Pereiti į pagrindinį turinį

Plungės fotobienalės vardiklis – Japonija

2016-06-17 10:30 diena.lt inf.

Penktadienį 16 val. Plungėje, Mykolo Oginskio rūmų žirgyne, bus atidaryta 2016-ųjų Plungės fotobienalė, kurioje bus pristatytos keturios Lietuvos ir Japonijos fotomenininkų parodos, tiesiogiai ar asociatyviai paliečiančios savitą Japonijos kultūrą ar japonišką estetiką

Shinryo Saeki nuotr.

Vienas iš fotobienalės akcentų – viduriniosios kartos fotomenininko Arturo Valiaugos projektas „Japonijos dienos meniu“, kurį sukurti pakvietė nepriklausoma kuratorė Mikiko Kikuta ilgametės iniciatyvos „Japonija Europos akimis“ kontekste. Mėnesį trukęs tiriamasis fotografinis vizitas Niigatos prefektūroje  virto fotoserija, kurioje  – gamtos, veido ir patiekalų peizažai bei už jų slypinti kasdienybė, nurodanti į japonų buitį ir tapatybės išskirtinumą. Menininkas naudojo įvairias fotografinės raiškos strategijas, o taip pat ir kaleidoskopą. Į japonišką „Pringles“ traškučių tūtą įstatyti veidrodžiai užmauti ant japonų gamybos fotokameros Canon objektyvo tapo A.Valiaugos europietiškos akies tęsiniu ir magiška optine sistema, neprognozuojamai atspindinčia aplinką.

Jaunosios kartos fotografės ir kino operatorės Kristinos Sereikaitės personalinė paroda „Stichijos“ tai – modernaus ir universalaus Lietuvos menininko – klaipėdiečio Beno Šarkos fotografinė kelionė per jam gerai žinomas ir įsisavintas gamtos stichijas – vandenį, žemę, ugnį  ir orą. Šalyje, itin priklausomoje nuo gamtoje vykstančių procesų ir stichijų, gamta užima ypatingą vietą japonų dvasiniame pasaulyje, o Japoniškoje budizmo atšakoje išskiriami penki elementai, kurių penktasis ir svarbiausias – dvasinis, be abejonės, susijęs su kultūra ir menu.

Jungtinėje parodoje „Japoniškas stilius fotografijoje“ kuratorius Darius Vaičekauskas pristato lietuvių fotomenininkus Mindaugą Gabrėną, Vitalijų Janušonį, Gintą Kavoliūną bei Karolį Janulį. Kuratoriaus teigimu, šių autorių monochrominėse fotografijose išryškintas minimalistinės estetikos braižas, gyvosios bei humanizuotos gamtos grožis atskleidžiamas tiek skaitmeninės, tiek analoginės fotografijos priemonėmis bei pasitelkiant technologines inovacijas – žvilgsnis į mus supančią aplinką iš paukščio skrydžio perspektyvos gali būti netikėtas, nelauktas, estetizuotas, ir intriguojantis.

Dėl bienalės bendrakuratorės Eglės Deltuvaitės ir japonės kuratorės Mikiko Kikuta ilgamečio bendradarbiavimo Plungėje bus galima pamatyti parodos „Suasmenintas pasaulis: šiuolaikinė Japonijos fotografija“, pristatytą fotografijos festivalyje „In Focus 2011“ Vilniuje, priminimą bei susipažinti su gausia japonų fotografijos knygų kolekcija.

Kuratorė parodoje pristato keturis naujosios kartos autorius – Daisuke Nakashima, Shinryo Saeki, Karen Sato ir Yumiko Utsu. Tai karta, kuri užaugo po Japonijos ekonomikos sprogimo. Žmonės tapo turtingi, tačiau tuo pat metu prarado dalį tradicijų ir vertybių. Jaunimui buvo sunku rasti savo vietą, reikėjo naujų taisyklių ir požiūrio į gyvenimą, bet tai nebuvo lengva. Jie vengia egzistuojančių taisyklių, vyraujančios ideologijos, nesidomi čia ir dabar vykstančiais įvykiais, tačiau žino kaip vaizduoti save ir šiuolaikinę visuomenę. Svarbiausia jiems – ne išorinis, o vidinis pasaulis, tad parodoje bus galima stebėti šį suasmenintą pasaulį, kurį savita fotografijos kalba išreiškė fotografai. 

71 knyga ir 2 dėžės atvirukų sudaro įspūdingą ir gana retą Japonijos fotografų knygų kolekciją, kuri pirmą karta bus eksponuojama Lietuvoje. Iš Danijos atkeliavusi kolekcija po Plungės bienalės grįš į Tokiją, tad tai tikrai išskirtinė galimybė pamatyti daugeliui mūsų nematytą ir nežinomą Japonijos fotografijos pasaulį.

Bendrakuratorius ir fotomenininkus subūrusio pagrindinio bienalės kuratoriaus D.Vaičekausko nuomone, šių metų Plungės fotobienalė – tai „unikali ir fantastiška galimybė susipažinti su japonų šiuolaikine fotografija, bei lietuvių fotomenininkais, kuriems artima minimalistinė estetika fotografinėje raiškoje bei kūrinių idėjiniame lauke. Labai svarbu, jog šios parodos pristatomos ne Lietuvos didžiuosiuose miestuose, o Plungėje – taip užtikrinama fotografijos meno sklaida bei kultūrinė decentralizacija“.

„Plungės fotobienalė 2016“ rengiama bendradarbiaujant su Japonijos ambasada Lietuvoje, Japonijos ambasados Lietuvoje Informacijos ir kultūros centru, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriumi, VšĮ „Kultūros meniu“, Japonišku sodu, VšĮ „Japonų kultūros namai“, laikraščiu  „Žemaičių saulutė“.

„Plungės fotobienalės 2016“ organizatorius – Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, globėjas – Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, kuratorius – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas D.Vaičekauskas.

„Plungės fotobienalė 2016“ M.Oginskio rūmų žirgyne Plungėje (Parko g. 1) vyks iki liepos 10 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų