Pereiti į pagrindinį turinį

Tryliktasis „Avanti“: jungdami jėgas pranokstame save pačius

2024-09-18 18:00

Kasmet unikaliais koncertais stebinantis festivalis „Avanti“ šįmet kviečia patirti kur kas daugiau nei aukšto lygio kamerinę muziką. Tryliktą kartą VDU kamerinio orkestro su festivalio vadove Rita Bieliauskaite organizuojamas renginys reaguoja į aktualiausias socialines ir menines tendencijas.

Vaizdu papildyta muzika

Šių metų festivalio koncertai suteikia galimybę nemokamai klausytis įspūdingos lietuvių moterų kompozitorių muzikos, instrumentinių ir vokalinių opusų ir apgręžia tarpdisciplininių menų tendencijas. Scenos ir vizualiųjų menų genijams ir inovatoriams itin dažnai renkantis gyvą muzikinį akompanimentą savo kūrybai, festivalis „Avanti“ kviečia patirti koncertų, kuriuose muziką papildo šokio, cirko atlikėjai, šviesų dailė ir vizualūs sceniniai sprendimai.

Nuo rugsėjo 28 iki spalio 24 d. Kaune vyks aštuoni koncertai, kuriuose pasirodys daugybė profesionalių atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Šeši pasirodymai sukurti specialiai festivaliui, tarp jų – šokio, cirko pasirodymai ir muzikos programų premjeros, kurias festivalio „Avanti“ lankytojai išgirs pirmieji.

Rugsėjo 28-ąją vyksiantis festivalio atidarymo vakaras VDU Didžiojoje auloje skiriamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureačių Ramintos Šerkšnytės, Žibuoklės Martinaitytės ir Zitos Bružaitės kūrybai. Pirmajame festivalio „Avanti“ koncerte svečius pasitiks šeimininkai VDU kamerinis orkestras su dirigentu Vytautu Lukočiumi ir solistas violončelininkas Mindaugas Bačkus.

Garsas: tarp festivalyje pasirodysiančių solistų – vienas garsiausių Lietuvos akordeonistų L. Salijus. / E. Sabaliauskaitės nuotr.

Tautų ir žanrų jungtys

Spalio 3-iąją Kauno valstybinėje filharmonijoje klausytojai išgirs specialiai festivalio „Avanti“ rengiamus „Gurmaniškus atradimus“, tarp kurių – užsienio kompozitorių ir lietuvio Felikso Bajoro muzika. Vienas kūrinių – išskirtinės atlikimo technikos reikalaujantis brito Benjamino Britteno veikalas „Les Illuminations“, kurį drauge su VDU kameriniu orkestru ir dirigentu Robertu Šerveniku atskleis Lietuvoje apdovanota, Latvijoje gimusi operos dainininkė Gunta Gelgotė.

Spalio 6-ąją tautos jungsis „Atradimuose“, kur Johanno Sebastiano Bacho, Victorios Polevos, Franzo Schuberto ir Algirdo Martinaičio kūrinius atliks viena talentingiausių jaunų Ukrainos smuikininkių Myroslava Kotorovych ir lietuvė pianistė Milda Umbrusevičiūtė.

Pasauliui skaldantis pagal politines, socialines pažiūras ir asmeninius skonius, VDU kamerinis orkestras kviečia ieškoti jungiančių vertybių ir kurti drauge.

Tris spalio vakarus kūrybines jėgas sujungs kamerinės muzikos virtuozai ir judesio meistrai. Spalio 12 d. VDU Didžiojoje auloje argentinietiško tango „Šokio ritmu“ greta solistų Dalios Simaškos (smuikas) ir Laimono Salijaus (akoredonas) suksis Lietuvoje puikiai pažįstami Brigita ir Carlosas Rodriguezai. Ir ne tik tango; inovatyvios formos pasirodyme skambės Mikołajaus Majkusiako, Giacomo Puccini, Césario Francko, Astoro Piazzollos ir Eduardo Balsio kūriniai.

Toje pačioje salėje spalio 17 d. Ilkkos Kuusisto, Anatolijaus Šenderovo, Enrique’ės Granados ir M. Majkusiako kūrinius atliks solistai L. Salijus ir violončelininkas Vytenis Pocius. Greta jų – Lietuvoje klasikinės muzikos pasirodymuose niekuomet nesutinkami šiuolaikinio cirko artistai. Profesionalūs, prestižinių cirko mokyklų auklėtiniai Džiugas Kunsmanas ir Evanas Josephas Cohnas (JAV) savo kūnais vizualizuos virtuozišką koncerto muziką.

Laukiantiems tradiciškesnių kamerinės muzikos koncertų antrą rudens mėnesį festivalis „Avanti“ pasiūlys dvi programas. Spalio 10-ąją VDU Didžiąją aulą „(Ne)girdėta muzika“ specialiai festivaliui rengiama programa užpildys „Meta Piano Trio“. Spalio 19 d. toje pačioje erdvėje karaliaus Kauno styginių kvartetas ir programa „Tolimi – Artimi“, kurioje skambės 80-metį švenčiančio Giedriaus Kuprevičiaus ir Roberto Schummano (drauge su pianistu iš Ukrainos Arturu Shutovu) kūriniai.

Kitaip: Dž. Kunsmanas atskleis cirko ir muzikos menų simbiozę. / E. Sabaliauskaitės nuotr.

A. Vivaldi ir šokio teatras

Į išskirtinį šių metų festivalio „Avanti“ uždarymą organizatoriai pakvies spalio 24 d. Čia kamerinį muzikos ir šokio spektaklį „Keturi metų laikai“ pristatys Šeiko šokio teatras, jau ne pirmą kartą sėkmingai kuriantis drauge su Klaipėdos violončelių kvartetu. Žymusis Antonio Vivaldi kūrinys skambės renginių salėje „Manborė“, į kurią festivalis „Avanti“ keliasi pirmą kartą; taip pat pirmą kartą pristato išskirtinę šventę ne tik ausims, bet ir akims, – „Keturiuose metų laikuose“ visų mėgstamą muziką papildys choreografijos ir šviesų dailės kuriamas malonumas.

Ypatinga patirtimi renginys taps jame susirinkusiems žiūrovams, kurie ne tik turės galimybę pamatyti inovatyviai panaudojamas šviesų technologijas, bet ir galės jaustis lygiaverčiais atlikėjų partneriais – spektaklį stebėsiantys svečiai bus kviečiami iš visų pusių apsupti salės viduryje šoksiančius menininkus.

Pasauliui skaldantis pagal politines, socialines pažiūras ir asmeninius skonius, VDU kamerinis orkestras kviečia ieškoti jungiančių vertybių ir kurti drauge. Nežinantys, kaip to siekti, kviečiami pamatyti „Avanti“ rezultatus, – visi Kaune vykstantys festivalio renginiai nemokami, be jokių papildomų sąlygų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų