Quantcast

Svarą veikia nepalankios oro sąlygos

Tuo metu kai minusinė oro temperatūra įsisiautėjo visoje Britanijoje, vis didėja nuogąstavimai dėl  svaro kurso. Sniego poveikis ir euro zonos krizė, įtakojanti šalies bankus, neramina investuotojus.

Per paskutinius pora mėnesių svaro reikalai klostėsi gana gerai. Kaina buvo pakankamai aukštame lygyje stiprėjančio dolerio atžvilgiu. Koalicinės vyriausybės sprendimas griežtinti biudžeto politiką signalizuoja apie tai, kad Didžiosios Britanijos ekonomikos būklė nėra itin sunki. Tai, kad euro zonos skolų problemos nepaveikė Britanijos, padėjo svarui tapti nebloga investicija. Šiuo metu šis idealus vaizdas griūna. Ekonomikos augimo tempai lėtėja ne tik dėl pridėtinės vertės mokesčio didinimo kitų metų pradžioje, bet ir dėl aukšto infliacinio spaudimo.

Didžiojoje Britanijoje tradicinis karštligiškas pirkimas prieš Kalėdas buvo paraližiuotas dėl gausiai iškritusio sniego. Pirkėjai negali pasiekti savo darbo vietų bei parduotuvių. Mažai tikėtina, kad tai kompensuos online-pirkimai, nes pristatymo tarnybos irgi nukentėjo. Nuostoliai dėl oro sąlygų gali siekti milijardus.

Eilinis hipotekos kreditavimo apimties kritimas 4,6 proc. per praeitą mėnesį reiškia, kad būsto kainos ir vartotojų pasitikėjimas taip pat lieka žemame lygyje. Kitu svarbiu įvykiu žaidėjams, investuojantiems į svarą, tapo trečiadienį paskelbti Anglijos banko posėdžio protokolai.

Anglijos banko piniginės-kreditinės politikos komitetas ir vėl pasiskirstė į tris grupes, kai posėdžio metu paliko bazinę palūkanų normą be pakeitimų. Balsų pasiskirstymas gruodžio aštuntos-devintos posėdžio dienomis buvo analogišku paskutiniams dviems mėnesiams.

Adamas Pozenas paragino didinti kiekybinio švelninimo programą 50 milijardų svarų, o Andrew Sentans reikalavo bazinės palūkanų normos didinimo iki 0,75 proc. metinių. Kiti septyni komiteto nariai balsavo už politikos išsaugojimą be pakeitimų.

Vis dėlto, šio posėdžio metu dar daugiau komiteto narių išreiškė neramumų dėl kylančių infliacinių rizikų, kurių kol kas nepasiteisina politikos keitimas. Ypač atsižvelgiant į finansinio nestabilumo plėtrą už euro zonos ribų.

Bendrai, komiteto nariai nemano, kad trumpalaikė augimo perspektyva žymiai pasikeitė per paskutinį mėnesį, nepaisant padidėjusių infliacinių prognozių.

Vakar buvo paskelbti svarbūs statistiniai duomenys. JAV ekonomika trečią ketvirtį pakilo spračiau negu buvo prognozuojama. Tam turėjo įtakos padidėjusios atsargos. Taigi, galima stebėti spartėjantį atsigavimą po trumpalaikio plėtros stabtelėjimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių