Pereiti į pagrindinį turinį

Iš pūtikų kalvės – į televiziją

2015-10-23 09:01 diena.lt inf.

Lygiai prieš savaitę LRT televizijos eteryje startavęs naujas, išskirtinis ir kone įdomiausias šio rudens sezono muzikinis TV projektas „Vario audra“ atnešė pirmąją pergalę šį iššūkį priėmusiai Klaipėdos komandai. Projekte dalyvaujantis Stasio Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Zenono Šimkaus, pelnė tiek maksimalų griežtos komisijos įvertinimą, tiek daugiausiai TV žiūrovų balsų.

Z.Šimkus – jaunas, energingas muzikos mokytojas ir orkestro vadovas, atsidavęs savo darbui ir mokiniams, kurie jį vadina šauniu. Akivaizdu – jiems patinka groti kartu. Ir tai žavi klausytojus.

Vienas iš „šimkiukų“

– Zenonai, jau jūsų pavardė verčia suklusti – ar tik nesate garsiojo Klaipėdos kompozitoriaus Stasio Šimkaus palikuonis? Ar jūsų biografijoje esama kokių nors sąsajų su mūsų konservatorijos įkūrėju?

– Tam tikru požiūriu gal ir galėčiau save pavadinti mokyklos įkūrėjo S.Šimkaus palikuoniu, nes esu šios mokyklos auklėtinis, ją baigiau prieš 10 metų, o visi baigusieji S.Šimkaus konservatoriją yra vadinami ir save vadina „šimkiukais“. Bet, deja, tiesioginio giminystės ryšio neturiu, pavardė yra tik gražus sutapimas, kuris visada mane skatina ir verčia maksimaliai atsiduoti tam darbui, kurį nuo 2009-ųjų dirbu S.Šimkaus konservatorijoje. Joje ne tik vedu orkestro pamokas, bet ir ugdau jaunuosius trimitininkus.

– Kaip ir kam kilo mintis suburti S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestrą? Kodėl daugelis tik dabar jus atrado – visiems įdomu, ar tai vienkartinis, proginis projektas „Vario audrai“, ar ji – tik tramplinas ateičiai?

– Tiesą sakant, S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų instrumentų orkestras, nuolat atsinaujindamas, gyvuoja beveik nuo pat konservatorijos įkūrimo pradžios, jau 90 metų. Būtent S.Šimkaus konservatorijoje pirmiausia Lietuvoje buvo pradėta profesionaliai ruošti pučiamųjų instrumentų specialistus. Galima sakyti, kad visos muzikavimo pučiamaisiais instrumentais ištakos Lietuvoje yra iš Klaipėdos. Taigi man beliko tiesiog tęsti jau pradėtą darbą ir išsaugoti gilias tradicijas.

Nauja patirtis ir iššūkis

– Kas jūsų orkestre groja – moksleiviai, studentai, mokytojai?.. Kokio jis dydžio? Kuo ypatingas, kuo skiriasi nuo kitų tokio pobūdžio orkestrų?

– Orkestre groja daugiau kaip 30 jaunuolių, kurie yra 9–12 klasių mokiniai, tad orkestro narių amžius yra jaunas. Tai orkestrui suteikia jaunatviško ir energingo skambesio,  bet kartu orkestras skamba brandžiai ir kokybiškai. S.Šimkaus konservatorijos orkestras visų pirma yra mokomasis kolektyvas, kuriame orkestrantai mokosi ir semiasi grojimo pučiamųjų instrumentų orkestre įgūdžių. Be to, mes aktyviai dalyvaujame ir koncertinėje veikloje.

– Kaip tapote orkestro vadovu? Jums tai – nauja patirtis?

– Orkestrui vadovauti pradėjau būdamas gana jauno amžiaus, kai man bebaigiant studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje buvo pasiūlyta grįžti į Klaipėdą. Pradėjus darbą su orkestru, tarp manęs ir vyriausių mokinių tebuvo viso labo trejų metų amžiaus skirtumas. Bet, manau, būtent tas jaunas mano amžius ir padėjo užmegzti šiltus santykius. Esu labai dėkingas pirmiesiems savo mokiniams, kurie manęs neteisė už padarytas vienokias ar kitokias klaidas. Tai leido man tobulėti kaip orkestro vadovui. Nes darbas su orkestru man buvo visiškai nauja patirtis ir vienas didžiausių iššūkių gyvenime. Be to, dar groju trimitu, dirbu Karinių jūrų pajėgų orkestre.

Nori suburti gabiausius

– Kokią muziką su „šimkiukais“ grojate dažniausiai?

– Mūsų orkestro repertuaras yra labai įvairus, visada stengiamės įtraukti kuo įvairesnio žanro ir stiliaus kūrinių.

– O kaip orkestro vadovas, kokius uždavinius sau keliate?

– Pačius didžiausius uždavinius ir tikslus. Vienas tokių – kad S.Šimkaus konservatorijos orkestras skambėtų ir būtų girdimas dar daug metų.

– Kaip įsivaizduojate šio orkestro perspektyvas?

– Perspektyva, o gal labiau mano noras būtų, kad S.Šimkaus konservatorijos orkestras taptų vienijančiu kolektyvu, kuriame grotų visi gabiausi Klaipėdos miesto ir regiono pūtikai.

Įkvėpė ir uždegė

– Kada gi artimiausiu metu ir kur publika galės išgirsti jūsų koncertą gyvai?

– Manau, kad klaipėdiečiai ar Klaipėdos regiono gyventojai gyvai išgirsti jaunatvišką, energingą, brandų ir kokybišką mūsų orkestro skambesį galės pavasariop, nes šiuo metu labai daug mūsų laiko ir energijos atima pasiruošimas „Vario audrai“. Todėl naudodamasis proga kviečiu visus klaipėdiečius bei Klaipėdai neabejingus žmones aktyviai palaikyti mūsų pasirodymus šiame projekte, nes būtent nuo žiūrovų skambučių ar trumpųjų žinučių daugiausia ir priklausys visos Klaipėdos komandos sėkmė.

Kartu noriu padėkoti visai pasiaukojančiai Klaipėdos pilies džiazo festivalio komandai ir festivalio organizatorei Ingai Grubliauskienei, sugebėjusiai tiek mane, tiek visą orkestrą per išskirtinai trumpą laiką įkvėpti ir uždegti, kad dalyvautume šiame projekte, bei suburti didžiulį įvairių sričių profesionalų, audringų sirgalių, draugiškų rėmėjų būrį, neatlygintinai prisidedantį prie kuo sėkmingesnio mūsų pasirodymo „Vario audroje“, taip pat padedantį sėkmingai sutvarkyti nuolat kylančius logistikos, įvaizdžio, maitinimo ir įvairius kitus su projektu susijusius reikalus.

Siekia pergalės Klaipėdai

„Vario audra“ Lietuvos televizijos eteryje – kiekvieną penktadienį 21 val. Klaipėdos komanda dėl pergalės šiuo metu kovoja pirmajame šio TV projekto pogrupyje kartu su Plungės, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Vilijos Matačiūnaitės, Panevėžio rajono ir Pabradės pučiamųjų instrumentų orkestrais.

Kitas Klaipėdos komandos pasirodymas – po savaitės, spalio 30-ąją. Kaip ir pirmojo pasirodymo metu, S.Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestras naujos pergalės Klaipėdai sieks kartu su solistais Viliumi ir Violeta Tarasovais, džiazuojančių šokėjų kolektyvu „HopHop“ ir, be abejo, išskirtinai audringa Klaipėdos palaikymo komanda. Visų neabejingų Klaipėdai palaikymo skambučiai tos dienos eterio metu laukiami tel. 8 700 44 701. Skambučio kaina – tokia, kiek skambinant į kitą tinklą. Kaip skelbia klaipėdiečių šūkis, tik kartu mes – Klaipėda, tik kartu mes – jėga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų