Pereiti į pagrindinį turinį

Narkomanų vaikymas – Sizifo darbas

2013-06-26 18:15
Narkomanų               vaikymas – Sizifo darbas
Narkomanų vaikymas – Sizifo darbas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prie Klaipėdos priklausomybės ligų centro besirenkantys narkomanai piktina aplinkinių namų gyventojus. Jų buvimu nepatenkinti ir pačios įstaigos darbuotojai, kurie tikina nežinantys, kaip spręsti susidariusią problemą. Esą patrulių atvykimas nėra veiksminga priemonė.

Priekaištauja darbuotojams

Kiekvienam norinčiajam patekti į Klaipėdos priklausomybės ligų centrą pirmiausia tenka prasibrauti pro būrelį nemalonios išvaizdos žmonių.

Prie įstaigos stoviniuojantys asmenys rūko, geria alkoholį, tikėtina, jog vartoja narkotikus ar juos platina.

Smerkiančių aplinkinių žvilgsnių sulaukiantys susirinkusieji į praeivius nekreipia dėmesio ir mano turintys teisę sėdėti prie Taikos pr. 46-ojo namo.

Klaipėdos priklausomybės ligų centro direktorius Liudas Andrikis pasakojo, kad dalis besibūriuojančių žmonių yra metadono programos dalyviai, ateinantys pasiimti preparato, kiti čia tiesiog praleidžia laiką.

„Iš esamų ir buvusių priklausomų žmonių sulaukiame ir priekaištų. Esą jie čia buvo ilgus metus, laiptinėje visada vartodavo alkoholį ir rūkydavo, o dabar juos vaiko iš mėgstamos susibūrimo vietos“, – teigė L.Andrikis.

Toli nenueina

Klaipėdos priklausomybės ligų centro direktorius tikino, kad nusiskundimų sulaukia ir iš aplinkui gyvenančių žmonių, kurie tikina dažnai besikreipiantys į policijos pareigūnus.

„Įstaigoje lankosi ne tik įvairias priklausomybes besigydantys, bet ir tie, kuriems reikia įsigyti vairuotojo pažymėjimą ar leidimą ginklui. Žmonės, atėję čia vieną kartą, antrą sykį sugrįžti nebenori“, – tikino L.Andrikis.

Pasak jo, centro darbuotojai dažnai patys vaiko besibūriuojančius prie centro asmenis.

„Geriausiu atveju jie nueina į priešais esančio namo kiemą. Tada policiją jiems ima kviesti butų gyventojai. Iš policijos gavome raštą, jog mūsų įstaiga yra įtraukta į patruliavimo maršrutų sąrašą. Kartkartėmis pareigūnai čia apsilanko“, – kalbėjo direktorius.

Įstaigos darbuotojai pastebi, kad buvę ar esami narkomanai, pamatę atvykstančią policiją, laikinai pasišalina. Dažniausiai pabėga tie, kurie jau turi nemalonios patirties su teisėsauga. Kiti tiesiog sėdi toliau, pareigūnams aiškindami, jog turi teisę leisti laiką centro prieigose.

Žmonės, dalyvaujantys metadono programoje, turi pasirašyti sutartį, kuria įsipareigoja nevartoti alkoholio, nerūkyti ir nesibūriuoti prie pastato. Tačiau savo pareigų jie nevykdo.

Reaguoja į signalus

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos viršininkas Valdas Narutavičius teigė, kad situacija apie prie centro besirenkančius narkomanus yra žinoma.

„Keletą asmenų esame sulaikę, buvo pradėti ir ikiteisminiai tyrimai. Ne paslaptis, kad tokiems žmonėms metadonas tik papildomas priedas. Dauguma jų ir toliau vartoja narkotines medžiagas“, – kalbėjo V.Narutavičius.

Pasak jo, atėjusiuosius pasiimti metadono sieja tos pačios bėdos, panašus likimas. Šiuos asmenis dažnai vienija ne tik problemos dėl narkotikų, bet ir pinigų stygius, todėl tikimybė, kad šioje vietoje galimas narkotikų platinimas, yra tikėtina.

„Specialių reidų mūsų pareigūnai nevykdo, nes Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos darbo specifika kitokia. Gavę signalą, kad pastebėtas galimas narkotikų vartojimas ar platinimas, vykstame į įvykio vietą ir tikriname, ar faktas tikras“, – aiškino viršininkas.

Anot jo, situacijos problemiškumą lemia faktas, kad Klaipėdos priklausomybės centras yra įsikūręs patogioje ir žmonių lankomoje vietoje.

Problema – akivaizdi

Klaipėdos viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Arūnas Pužauskas informavo, kad nusiskundimų dėl nuolat prie Priklausomybės ligų centro sėdinčių narkomanų yra, tačiau jų skaičius nėra didelis.

„Vienu metu gyventojų iškvietimų būta daugiau. Tikėtina, kad aplinkinių namų žmonės neturi noro nuolat rašyti skundus. Tačiau tai nereiškia, kad problemos nėra. Ji – matoma “, – neslėpė A.Pužauskas.

Pasak jo, jeigu yra teikiamos paslaugos tam tikro sluoksnio žmonėms, reikia susitaikyti su faktu, kad susidursime su konfliktine situacija.

Kaip teigė vyriausiasis tyrėjas, prie įstaigos pareigūnai lankosi periodiškai.

„Pastebėję teisės pažeidimų požymius, juos fiksuojame, tačiau pareigūnai negali be priežasties kabinėtis prie žmogaus, kuris tiesiog stovi prie pastato“, – tikino A.Pužauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų