Pereiti į pagrindinį turinį

Ispanija - Europos krepšinio karalienė

Ispanija pagaliau sulaužė Europos čempionatų finalų užkeikimą. Fantastišką krepšinio spektaklį sukūrę planetos čempionai atsisėdo ir į žemyno krepšinio sostą.

Ispanijos karalius Juanas Carlosas II Katovicų "Spodek" arenoje triumfavo kartu su savo krepšininkais.

Pau Gasolio vedami ispanai didžiajame mūšyje 85:63 (24:14, 28:15, 15:15, 18:19) sutraiškė Serbiją ir pirmą kartą tapo žemyno čempionais.

Finalas dar sykį patvirtino liūdnokus specialistų pajuokavimus, kad Lenkijoje žaidė Ispanija ir "kitos 15 rinktinių".

"Iki susitikimo 2011 metais Lietuvoje", - 36-ąjį Europos čempionatą oficialiai baigė arenos pranešėjas. 

Muškietininkai. Pau Gasolis buvo tikras ispanų d'Artanjanas - 18 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 3 blokai vos per 22 min. Juanas Carlosas Navarro (12 taškų), Rudy Fernandezas (13 taškų ir 5 atkovoti kamuoliai) ir Ricky Rubio (10 taškų, 2/2 tritaškių) buvo trys jo muškietininkai. 

Čempionai. Ispanus į viršūnę atvedęs treneris Sergio Scariolo ketvirtame kėlinyje leido finalo dvasią pajausti ir atsarginiams savo krepšininkams. Taip nutinka nedažnai, tačiau per šį finalą aikštėje pasirodė visi 24 žaidėjai.

Širdis. Jauniausia čempionato komanda po pertraukos ėmė įrodinėti, kad neveltui pateko į finalą. Serbai trečio kėlinioo pradžią laimėjo 15:6, o ispanų pranašumas nebeatrodė toks milžiniškas (58:44). Tačiau ispanai kėlinį baigė savo spurtu 9:0 ir sudėjo visus taškus ant "i". Ketvirtas kėlinys tebuvo paprasčiausias formalumas.

Spektaklis. Ispanijos krepšininkai ne tik siekė pergalės, bet ir kūrė krepšinio klasiką. Vien per du kėlinius P.Gasolis tris atakas baigė "alley oop" dėjimais, o dar du kartus paprastai įdėjo į krepšį. Per pirmą rungtynių pusę ispanai atliko 13 rezultatyvių perdavimų, o kovą po krepšiais laimėjo 24-7 (!)

Ženklas. Ricky Rubio iki finalo pataikė 22,2 proc. tritaškių. Per pirmą didžiojo mūšio pusę ispanų vunderkindas pataikė abi tolimas bombas, vieną - aidint atakos laiko pabaigą skelbiančiai sirenai... 

Ekspresas. Ispanai nebuvo nusiteikę imti įkaitų. Sergio Scariolo auklėtiniai per pirmas 8 minutes pataikė keturis tritaškius, dominavo po krepšiais ir iškart pabėgo 15 taškų atstumu (24:9). Serbams tik kėlinio pabaigoje pavyko stabilizuoti žaidimą.

Pasipriešinimas.  Kai ispanai antro kėlinio viduryje dar kartą šovė į priekį 17:4, serbų akyse suspindo baimė. Priešintis bandė tik Urošas Tripkovičius (10 taškų per du kėlinius) ir Novica Veličkovičius (7). Beje, abu jie kitą sezoną žais Ispanijos klubuose.

Permainos. 36-asis Europos čempionatas pamatė du visiškai skirtingus Ispanijos rinktinės veidus. Pirmoji pralaimėjo serbams (57:66) ir turkams, antroji šlavė nuo kelio visus varžovus pradedant lietuviais Lodzėje. Lūžio momentas, bent jau pasak trenerio S.Scariolo, buvo rungtynių su turkais pabaiga, kai arbitrai neužfiksavo "akivaizdžios" pražangos prieš Sergio Lllullą.

Nelaimėliai. Iki šio vakaro Katovicų "Spodek" arenoje Ispanijos rinktinė šešis kartus žaidė žemyno pirmenybių finaluose ir visus šešis pralaimėjo. Dar du kartus Pirėnų pusiasalio atstovai iškovojo bronzos medalius.

Tituluočiausias. Iki šio čempionato D.Ivkovičius jau tris kartus buvo atvedęs savo komandą iki Europos čempionato viršūnės. Treniruodamas buvusios Jugoslavijos rinktinę jis titulus iškovojo 1989, 1991 ir 1995 m. Be to, 1990 m. D.Ivkovičiaus vairuojami "jugai" tapo pasaulio čempionais.

Ryžtas. "Jūs net neįsivaizduojate, kaip mes to norime. Norime, kad Ispanija pagaliau galėtų vadintis Europos čempione", - po pergalės pusfinalyje kalbėjo Marcas Gasolis.

Linksmintojai. Per abiejų finalų didžiąsias pertraukas "Spodek" arenoje susirinkusiems aistruoliams neleido nuobodžiauti dėjimų trupė iš Prancūzijos "Crazy Dunkers". Šie dėjimų meistrai kelis kartus buvo apsilankę ir Lietuvoje.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų