Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos futbolo mokykla – lyg privati?

2012-10-31 05:00
Klaipėdos futbolo mokykla – lyg privati?
Klaipėdos futbolo mokykla – lyg privati? / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Griūvančios Klaipėdos futbolo mokyklos direktorius gyvena beveik pusės milijono litų vertės name. Dalis sporto bendruomenės įtaria, jog tokį turtą valdišką darbą dirbantis vyras „užgyveno“ tik todėl, jog biudžetinę įstaigą yra pavertęs uždarąja akcine bendrove.

Dirbo Amerikoje

Klaipėdos savivaldybės biudžetinės įstaigos direktoriaus Antano Adomyno viešai skelbiamas atlyginimas per mėnesį „ant popieriaus“ yra 3 tūkst. 111 litų. Atskaičius mokesčius, jis gauna apie 2,5 tūkst. litų per mėnesį.

Tačiau, nepaisant to, A. Adomynas sugebėjo visai netoli Klaipėdos, Jonušų kaime, pasistatyti namą. Jo ir sklypo vertė, Registrų centro duomenimis, šiuo metu siekia apie 400 tūkst. litų. Jis vairuoja ir gana prabangų „Audi“ automobilį.

„Namą stačiau savo rankomis prieš devynerius metus, kai kainos buvo visai kitos. Pardaviau butą, sodą, metus dirbau Amerikoje. Be to, mano žmonos atlyginimas yra gerokai didesnis nei mano, o dalį namo statyboms reikiamų pinigų pasiskolinau iš banko – apie 50 tūkst. litų“, – aiškino A. Adomynas.

Tokie jo paaiškinimai kai kurių Futbolo mokyklos trenerių, kitų šios sporto šakos entuziastų klaipėdiečių neįtikino, nes jie gali išvardyti, kiek pinigų ir už ką esą sumokėjo A. Adomynui, tačiau tai įrodančių dokumentų iš jo negavo.

Šeimininkauja kaip nori?

„Šimtu procentų galiu patvirtinti trenerių teiginį, jog savivaldybei priklausanti Futbolo mokykla yra privati A. Adomyno bendrovė, kurioje jis šeimininkauja kaip nori“, – konstatavo ilgametis Klaipėdą reprezentuojančio futbolo klubo „Atlantas“ vadovas Vacys Lekevičius. Jis komandos vairą jau perleido kitiems.

Trenerio teigimu, pagrindinės valdiškos Futbolo mokyklos tikslas – skatinti kuo daugiau vaikų sportuoti, o perspektyviausiems – sudaryti sąlygas tobulėti aukštesnio lygio komandose.

„A. Adomynas darė priešingai. Gerokai anksčiau, kai „Atlantas“ dar demonstravo puikius rezultatus, A. Adomynas, užuot rekomendavęs vaikams žaisti šioje komandoje, mus terorizuodavo ir reikalaudavo pinigų. Už vaiką, kuris buvo atsiunčiamas treniruotis į „Atlantą“, Futbolo mokyklai pervesdavome po 5 tūkst. litų. Ir oficialiai mokėdavome, ir neoficialiai, ir tikrai nežinau, kur tie pinigai nueidavo“, – atvirai nuomonę reiškė V. Lekevičius.

Pašlijo santykiai su „Atlantu“

Jis prisipažino, kad „Atlantas“ kurį laiką A. Adomynui mokėjo neoficialų atlyginimą. Pinigų direktorius esą sugebėjo išsireikalauti pasinaudojęs užimamomis savo pareigomis.

„Kai Lietuvos futbolo federacija įvedė licencijavimo tvarką, kad aukščiausioje lygoje žaidžiantys klubai privalo turėti ir vaikų grupes, A. Adomynas išvis pradėjo laužti man rankas ir reikalauti, kad duočiau tą ir aną. Tikrai kurį laiką A. Adomynui „Atlantas“ mokėjo atlyginimą, kad tik jis pasirašytų klubo ir Futbolo mokyklos bendradarbiavimo sutartį. Taip federacijai galėjome įrodyti, kad turime vaikų grupes“, – tvirtino V. Lekevičius.

Santykiai pašlijo, kai „Atlantui“ ėmė stigti pinigų. „Tada tapau A. Adomyno priešu, buvau priverstas įkurti Futbolo akademiją prie „Atlanto“, kad tas žmogus daugiau manęs nebeterorizuotų. Beje, akademiją siūliau kurti kartu su Futbolo mokykla, kad jos perspektyviausi auklėtiniai galėtų treniruotis geresnėmis sąlygomis. Tačiau A. Adomynas nenorėjo, nes, matyt, pageidavo, kad Futbolo mokykla ir toliau liktų jo privačia bendrove. Direktorius visada nori gauti kažkokių pajamų iš šalies, visada už kažką jam reikia mokėti ir visai nesvarbu, kad dėl to kenčia vaikai“, – pyktelėjo vienas garsiausių Klaipėdos futbolo specialistų.

Jo nuomone, dėl tokios politikos Klaipėdoje užgeso ne vieno vaiko talentas, o jie galėjo tapti puikiais futbolininkais ir iš to valgyti duoną.

Susidomėjo ir pareigūnai

Dar vienas neaiškus mokyklos pajamų šaltinis – valdiškos dirbtinės dangos aikštės nuoma.

Joje žaidžia beveik visos Sekmadienio lygos komandos. Dienraščio žiniomis, kiekvienai komandai stadiono nuoma vienerioms varžyboms kainuoja 100 litų. Pinigai sumokami grynaisiais, tačiau jokių kasos pajamų orderių ar čekių esą nėra duodama.

„Stadiono mes nenuomojame. Sekmadienio lygos komandos tiesiog neturi kur žaisti, todėl jei aikštė laisva, leidžiama ja pasinaudoti. Pinigų už nuomą tikrai niekas neprašo. Tik pasakome, kad jei komandos turi galimybę, gali pervesti kokią tik gali sumą į Futbolo mokyklos paramos fondą“, – tvirtino A. Adomynas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai šiuo metu kaip tik ir aiškinasi, ar tai, ką sako Futbolo mokyklos direktorius, yra tiesa.

Pareigūnai taip pat tiria, ar skaidriai buvo išleisti pinigai, kurių Futbolo mokyklai skirta iš miesto biudžeto organizuoti vaikų futbolo turnyrą Klaipėdos mero taurei laimėti.

„Įtariame, kad turnyro reikmėms buvo išleisti ne visi skirti pinigai, mums jokių ataskaitų niekas neteikia, todėl ir kreipėmės į pareigūnus“, – teigė ilgametis Futbolo mokyklos treneris Pranas Ivaškevičius.

Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus 2-ojo poskyrio vedėja Lina Peskovienė teigė, jog ikiteisminis tyrimas dar nėra pradėtas, tačiau netrukus bus priimti procesiniai sprendimai.

Treneriai priekabiauja

„Kai kurie treneriai pradėjo prie manęs priekabiauti, todėl ir užsiundė ekonominę policiją, o ši krečia buhalteriją. Kažkodėl dešimt metų viskas buvo gerai, o dabar jau blogai“, – stebėjosi A. Adomynas.

Jo nuomone, kai kurie treneriai jam keršija tik dėl to, kad jiems buvo sumažinti darbo krūviai, o sykiu ir atlyginimas.

Taip esą nutiko paaiškėjus, kad kai kurie treneriai atlyginimą gauna net už „tuščias“ valandas.

„Kai nuo šių metų pradžios tėvai turėjo pradėti mokėti po 10 litų per mėnesį už vaikų treniruotes, pastebėjome, jog kai kurių trenerių grupėse pinigai nėra surenkami. Kilo įtarimų, kad tų vaikų apskritai nėra ir treniruotės net nevyksta. Patikrinome ir paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, tuo metu, kai treneris Saulius Mikalajūnas turėdavo vesti treniruotes, aikštelėje nebūdavo nei jo, nei vaikų. Negaliu mokėti už darbą, kuris nedirbamas, todėl ir sumažinome valandų skaičių. Beje, valandas mažina ne direktorius, o speciali sudaryta komisija“, – pabrėžė A. Adomynas.

Trenerių versija visai kita. Jie įtaria, kad direktorius nori su jais susidoroti, nes situacija Futbolo mokykloje nepatenkinti specialistai įkūrė profsąjungą.

„Juk negali būti sutapimas, kad darbo valandų skaičius ir atlyginimai sumažinti tik tiems treneriams, kurie priklauso profesinei sąjungai. Be to, vieniems mažinamos valandos, nes esą nėra vaikų, tačiau tuo pat metu į darbą priimami nauji treneriai“, – įtarimus dėl susidorojimo su juo bei kitais profesinei sąjungai priklausančiais treneriais bėrė P. Ivaškevičius.

Kaltino kaliningradiečius

Šiuos trenerius ypač supykdė ir tai, kad A. Adomynas nereaguoja į daugkartines pastabas ir prašymus aikštę tinkamai paruošti varžyboms.

„Vaikai turėjo žaisti dirvone, nes stadionas buvo nesuvoluotas, neišlygintas. Ir tai jau ne pirmas kartas, kai profesinei sąjungai priklausančių trenerių komandos yra ignoruojamos, nesuteikiamos sąlygos rungtynėms, trukdoma treniruočių procesui. Taip net kyla pavojus vaikų sveikatai, nes jie gali patirti traumų“, – nuogąstavo P. Ivaškevičius.

A. Adomynas atrėžė, jog dėl aikštės būklės kalti patys treneriai, kurie neklauso nurodymų joje nerengti treniruočių, kai yra blogas oras, todėl danga ir niokojama.

Treneriai taip pat stebėjosi, kodėl kitų savivaldybės biudžetinių sporto įstaigų infrastruktūra jau seniai yra sutvarkyta, renovuota, o Futbolo mokykla griūva.

A. Adomyno teigimu, dėl to kaltas Kaliningradas, nes su jo valdžia uostamiesčio savivaldybė dalyvavo bendrame projekte gauti ES pinigų futbolo infrastruktūrai gerinti.

„Laukėme trejus metus ir paaiškėjo, kad kaliningradiečiai nepateikė kažkokio popieriaus, todėl pinigų negausime. Dabar reikia laukti 2014 metų, kai bus galima teikti paraiškas gauti ES paramą nauju finansavimo laikotarpiu“, – savo kaltės neįžvelgė Futbolo mokyklos direktorius.

Komentarai

Romualdas Jonaitis

Klaipėdos apskrities futbolo federacijos prezidentas

Federacijai labai svarbu, kaip vystomas vaikų futbolas. Manau, kad Futbolo mokykla, jos vadovai, bendruomenė turi labai giliai pasižiūrėti į save iš vidaus, susidėlioti prioritetus ir tai padaryti skubiai. Tai miesto Futbolo mokykla ir viskas turi būti daroma Klaipėdos, jog gyventojų labui. Labai svarbu, kad visos futbolo struktūros, veikiančios Klaipėdoje, susivienytų, žiūrėtų viena kryptimi. Mano nuomone, dabar ne pokario metai, kad tokią Futbolo mokyklos infrastruktūrą galėtume traktuoti kaip sunkmečio pasekmes. Reikia keisti požiūrį, imtis iniciatyvos, veikti kartu ir, pasikartosiu, visa tai daryti kuo skubiau. Futbolo mokyklos vadovybė, kiti atsakingi asmenys turi neužmiršti, kad už jų nugarų stovi vaikai.

Nijolė Laužikienė

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė

Trenerių skundus dėl situacijos Futbolo mokykloje esame gavę. Atsižvelgiant į juos, sudaryta darbo grupė, kuri jau vieną kartą buvo susirinkusi. Direktorius A.Adomynas turi pateikti pasiaiškinimus dėl visų trenerių skundų. Šiandien vėl rinksis darbo grupė ir toliau aiškinsis susidariusią situaciją, iškilusius konfliktus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų