Quantcast

Stilistė M. Glebutė: niekada nesiūlau per daug investuoti į tendencijas

  • Teksto dydis:

Stebuklingos piliulės, kurią išgėręs žmogus iškart taps stilingas, nėra. Gebėjimas stilingai rengtis – įgūdis, kurį galima ir reikia kasdien tobulinti pačiam ar padedant stilistui, sako asmeninė stilistė Milda Glebutė. Ji dalijasi patarimais, kaip suformuoti spintos pagrindą, kaip atlikti jos reviziją ir kuo paįvairinti stilių šį pavasarį.

Kas arčiausiai širdies

Asmeninė stilistė M. Glebutė daugiau nei penkerius metus padeda žmonėms kiekvieną dieną ir ypatingomis progomis atrodyti stilingai, kuria politinių kampanijų, konferencijų pranešėjų įvaizdžius. Tai darbas su žmonėmis, kurie neturi daug laiko savo stiliui puoselėti, bet supranta, kokia svarbi apranga.

Ieškant savo stiliaus patiems, pasak stilistės, pirmiausia būtina pasidėti pagrindą po kojomis – nusistatyti savo kūno ir stiliaus tipą. Būtent nuo to reikia atsispirti kuriant savo spintos turinį, o apsibrėžti, koks stilius – arčiausiai širdies, nesudėtinga ir pačiam žmogui, tikina ji.

„Reikia sau atsakyti – kas man patinka vizualiai? Pratimas, kurį duodu visiems savo klientams, – susirinkti kiek įmanoma daugiau patinkančių vizualizacijų ir inspiracijų iš aplinkos, kuri supa: šeimos, darbo, socialinių medijų, naujienų... Visa tai sudėjus į vieną vietą tereikia sau atsakyti – ką matau? Galbūt kartojasi romantiška stilistika, lengvi audiniai, pastelinės spalvos, o gal – sportiškas įvaizdis? Savo knygoje „Aprenk savo asmenybę“ išskiriu penkis stiliaus tipus: klasikos mėgėjas, patogusis, mados gerbėjas, mėgstantis cinkelį ir romantiškasis“, – aiškina žinovė.

M. Glebutė atkreipia dėmesį, kad dažnai, renkantis drabužius ar aksesuarus, stabdo įsitikinimas, jog vienas ar kitas dalykas mums netiks, kad tai nedera prie stiliaus ir pan., tačiau tokius vertinimo kriterijus reikėtų stumti į šoną. Svarbu, kas pačiam jums yra gražu, o tai visada galima priderinti atsižvelgus į kūno tipą šiuo gyvenimo etapu.

Pagrindas: labai svarbi užduotis kuriant stilių – suformuoti lengvai derinamą savo spintos turinį. / M. Glebutės asmeninio archyvo nuotr.

Kas sudaro stiliaus kapsulę

Labai svarbi užduotis kuriant stilių – sudaryti lengvai derinamą savo spintos turinį. Bet kuriam stiliaus tipui aktualu nemirštančios klasikos drabužiai, iš kurių be didelio vargo galima susikurti tiek kasdienį, tiek šventiškesnį derinį.

Atsisakykite drabužių, kurie netinka, ne(be)patinka, kurių nedėvėjote jau kelerius metus, bet vis dar laukiate kažkokios ypatingos progos.

Anot M. Glebutės, moterišką stiliaus kapsulę sudaro:

• trikotažiniai marškinėliai,

• marškiniai,

• megztinis,

• džinsai,

• sijonas,

• suknelė,

• lietpaltis,

• odinė striukė,

• balti kedai,

• loaferių tipo bateliai,

• aukštakulniai.

Vyrišką stiliaus kapsulę sudaro:

• trikotažiniai marškinėliai,

• marškiniai,

• megztinis,

• džemperis,

• džinsai,

• kostiumas,

• lietpaltis,

• odinė striukė,

• balti kedai,

• loaferių tipo batai,

• aulinukai.

Privalėtume turėti pavasarį

Vis dėlto kiekvieną sezoną mus pasiekia naujos mados tendencijos – kai kurie joms negali atsispirti, o kartais tiesiog norisi naujo stiliaus akcento. M. Glebutė pateikia populiarias 2024-ųjų pavasario mados tendencijas, kurios esamam stiliui suteiks trokštamo išskirtinumo.

Kaspinėliai

„Vogue“ nuotr.

Plaukuose ar iš šalikėlio suformuoti ant kaklo, ant batelių, o gal – kaip segė? Šį pavasarį kaspinėliai – labai populiarūs. Tai išties smagi stiliaus detalė, kiekvienam įvaizdžiui suteikianti žaismingumo. Vis dėlto asmeninė stilistė M. Glebutė pataria į šią tendenciją per daug neinvestuoti – užteks vieno kito stilistinio sprendimo.

Rožės

„Vogue“ nuotr.

Gėlių raštai pastaruoju metu išgyvena tikrą atgimimą, o šį pavasarį ant stiliaus podiumo pirmosios žengia rožės – jas, kaip ir kaspinėlius, galima priderinti labai įvairiai, tačiau rožėmis išmargintų drabužių stilistė pataria vengti. „Iki senamadiškumo ir beskonybės – tik vienas žingsnis“, – pažymi M. Glebutė.

„Gossip Girl“

„Vogue“ nuotr.

Pati tendencija taip nevadinama, tačiau tie, kurie matė serialą „Gossip Girl“ (liet. „Liežuvautoja“), puikiausiai supras, apie ką tai. „Aktualu derinius sluoksniuoti – marškiniai, trumparankoviai marškinėliai, susagstomi megztiniai, švarkeliai. Tai turėtų priminti akademines uniformas. Į šiuos derinius galima drąsiai investuoti, nes juos galima išskaidyti dalimis ir panaudoti su kitais deriniais“, – pasakoja pašnekovė.

Kostiumai

„Vogue“ nuotr.

Greta mergaitiškumo žengia ir „power dressing“ – išraiškingi pečiai, didinti švarkai, liemenės ir kostiuminės kelnės aukštu juosmeniu itin aktualu. Tai drabužiai, kurie aktualumo nepraras ir vėliau kaip derinių dalys.

„Kitten heels“ bateliai

„Vogue“ nuotr.

„Populiarūs bateliai su smailia nosele ir plonais, žemais kulniukais suteiks įvaizdžiui elegancijos. Deja, dažnai šie batai nepatogūs. Siūlau pabandyti nusipirkti vienu dydžiu didesnius, kad pėdos priekis tikrai tilptų. Į šią tendenciją nesiūlau daug investuoti, verčiau paieškoti alternatyvų masinėje gamyboje“, – pataria stilistė.

Trumpi šortai

„Vogue“ nuotr.

Jų ilgis varijuoja nuo kone apatinių kelnaičių iki visus sėdmenis dengiančių šortų. Nuogų kojų sezono teks palaukti, bet, trumpus šortus suderinę su pėdkelnėmis, pasak M. Glebutės, galime sukurti išties skoningą derinį.

Metalo spalva

„Vogue“ nuotr.

Šį pavasarį itin madingi metalo atspalvio drabužiai. Tai gali būti tiek lauko drabužis, tiek kelnės ar trikotažiniai marškinėliai.

„Jei spintoje turime drabužių, kurie tinka ir su kuriais jaučiamės tikrai gerai, mano pasiūlymas norint atsinaujinti ar įsigyti kažką madingo – pirkti jums aktualių spalvų, prie jūsų turimų derančius drabužius ir aksesuarus. Jei nesidomite mados tendencijomis, bet norite būti madingi, nusipirkę visus madingiausius drabužius tokie netapsite. Niekada nesiūlau per daug investuoti į tendencijas, verčiau paieškoti, kaip kalbėtis su pasauliu pasitelkiant mažus akcentus, tačiau, norint tai padaryti, reikia žinoti, kas jums aktualu. Pagrindinis spintos atnaujinimo principas – žinoti, ką joje turite ir ko jums reikia“, – patarimais dalijasi M. Glebutė.

Tad labai pravartu kartkartėmis, o geriausia – prieš kiekvieną sezoną, atlikti spintos reviziją: atsisveikinti su nebeaktualiais drabužiais ir pasižymėti, ko spintoje tikrai trūksta.


Kaip atlikti reviziją

Pirma, surinkite visus drabužius, aksesuarus, batus į vieną vietą – greičiausiai patirsite šoką, kiek visko turite, bet tai puiki pradžia įsivertinti, ką turite, ko nebenorite turėti ir ko tikrai reikia.

Kitas patarimas sunkiausiai įgyvendinamas, bet turbūt pats svarbiausias: atsisakykite drabužių, kurie netinka, ne(be)patinka, kurių nedėvėjote jau kelerius metus, bet vis dar laukiate kažkokios ypatingos progos. Greičiausiai prie tokių drabužių esate prisirišę emociškai, tačiau tik su jais atsisveikinę atlaisvinsite vietos naujiems drabužiams ir stiliaus idėjoms.

„Spintoje turi likti tik 100 proc. patinkantys ir tinkantys drabužiai – ne maždaug, ne galbūt, bet tokie, dėl kurių būtumėte tikri: apsivilkę juos bet kada jaustumėtės ir atrodytumėte gerai“, – teigia asmeninė stilistė.

Trečias, bet labai svarbus patarimas siekiant spintos funkcionalumo – drabužius ir aksesuarus laikyti taip, kad jie būtų puikiai matomi, juos būtų patogu pasiekti ir lengva rasti. Naujus drabužius patariama pirkti tik atlikus spintos reviziją ir žinant, kas joje jau yra, ko tikrai reikia, kas tikrai patinka ir tinka. Kitaip gresia įkliūti į vartojimo sūkurį, kurį greičiausiai dar ir lydės nuolat erzinanti mintis: nėra kuo apsirengti!

„Labai svarbu turėti, nepamiršti ir vadovautis reikalingų pirkinių sąrašu, nes net tada, kai norėsis kažką nusipirkti impulsyviai, apsipirkimas nebus beprasmis – įsigysite, ko reikia. Kaip mokydamiesi naujų dalykų laviname įgūdžius ir skiriame tam dėmesio ir laiko, taip ir kuriant savo stilių, planuojant spintą. Klientai tikisi ypatingos piliulės, bet jos tiesiog nėra. Tai įgūdis, kurį turime nuolat lavinti“, – apibendrina stilistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių