Pereiti į pagrindinį turinį

Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs

2012-08-28 16:06
Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs Užsieniečių žvilgsnis: Kaunas žavus, bet nušiuręs

Kaune turistus žavi romantiškas senamiestis ir tarpukario architektūra, tačiau jų akis bado nelygus grindinys ir apleisti istorinę vertę turintys pastatai.

Laisvės alėjoje rizikuoja susižeisti

Kaune ekskursijas vedanti gidė Dalia Leonavičienė sakė, kad užsienio turistai dažnai atkreipia dėmesį į neišvaizdų Laisvės alėjos grindinį.

„Tai turbūt pirmoji vieta, kurią aplanko į Kauną atvykę turistai. Dažnai sulaukiu klausimų, kodėl alėja nerekonstruojama“, – sakė D.Leonavičienė.

Bene prasčiausia padėtis – alėjos pabaigoje, šalia vaikų žaidimų aikštelės, esančios prie pat Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios. Tačiau čia didžiausia bėda – ne estetinis vaizdas, o grėsmė, kurią kelia iškritusios lietaus nuotekų grotelės. Nors šalia pavojingos vietos pastatyta apsauginė tvorelė, ji neapsaugotų nuo sužeidimų.

Ne tik aplinka, bet ir paties soboro būklė užkliūva už turistų akių. „Jie neretai klausia, kodėl taip nuo sienų atsilupę dažai“, – pasakojo D.Leonavičienė.

Stebisi dėl apleistų pastatų

Gidė pastebėjo, kad didesnį istorijos žinių bagažą sukaupę užsienio turistai labai domisi senąja architektūra.

„Atvažiuoja istorikų, architektų, kurie iškart atkreipia dėmesį į prieškario architektūros pastatus, pastebi visas detales, o tada negali atsistebėti: „Tokia architektūra galite didžiuotis, bet kodėl ji apleista?“, – atvykėlių žodžius prisiminė D.Leonavičienė.

Pašnekovė apgailestavo, kad išlikusia originalia architektūra Kauno valdžia per menkai rūpinasi.

„Matome gana  ryškų skirtumą tarp Vilniaus ir Kauno. Čia nemažai pastatų, kuriuos reiktų remontuoti ar bent jau šiek tiek padažyti, bet tos smulkmenos neužgožia miesto dvasios. Miestas primena Pietų Europoje matytus vaizdus – seni balkonai, gėlės, mažos kavinukės tiesiog alsuoja Italija“, – įspūdžiais dalijosi vokiečių turistė Ingrid Siegmann.

Gidė D.Leonavičienė pastebėjo, kad vokiečių turistai ypač tolerantiški. „Jie dažniausiai mato ne tai, kas blogai, o tai, kas pasikeitė į gera. Vokiečiai dažnai sako, kad Lietuva atrodo geriau nei Rytų Vokietija – buvusi socialistinė valstybė“, – sakė G. Leonavičienė.

Gidė pastebėjo, kad priekabiausi yra JAV ir slavų šalių turistai.

Ką darys valdžia?

Kauno miesto savivaldybės Įvaizdžio ir turizmo skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Techanavičius ateityje tikisi labiau atgaivinti Laisvės alėją ir senamiestį. „Norėtume sukurti erdvių, tinkamų mažiems koncertams, pagyvinti miestą aktorių pasirodymais ar kitomis pramogomis, kurios pritrauktų turistų“, – planais dalijosi A.Techanavičius.

Jis įsitikinęs, kad miesto įvaizdį kuria bendra visuma – namų fasadai, gatvės, šviesoforai, nupjauta žolė.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė sakė, kad Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas parengtas, tačiau jo eiga bus žinoma tik po poros metų.

Paklausta, kas atsakingas už neprižiūrėto Adomo Mickevičiaus slėnio, kur ypač mėgsta lankytis lenkų turistai, tvarkymą, ji neatsakė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų