Pereiti į pagrindinį turinį

Geriausiųjų ugniagesių sąraše – klaipėdietis

2015-11-12 18:00

Klaipėdos ugniagesys gelbėtojas Jurgis Rumiancevas – vienas iš penkių Lietuvos vardą garsinusių ugniagesių, kurie pasaulio čempionate laimėjo trečiąją vietą. Lietuviai savo pasirodymu prikaustė žiūrovų žvilgsnius, o sužinojus, kad pasaulio čempionams amerikiečiams į kaulus mėgina duoti lietuviai, tribūnos prapliupo skanduoti "Europa!"

J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą. J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą. J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą. J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą. J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą. J.Rumiancevas (centre) – vienintelis klaipėdietis, vykęs į pasaulio čempionatą.

Klaipėdos ugniagesys gelbėtojas Jurgis Rumiancevas – vienas iš penkių Lietuvos vardą garsinusių ugniagesių, kurie pasaulio čempionate laimėjo trečiąją vietą. Lietuviai savo pasirodymu prikaustė žiūrovų žvilgsnius, o sužinojus, kad pasaulio čempionams amerikiečiams į kaulus mėgina duoti lietuviai, tribūnos prapliupo skanduoti "Europa!"

Pasaulyje – treti

Alabamos valstijos sostinėje Montgomeryje, be J.Rumiancevo, Lietuvos garbę gynė vilniečiai Laurynas Urbonavičius ir Mindaugas Valaitis, šiaulietis Andrius Ašmontas, kaunietis Modestas Mikolaitis.

Susumavus individualius mūsų šalies ugniagesių rezultatus, Lietuvos komanda užėmė trečiąją vietą.

Tandemų varžybose Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos ugniagesio gelbėtojo L.Urbonavičiaus ir šios komandos skyrininko M.Valaičio komanda iškovojo antrąją vietą.

Klaipėdietis J.Rumiancevas pasakojo, kad lietuviai pirmą kartą istorijoje išvyko į pasaulio čempionatą, nors jis jau rengiamas 24 metus.

Lietuvos ugniagesiams pasaulio čempionato vartai atsivėrė tik po to, kai jie nuskynė daugybę pergalių Europos čempionate.

Lietuvos komanda iškovojo trečiąją vietą, o vilnietis L.Urbonavičius, suskaičiavus individualius rezultatus, užėmė pirmąją vietą.

"Savo komandas siuntė ne tik amerikiečiai, bet ir slovėnai, lenkai, anglai, kt. Net Naujoji Zelandija atsiuntė savo komandą", – pasakojo 25 metų J.Rumiancevas.

Liko 50 geriausiųjų

Į Montgomerį atvyko iš viso 600 dalyvių. Net keturias dienas vyko atrankinės varžybos, po kurių liko tik stipriausi – tarp jų ir klaipėdiečiai.

"Išgirdome pašaipų klausimą: ar kuris nors iš mūsų varžybų trasą sugebės įveikti per 1 min. 40 sekundžių? Mes atsakėme, kad esame greitesni – nubėgame per 1 min. 30 sek. O tokių liko tik 50 iš 600. Tai savotiškas elitinis klubas. Tie, kurie įveikia trasą pirmiau nustatyto laiko, gauna specialų ženklą ir teisę kitais metais vykti į pasaulio čempionatą. Trys lietuviai gavo šį kvietimą", – pasakojo klaipėdietis ugniagesys.

J.Rumiancevas pirmą kartą trasą įveikė per 1 min. 34 sek. Tačiau jis kitą dieną užsiregistravo antram bėgimui ir trasą įveikė net dešimčia sekundžių anksčiau.

Po daugybės rungčių čempionato finale Lietuvos komanda pateko tarp keturių stipriausių pasaulio komandų.

Sunkiausios dvi minutės

Kitų šalių atstovai net nežinojo, kas ta Lietuva, ir smalsiai stebėjo lietuvius ugniagesius. Tačiau stebėtojų smakras nutįsdavo išvydus, kaip visa ekipuote lietuviai ugniagesiai nubilda trasa.

"Apranga ir įranga sveria 20 kg, tad visas mano svoris sudarė 130 kg. Dėvint deguonies kaukę ir nešant deguonies balioną, reikia užlipti į ketvirtą aukštą. Lipdamas neši 17 kg sveriančią vandens žarną. Užlipęs žarną privalai įmesti į specialią dėžę, o virve užtraukti tiek pat sveriančią antrą žarną. Vėl ją įmeti į dėžę. Po to privalai lipti žemyn, bet kiekvienu laipteliu, negali praleisti, nes gausi 5 sekundes baudos", – pasakojo klaipėdietis ugniagesys.

Nusileidus ant žemės, ugniagesys randa stakles primenantį įrenginį, jame kūju reikia numušti svarmenį iki tam tikros linijos.

"Po šios užduoties reikia bėgti slalomą. Jau tuo metu pradedi nejausti kojų, darosi silpna. Tuomet randi vėl žarną su vandeniu, ją reikia tempti 20 metrų. Tada dar reikia pataikyti į specialių taikinį ir tik tuomet gali griebti nukentėjusįjį vaizduojantį manekeną, kuris sveria 85 kg. Jį reikia tempti 30 metrų. Ši rungtis vadinama "Sunkiausios 2 minutės". Daug kas neištvėrė, žmonės prarasdavo sąmonę, todėl šalia nuolat buvo medikų brigados", – prisiminė J.Rumiancevas.

Prisipažino mylįs

Lietuviams teko rungtis su stipriausia pasaulio komanda – amerikiečiais. Lietuvos ekipa padarė klaidų, tad jiems teisėjai skyrė papildomų baudos sekundžių.

Dėl bronzos susikovę su kita JAV komanda, lietuviai sugebėjo nurungti konkurentus.

"Kai mūsų ekipa varžėsi su stipriausia pasaulio komanda, tribūnose buvę žiūrovai ėmė skanduoti "Europa". Lietuvos vardą jiems sunku ištarti. Visas rungtynes tiesiogiai transliavo televizija, tad žmona naktimis nesitraukė nuo ekrano. Kai įveikiau trasą pirmą kartą, tiesioginiame eteryje išpyškinau, kad Lietuva yra geriausia. O antrąjį kartą prisipažinau visam pasauliui, kad myliu savo žmoną Gabrielę", – pasakojo klaipėdietis.

Klaipėdietis J.Rumiancevas pasaulio geriausiųjų ugniagesių sąraše užima 33 vietą. Lietuvos ugniagesiai pateko tarp 50 komandų individualaus bėgimo, taip pat tarp 12 porų į tandemų finalus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų