Pereiti į pagrindinį turinį

Ekologija: studentės sukūrė žolės spausdintuvą

vimeo nuotr.

Keturios meninio ugdymo studentės iš Slovėnijos sukūrė sistemą, kuri pasitelkdama 3D spausdintuvą leidžia greitai ir paprastai kurti įvairius puošybos elementus su gyva, žaliuojančia žole. Savo projektu „Tiskaj zeleno“ arba „Spausdink žaliai“ menininkės siekia suvienyti meną, naujausias technologijas ir gamtą.

Žaliuojantys dizainai

Urška Skaza, Tina Zidanšek, Danica Rženičnik and Maja Petek savo projektą įgyvendina Maribore, Slovėnijoje. Jų sistemos pagrindą sudaro kompiuteriu valdoma pramoninė spausdinimo mašina, kuri trijų dimensijų (3D) spausdinimui naudoja dirvos, vandens ir sėklų mišinį.

Spausdinimo rezultatas – įmantrūs dizainai, kurie sudygus žolių sėkloms sužaliuoja, o jais rūpintis reikia taip, kaip ir kitais augalais. Autorių teigimu, sėkloms sudygti reikia 3 savaičių.
Viena iš sistemos kūrėjų, Maja Petek, GRYNAS.lt sakė, jog ji su kolegėmis praėjusią vasarą ėmėsi šio projekto, nes joms buvo įdomu pabandyti sujungti gamtą ir naujausias technologijas ir visa tai perteikti meno forma.

„Esame meninio ugdymo studentės Mariboro universiteto Edukologijos fakultete, bet mus taip pat labai domino 3D spausdinimo technologija, ypač spausdinimas panaudojant gyvus organizmus. Būtent taip ir gimė „Tiskaj zeleno“ projektas,“ – pasakojo Maja.

Specialų spausdintuvą sukonstravo merginos draugas Simonas Tržanas. Aparatas primena įprastus komercinius 3D spausdintuvus, nors ir turi specialų dirvai ir sėkloms pritaikytą purkštuką.

Tikisi bendradarbiauti su įvairių sričių specialistais

Viena iš „Tiskaj zeleno“ bendraautorių teigė, jog klausimų apie jų išradimo naudą ir pritaikymą kasdieniame gyvenime sulaukia nuolat.

„Žmones ypač domina, kaip iš tokio „žalio“ spausdintuvo galima užsidirbti pinigų. Tačiau pinigai tikrai nebuvo mūsų tikslas, mes tiesiog norėjome prisidėti tobulinant 3D spausdinimo technologiją, taip pat paskatinti žmones susimąstyti apie santykį tarp gamtos, žmonių ir mašinų,“ - kalbėjo naujosios technologijos kūrėja.

Pasak „Tiskaj zeleno“ kūrėjų, finansinių išteklių trūkumas paskatina žmones galvoti kitaip ir siūlyti išradingesnius sprendimus kasdienėms problemoms.

„Kita vertus, žinoma, mes labai norėtume išplėsti savo projektą, - sakė Maja Petek. - Būtų puiku bendradarbiauti su įvairių sričių specialistais, pavyzdžiui, botanikais, kurie galėtų patarti, kokias dar augalų rūšis be žolių galėtume „spausdinti“, taip pat kraštovaizdžio architektais ir dizaineriais.“

Tobulėjant 3D spausdinimo technologijai, kitų medžiagų nei plastiko naudojimas spausdinimui yra vis dažnesnis reiškinys, tačiau dažniausiai galutinis produktas yra vienaip ar kitaip naudingai pritaikomas - pavyzdžiui, kuriant plastiko banką, iniciatyvą, apie kurią neseniai rašėme.

Slovėnių sukurto „žaliojo“ spausdintuvo atveju, žolės dizainai kol kas turi tik estetinę vertę. Tačiau tikėtina, jog ateityje kūrėjos pasiūlys ir praktiškesnį būdą kur ir kaip pritaikyti šią sistemą.

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų