Pereiti į pagrindinį turinį

Ar Kaune galima sveikai gyventi?

2013-12-27 08:58

Pasaulinė naujovė – gydyti žmogų be vaistų – diegiama ir Kaune. Sveikatingumo centro "Linija" vadovas, asmeninis treneris dr. Aurimas Mačiukas kauniečius šeimos gydytojus moko pirmiausia skirti judesio terapiją, ir tik paskui – vaistus.

Tomo Raginos nuotr.

Pasaulinė naujovė – gydyti žmogų be vaistų – diegiama ir Kaune. Sveikatingumo centro "Linija" vadovas, asmeninis treneris dr. Aurimas Mačiukas kauniečius šeimos gydytojus moko pirmiausia skirti judesio terapiją, ir tik paskui – vaistus.

– Ar Kaunas yra miestas, kuriame galima sveikai gyventi?

– Kaunas turi daug gerų parkų, juose atsirado treniruoklių aikštelių, tad geru oru sąlygos judėti ir gerinti savijautą tikrai yra. Subjurus orams, sportuoti tinkamų vietų, kurios galėtų būti prieinamos visuomenei kad ir už nedidelę kainą, dar trūksta. Mokyklos į savo sporto sales nelabai nori įsileisti, o sporto klubai ne visiems įkandami dėl kainos. Dviračių takų infrastruktūros labai trūksta, kad žmonės galėtų saugiai važiuoti dviračiais. Kad Kaunas galėtų save tituluoti sveikos gyvensenos miestu, reikia gerinti ne vien miesto infrastruktūrą, bet ir keisti žmonių mąstymą.

– Jūs jau darote tai – mokote šeimos gydytojus, kaip gydyti ne vaistais, o keičiant gyvenimo būdą. Kaip tai daroma?

– Su bendrosios praktikos gydytojais draugaujame jau kelerius metus. Neseniai pradėjome projektą Dainavos poliklinikoje. Norime Lietuvoje pritaikyti olandišką modelį, kuris ten veikia valstybiniu ir municipaliniu lygiu. Žmogus ateina pas gydytoją, išsako, kuo skundžiasi. Šeimos gydytojas įvertina, ar tai rizikos faktoriai, ar ligos pradžia, atlieka pirminius tyrimus. Jei žmogus mažai fiziškai aktyvus, maitinasi chaotiškai, nemoka suvaldyti streso (tai svarbiausi faktoriai, kenkiantys mūsų sveikatai), gydytojas pirmiausia paskiria ne vaistų, o gyvenimo būdo pokyčių programą. Kuo nors besiskundžiantis žmogus siunčiamas į sporto klubą, kur jį pasitinka ir jam padeda treneriai. Programa trunka 2–3 mėnesius. Jiems prabėgus, žmogus vėl apsilanko pas gydytoją – vėl kartojami tyrimai, surenkama anamnezė. Maždaug 70–80 proc. pacientų pastebimi žymūs pagerėjimai pritaikius tinkamą fizinį krūvį. Jeigu reikia, žmogus nukreipiamas ir pas psichoterapeutą ar fizioterapijos procedūroms. Tiems pacientams, kuriems tokia programa nepadėjo, skiriamas medikamentinis gydymas lygiagrečiai išlaikant ir parinktą fizinį krūvį. Tik labai retais atvejais gali būti draudžiamas fizinis krūvis, pavyzdžiui, 2–3 dienos po miokardo infarkto ar insulto, ištikusios kraujospūdžio hipertoninės krizės.

– Mūsų gydymo įstaigos tikriausiai dar netaiko tokių metodų?

– Instituciniu lygiu – tai nauja, bet aš su gydytojais dirbu jau ne pirmi metai: dalijamės patirtimi, keičiamės pacientais ir konsultuojame juos.

– Kaip šeimos gydytojai reaguoja išgirdę jūsų pasiūlymus gydyti sveika gyvensena, o ne vaistais?

– Pradžia buvo sunki. Medikai tikrai nėra pati sveikiausia tautos dalis, nes dirba didžiuliu krūviu, patiria be galo daug streso, sugeria daug neigiamų emocijų. Kita vertus, jie gauna labai mažai žinių apie sveikatą ir jos gerinimą. Šiuo metu medikų rengimo programose tam jau kažkiek skiriama dėmesio, o anksčiau buvo susitelkiama į patologiją, ligas, farmaciją.

Nerija Petrulaitienė
Dainavos poliklinikos Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vyresnioji ordinatorė

Aš esu reabilitologė ir visada palaikau sveiką gyvenseną. Svarbiausias mūsų principas – kuo mažiau vaistų. Remiamės kuo natūralesniais veiksniais: mankštomis, masažais, vandens procedūromis, fizioterapija. Požiūris gali skirtis: mes daugiau kalbame apie judesį kaip gydymo priemonę, o sveikatingumo klubo atstovai – apie sveiką gyvenimo būdą. Bet tai labai glaudžiai susiję: jeigu žmogus gyvens kuo aktyviau, tuomet ir gydomųjų procedūrų reikės mažiau. Kiekvienas žmogus turi atrasti sau priimtiną formą, kad tai nebūtų našta. Aktyvus gyvenimo būdas pirmiausia padeda atsisakyti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Jeigu nuolat judame, raumenų tonusas yra tinkamas, tada nervų šaknelės neužspaudžiamos ir nejaučiame skausmo. Galvos kraujotaką gerina masažas, kaklo mankšta, tada ir galvą rečiau skauda arba visai neskauda. Žinoma, yra situacijų, kada be vaistų niekaip neišsiversime, bet sveikas gyvenimo būdas yra geros savijautos pagrindas. Pastebiu, kad ir žmonių požiūris keičiasi – ypač jauni pacientai nebenori vaistų, ieško kitų būdų, kaip gerinti sveikatą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų