Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje atsigauna namų statybos (papildyta)

2010-10-27 05:00
Klaipėdoje atsigauna namų statybos (papildyta)
Klaipėdoje atsigauna namų statybos (papildyta) / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors Klaipėdoje apstu tuščių naujai pastatytų gyvenamųjų namų, nekilnojamojo turto rinkoje jau juntamas sujudimas. Po dvejus metus trukusio letargo čia vėl ėmė kilti nauji daugiabučiai.

Vieni merdi, kiti kyla

Prieš keletą metų vis augus naujos statybos būstų paklausai, nauji daugiabučiai Klaipėdoje dygo lyg ant mielių, tačiau nekilnojamojo turto burbului subliūškus ir pradėjus kristi jo kainoms, daug namų liko stovėti tušti.

Nors šiuo metu Klaipėdoje yra per 600 dar neparduotų naujos statybos butų, kai kurie nekilnojamojo turto vystytojai jau vėl ryžtasi statyti daugiabučius.

Didžiausias sujudimas pastebimas šiaurinėje miesto dalyje, kur prieš kelis mėnesius prasidėjo statybų darbai.

Panevėžio gatvėje šalia Danės upės įsikūrusiame gyvenamųjų namų kvartale "Dangės vingis" jau kyla naujas devynių aukštų gyvenamasis namas, kurio statybas planuojama užbaigti kitąmet.

Statybos darbai sparčiai vyksta ir netoliese esančiame Dragūnų kvartale, kur šiuo metu baigiami daugiau nei prieš metus užkonservuoti kadaise pradėti statyti du penkiaaukščiai daugiabučiai.

Taip pat prieš kelias savaites čia prasidėjo paruošiamieji darbai 19 aukštų namo statyboms.

Kainos skatina dirbti

Pasak šių mikrorajonų vystytojų, jau kurį laiką pastebima, kad nekilnojamojo turto rinka po truputį atsigauna – daugėja naujus būstus perkančių arba planuojančių įsigyti žmonių, tad pradėti statybas, anot jų, šiuo metu pats palankiausias metas.

"Rinkoje situacija išties gerėja, ekonomika po truputį kyla. Jau kurį laiką pastebime, jog butų pardavimai yra aktyvesni, o tai yra geras ženklas ir paskatinimas projektą vystyti toliau. Žinoma, teigti, kad labai viskas gerėja, negalime, bet skųstis taip pat nėra kuo", – patikino Dragūnų mikrorajoną vystančios bendrovės "Pamario troba" direktorius Juozas Raišutis.

Jis taip pat pridūrė, jog šiuo metu statybos darbų kainos yra nukritusios apie 30 proc., tad investuoti į naujus objektus verta.

Be to, dabar naujai pradėtos statybos, ateityje labiau atsigavus ekonomikai, galbūt leis užsidirbti.

J.Raišutis pabrėžė, jog šiuo metu likusius būstus pardavinėja savikaina, o kai kuriuos dar ir pigiau.

Jis patikino, kad kai šie namai buvo statomi, tiek darbo jėgos, tiek statybinių medžiagų kainos buvo gerokai didesnės.

Per galvą nesiverčia

J.Raišutis atskleidė, jog vieną penkiaaukščių visiškai užbaigti planuojama dar lapkritį.

Jei leis oro sąlygos, šiemet bus užbaigti ir kito penkiaaukščio išorės apdailos darbai. Visiškai užbaigti paskutinįjį, šalia miškelio esantį pastatą, planuojama iki kitų metų vidurio.

Pradedamą statyti 19 aukštų daugiabutį ketinama užbaigti po dvejų metų, tad šiemet bus iškasti tik jo pamatai.

"Nesiverčiame per galvą, nesistengiame daryti to, kas ne mūsų išgalėms, tad viską darome laipsniškai. Kol kas norime išparduoti butus baiginėjamuose penkiaaukščiuose, o tik po to aktyviai statysime ir butus pardavinėsime pradėtame statyti daugiaaukštyje", – situaciją komentavo J.Raišutis.

"Dangės vingio" kvartalą, kurio projekte numatyta, jog čia stovės trys devynaukščiai bei septyni keturaukščiai su mansardomis, ketinama užbaigti 2014-aisiais.

Kol kas čia pastatyti ir apgyvendinti du devynaukščiai, o prieš mėnesį pradėjo kilti ir trečiasis devynių aukštų namas.

Paskolų išduoda daugiau

Nekilnojamojo turto ekspertai tikina, jog rinkoje būstų paklausa auga, tačiau ne taip sparčiai kaip anksčiau.

Vis dėlto šiaurinėje uostamiesčio dalyje po truputį imamas jausti naujos statybos būstų stygius, dėl to čia ir pradedamos daugiabučių statybos.

Nekilnojamojo turto agentūros "Ober-Haus" Klaipėdos padalinio vadovas Linas Juozaitis įsitikinęs, jog naujos statybos į rinką atneša tik teigiamų emocijų.

"Palyginti su pernykščiais metais, šiemet rinkoje jaučiamas nemažas pirkėjų pagyvėjimas. Matyt, tai pajautę statybos darbus pradėjo ir kai kurie vystytojai. Tačiau statybos prasidėjo tik šiaurinėje miesto dalyje. Nei centre nei pietinėje dalyje naujų statybų dar neplanuojama. Bet kokiu atveju tai pirmieji atsigavimo ženklai, kurie investuoti į nekilnojamąjį turtą turėtų paskatinti daugiau žmonių", – komentavo L.Juozaitis.

Jis pabrėžė, jog šiuo metu netrūksta ir žmonių, kurie būstus netolimoje ateityje planuoja įsigyti.

L.Juozaitis neabejoja, jog netrukus būstų pirkimas dar labiau suaktyvės, nes pastaruoju metu paskolų išduodama vis daugiau.

Pirmyn stumia konkurencija

Pasak L.Juozaičio, naujus daugiabučius verslininkai pradėjo statyti galbūt dar ir dėl to, kad ateityje mažesnėmis kainomis jie galėtų konkuruoti su jau pastatytais.

"Kiek domėjausi ir kalbėjau su statybininkais, tai dabar statant daugiabutį jo savikaina būtų 1 tūkst. litų mažesnė už kvadratą nei prieš kelerius metus. Pavyzdžiui, jei anksčiau be sklypo, žemės ir kitų mokesčių vieno kvadratinio metro savikaina buvo 2,5 tūkst. litų, tai dabar ji yra apie 1,5 tūkst. litų. Tad už mažesnę savikainą pastačius naują namą bus galima pigiau pardavinėti jame esančius butus", – apskaičiavo L.Juozaitis.

Pašnekovo duomenimis, šiuo metu šiaurinėje miesto dalyje naujos statybos būstų kvadratinis metras kainuoja nuo 4 iki 5 tūkst. litų, centre – nuo 6,5 iki 7 tūkst. litų, o pietinėje miesto dalyje – apie 3–3,5 tūkst. litų.

papildyta

Netrukus uostamiestyje prasidės dar vieno daugiabučio statybos. Bendrovė "YIT Kausta būstas" Jurginų gatvėje pradeda statyti mažaaukštį gyvenamąjį namą "Jurginai". Kol kas vyksta paruošiamieji darbai.

Daugiabutyje bus įrengti vieno, dviejų ir trijų kambarių butai.


Komentaras

Vaidas Vyšniauskas, nepriklausomas finansų ekspertas:

Kiek stebiu situaciją, teigiamų ženklų tiek šalies, tiek pasaulio ekonomikoje atsiranda vis daugiau, o tai žmones po truputį skatina vis labiau vartoti. Tuo suskubo pasinaudoti ir kai kurių nekilnojamojo turto kvartalų vystytojai. Būstų kainos yra nukritusios, bankai paskolas dalija palankiomis sąlygomis, vis daugiau žmonių ryžtasi įsigyti nuosavus būstus. Tad statyti naujus daugiabučius, matyt, darosi vis palankiau. Be to, krizė yra ne kas kita, kaip psichologinis dalykas – jis žmonių galvose. Tad dabar, kaip byloja daugelis apklausų, žmonės vėl po truputį jaučiasi užtikrinčiau, finansiškai stabiliau, o tai ir yra pirmieji ženklai, kad ekonomika atsigauna. Tačiau tikėtis, kad ji atsigaus itin sparčiais tempais nereikėtų. Tam dar tikrai prireiks nemažai laiko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų