Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdietis K. Budrys neš olimpinę ugnį

2011-09-30 19:55
Klaipėdietis K. Budrys neš olimpinę ugnį
Klaipėdietis K. Budrys neš olimpinę ugnį / Algirdo Plungės nuotr.

Kazimieras Budrys bus tarp aštuonių tūkstančių laimingųjų, Didžiojoje Britanijoje nešiančių 2012-ųjų Londono vasaros olimpinių žaidynių ugnį.

Ryškūs konkurso favoritai

Klaipėdietis kartu su garsia plaukike Lietuvos kūno kultūros akademijos dėstytoja Birute Statkevičiene malonią žinią išgirdo deglo nešėjų atrankos konkurso iškilmėse, surengtose Vilniuje.

Pirmajai atrankai buvo pateikta daugiau nei 100 kandidatų.

Lemiamame – antrajame – etape buvo likę po dešimt vyrų ir moterų. Už juos internetu balsuoti galėjo Lietuvos gyventojai. Daugiausia balsų surinko vilnietis kūno kultūros mokytojas Šarūnas Ragauskas. Nuo jo nedaug atsiliko šiaulietis orientavimosi sporto atstovas Svajūnas Ambrazas ir aktyvi visuomeninių jaunimo organizacijų narė studentė Ieva Kačinskaitė.

Atsižvelgę į balsavimo rezultatus ir kandidatų nuopelnus, Lietuvos tautinio olimpinio (LTOK) komiteto sudarytos komisijos nariai, tarp kurių buvo olimpinės čempionės Vida Vencienė ir Lina Kačiušytė, LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas, dėl laimėtojų turėjo vieną nuomonę: K.Budrys ir A.Statkevičienė.

Rezultatai buvo slepiami

Šeimų krepšinio turnyro, šįmet surengto 35-ą kartą, sumanytojas K.Budrys ramiai reagavo į sėkmę: „Sužinojęs, kas pateko į dešimtuką, tikėjau, kad mane išrinks, – sakė ankstesnių olimpinių žaidynių ugnies nešimo konkursus per plauką pralaimėjęs 75-erių klaipėdietis. – Tik rimtesniu konkurentu laikiau krepšinio muziejaus įkūrėją Leoną Karaliūną iš Joniškio.“

Daug linksmesnis buvo K.Budrio kandidatūrą konkursui pateikęs ir kartu su juo į sostinę malonios žinios išgirsti vykęs Sportininkų namų vadovas Algirdas Plungė.

„Vykdami į Vilnių nežinojome rezultatų, – sakė jis. – Ceremonija – gerokai ištęsta, organizatoriai tempė gumą, neskubėjo skelbti laimėtojų. Malonu buvo išgirsti A.Poviliūno skelbimą, kad komisijos narių nuomonė vieninga.“

A.Plungė atviravo, kad pateikdamas K.Budrio biografiją ir gerų darbų sąrašą turėjo gerokai trumpinti savo „kūrinį“.

„Buvau parašęs daug informacijos, tačiau dėl nustatyto limito – 1500 rašto ženklų – turėjau perpus ją sutrumpinti“, – sakė jis.

Specialistas pasigyrė, kad jau spėjo sukirsti rankomis su K.Budriu, jog jis padovanos Sportininkų namams deglą su kuriuo bėgs olimpiados išvakarėse.

Nebaisus atstumas

Kol kas nežinoma kokioje Didžiosios Britanijos dalyje Lietuvos sporto senjorams bus suteikta garbė įveikti po mylią (1,6 km).

Žaidynių organizatoriai jau pranešė, kad ugnis keliaus per visus šalies regionus, neaplenktos bus ir salos.

Tradiciškai nuo saulės spindulių olimpinė ugnis bus uždegta Graikijoje, Senovės Olimpijoje gegužės 18 dieną, o kitądien ji jau bus labiausiai į vakarus nutolusioje Didžiosios Britanijos dalyje. Ugnies kelias – 800 mylių (12 800 km). Kiekvienam bėgikui teks įveikti po mylią.

K.Budriui nebaisus 1600 m atstumas. Šį mėnesį klaipėdietis išbandė savo pasirengimą tradicinėse bėgimo varžybose iš Ventės į Kintus. Jo amžiaus grupės dalyviams, gimusiems 1936-1941 metais, teko bėgti 5 km. Krepšinio entuziastas užnugary paliko bėgimo mėgėjus, įveikęs distanciją greičiausiai – per 28 min. 21 sek.

Sėkmė bėgimo trasoje K.Budriui – ne pirma. Jis kasmet dalyvauja tradicinėse „Gintarinės jūrmylės“ varžybose, kuriose jis spalio 8-ąją vėl žada varžytis.

„Kai buvau jaunesnis, du kartus esu nubėgęs iš Vilniaus į Klaipėdą. O mylios iš viso nebijau, galiu ją ant vienos kojos nustraksėti“, – nusijuokė K.Budrys, paklaustas, ar ne per ilgi atstumai laukia olimpinės ugnies nešėjų.

Senos gražios tradicijos

Kol liepos 27 dieną bus įneštas į olimpinį Londono stadioną, 80 cm aukščio ir 800 g deglas po Didžiąją Britaniją keliaus 70 dienų. Organizatoriai neapsisprendžia, ar ugnis keliaus per maištingų airių sostinę Dubliną.

Pirmą kartą ugnis, skelbianti žaidynių pradžią, stadione buvo uždegta 1928 metais. Žiemos olimpinėse žaidynėse ši tradicija gimė vėliau – 1952-aisiais.

Iš Graikijos olimpinė ugnis keliauti į olimpiadų sostines pradėjo nuo 1936 metų.

Pagrindinį deglą lydi atsarginiai, nes atsitikus kokiai nors nelaimei ar incidentui ugnis vis tiek pasiektų žaidynes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų