Pereiti į pagrindinį turinį

Naftos tiekimas iš Libijos paralyžiuotas

2011-03-12 14:38
Naftos tiekimas iš Libijos paralyžiuotas
Naftos tiekimas iš Libijos paralyžiuotas

Padėtis Libijoje išlieka viena svarbiausių diskusijų temų tiek tarp investuotojų, tiek tarp didžiausių pasaulio ekonomikų atstovų. JAV prezidentas Barakas Obama ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Kameronas nusprendė kartu siekti smurto Libijoje nutraukimo ir šalies lyderio Muamaro Kadafio atsistatydinimo. Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos lyderiai telefonu aptarė tarptautinių pastangų koordinavimą, siekiant stabilizuoti padėtį Libijoje. Jie buvo vieningos nuomonės, pareikšdami, kad bendruoju Libijos tikslu turi būti Kadafio atsistatydinimas.

Kaip jau ne kartą minėjome, nestabilumas Artimųjų Rytų šalyse stumia naftos kainas iki rekordinių lygių. Nurielio Rubini, numačiusio pasaulio finansų krizės laiką ir mastą, teigimu, jei naftos kainos pakils iki 140 dolerių, tai gali sukelti pakartotinę krizę ir kai kurias išsivysčiusias šalis įstumti į recesiją.

Savaitės pabaigoje situacija paūmėjo. Agentūra Reuters praneša, kad naftos tiekimas iš Libijos paralyžiuotas, nes bankai atsisako atlikti mokėjimus doleriais dėl Jungtinių Valstijų sankcijų.

„Bankai nenori finansuoti Libijos lyderio, todėl niekas nemoka už naftą“, - pareiškė vienas iš Europos naftos bendrovių atstovas.

Tai patvirtino vieni didžiausių Libijos naftos pirkėjų: Eni, ERG, Total ir Saras.

„Nėra pasirinkimo, nes atsiskaitymams su Libija JAV doleriais yra paskelbtas embargas“, - teigė kitos naftos bendrovės atstovas, pridurdamas, kad dar neaišku ar Europos bankai atliks mokėjimus kita valiuta.

Libija kasdien išgauna apie 1,6 mln. barelių naftos. Tai yra 2 proc. pasaulinės gamybos. Kilus neramumams, naftos gamyba sumažėjo daugiau nei per pusę. Daugelis Vakarų šalių, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos įvedė sankcijas Libijai ir užšaldė vyriausybės lėšas bankuose.

Kai kurios Europos šalys, Prancūzija ir Italija, didėlę dalį naftos importuoja iš Libijos.

Konsultacinė firma JBC pareiškė, kad Libijos naftos tiekimo sutrikimas kelia didelę grėsmę Europos naftos perdirbimo pramonei. Taip yra dėl to, kad perdirbėjai pirmenybę teikia aukštos kokybės naftos produktams, kuriems reikia minimalaus perdirbimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų