degutienė pripažįsta, jog vien prabangos mokesčio neužtektų surinkti trūkstamas biudžeto pajamas. Tačiau ji sako, jog tai - ne tik papildomų finansų, bet ir socialinio teisingumo klausimas.

„Turbūt šiuo atveju mes turime kalbėti ne vien tik apie tai, kiek įvedę prabangos mokesčius surinksime į biudžetą pinigų, dar didesnis noras, kad turime ieškoti solidarių problemų sprendimo būdų ir ieškoti bent minimalaus socialinio teisingumo. Ir tai, kad yra didelė diferenciacija tarp turtingųjų ir vargšų, ir pagal tai Lietuva yra paskutinė Europos Sąjungoje, tai tikrai ne tas kelias“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė I.Degutienė.

„Kai aš kalbu apie prabangos mokesčius, tai ne tik tas efektas, kad mes surinksim į biudžetą pinigų, bet tai yra ir teisingumo klausimas“, - pridūrė parlamento vadovė.
Tačiau prabangos mokesčius pasiūliusi Seimo pirmininkė sako kol kas nenorinti išsamiau aiškinti, kas ir kaip būtų apmokestinama, kol neparengti teisės aktų projektai.

„Kartais man atrodo, kad norime išrasti dviratį, kuris jau išrastas. Iš tikrųjų įvairiose Europos valstybėse nustatoma riba, už kokią kainą (taikomas mokestis - BNS). Dėl nekilnojamo turto mokesčio, vieni turi kuklius butus, ir mes turbūt apie tokius ir nekalbam, kad jiems kažkoks mokestis būtų įvestas, tačiau reikia pažiūrėti, kokia vidutinė rinkos vertė nekilnojamo turto, ir dažniausiai virš 500 tūkst. litų jau yra apmokestinama“, - sakė I.Degutienė.

„Tačiau nenorėčiau labai tikslinti konkrečiai, kaip bus parengtas įstatymo projektas, nes už tai atsakingas TS-LKD atstovas Vitas Matuzas jau dirba su kitų frakcijų žmonėmis, kurie yra Biudžeto ir finansų komitete, ir artimiausiomis dienomis bus parengti šie projektai“, - sakė I.Degutienė.

Tuo tarpu finansų ministrė Ingrida Šimonytė, prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Seimo vadovei I.Degutienei prabilus apie prabangos mokesčio įvedimą, suabejojo, ar tai galėtų spręsti biudžeto problemas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų